SV vil ha langt færre kirker

SV har sett seg lei på forfallet i norske kirker og vil legge ned flere. Hvorfor skal vi bruke penger på bygninger som stadig færre besøker? spør partiet.

Immanuels kirke i Halden

Flere norske kirker blir ikke vedlikeholdt godt nok. Dette bildet er fra Immanuels kirke i Halden.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Nederland har avvigslet flere enn 600 kirker, her i landet er dette gjort med bare en håndfull. Det finnes da mye annet fint å bruke kirkene til, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Langt flere kan brukes til kultur og konserter, mener han.

Fylkesnes sitter i Kirkekomiteen på Stortinget, og mener det er på sin plass med en gjennomgang av hvor mange kirker vi egentlig trenger i Norge. SV vil bruke penger på å ruste opp kirkene, men mener vi har for mange.

Torgeir Knag Fylkesnes

Det finnes andre fine ting å bruke kirkene til, mener Svs Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: Carsten Aniksdal

Stort forfall

En ny rapport som Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, KA, har gjort viser at hver fjerde kirke er i forfall.

Kirketårn, vegger og tak blir ikke tatt vare på av norske kommuner, som trenger over ti milliarder kroner for å få jobben gjort.

Samtidig er det stadig færre nordmenn som besøker norske kirker. De siste fem årene er det blitt 415 000 færre som deltar på gudstjenestene.

– Er det nødvendig å bruke så mange penger på tomme benkerader, spør SVs politiker i Kirkekomiteen. Han mener at man bør konsentrere innsatsen om de fineste og mest verneverdige kirkene, og bruke de andre til kulturformål.

– Må ruste opp

Marit Arnstad

Marit Arnstad, Senterpartiet

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Senterpartiets Marit Arnstad tror ikke det er noen god løsning å møte det store etterslepet med å legge ned kirker.

– Jeg tror ikke det er noen løsning å legge ned kirkebygg. Jeg mener at regjeringen både må sette inn ekstra midler til vernede og fredede kirker, men jeg mener også at norske kommuner må få penger nok til å ivareta vedlikeholdet av kirkene, sier hun.

Arnstad får støtte av Arbeiderpartiets Tone Merete Sønsterud. Hun mener situasjonen er så alvorlig at det ikke lenger er nok å tilby kommunene gratis lån til vedlikehold, slik det gjøres i dag.

Lovet et løft

– Jeg tror det er nødvendig å øremerke midler til dette, sier hun.

Kulturminister Thorhild Widvey lover tiltak og et nasjonalt løft for fredede og vernede kirker.

– Dette kommer frem i regjeringserklæringen, sa kulturministeren til NRK onsdag.

– Regjeringen mener det er viktig at kulturminner blir tatt vare på, men kommunene har ansvar for vedlikehold, sa hun.

Kulturstrøm

  • Tubaist vant millionstipend

    22 år gamle August Schieldrop fra Oslo vant Equinors talentstipend på en million kroner, som har som formål å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere. Juryformann Leif Ove Andsnes sier til NRK at årets vinner har en direkte, fascinerende musikkformidling og har allerede gjort mye for å fremme tubaen som soloinstrument. Hør mer i Studio 2 på P2 onsdag ettermiddag.

  • Nobelvinner til litteraturfestival

    Årets vinner av nobelprisen i litteratur, Abdulrazak Gurnah, kommer til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai, skriver Dagbladet. Den tanzanianske forfatteren var relativt ukjent før han ble tildelt nobelpris i litteratur.

  • Sp vil ha Bøhler i NRK-råd

    Senterpartiet har innstilt tidligere Ap-topp Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet, melder Aftenposten. Sp har innstilt tre kandidater: Tidligere statssekretær Morten Søberg og tidligere Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto, i tillegg til Bøhler.