NRK Meny
Normal

Suraia Rai: - Jeg er veldig trist

– Jeg er veldig trist på grunn av det Åsne Seierstad har gjort mot familien, sier Suraia Rais, konen til bokhandler Shah Muhammad Rais.

Suraia Rais
Foto: Tore Meek / Scanpix

Det er hun som fremmer kravet etter utgivelsen av boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002. For hun er den eneste av familiemedlemmene som har lov til å oppholde seg i Norge.

Derfor har hun fått overdratt kravene til seg fra de andre familiemedlemmene. I dag møttes partene i Høyesterett. Familien Rais krever opp til 25 millioner kroner i erstatning etter utgivelsen av Åsne Seierstads bok, som familien hevder har satt dem i livsfare.

I 2006 bestemte bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais seg for å saksøke forfatterinnen Åsne Seierstad og Cappelen forlag.

De mener at Seierstads bok inneholder krenkende opplysninger som har gjort det farlig for familien Rais å leve i Afghanistan.

Møttes igjen

Tidligere i dag møttes bokhandler Shah Muhammad Rais og forfatter Åsne Seierstad i retten.

– Hvordan var det må møte Åsne Seierstad igjen?

– Det var et helt normalt møte, sier Shah Muhammad Rais. Han og Seierstad hilste normalt på hverandre, smilte og pratet litt mens fotografene tok bilder.

Advokat Per Danielsen (th) representerer Suraia Rais og Thoas Horn (tv) fra Advokatfirmat Schjødt re

Advokat Per Danielsen (th) representerer Suraia Rais og Thoas Horn (tv) fra Advokatfirmat Schjødt representerer Seierstad.

Foto: Berit Roald / Scanpix

NRK følger rettssaken.