Superman-tegneserie solgt for over 27 millioner kroner

En sjelden utgave av tegneserieheftet der Superman gjør sin første opptreden er solgt for rekordsum.

Superman-tegneserie solgt for 28 millioner kroner

SUPERSJELDENT: Superman gjør Superman-ting i den første utgaven av Action Comics.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Heftet er den aller første utgaven av Action Comics-serien, og ble utgitt i 1938. På den tiden kostet det 10 cent, eller litt under en krone med dagens kurs.

I heftet introduseres leseren for Clark Kent, alias Superman, og historien om hvordan han kom til jorden for første gang. Selgeren av utgaven som nå satte rekord kjøpte heftet for litt over 2 millioner dollar i 2018.

Superman-tegneserie solgt for 28 millioner kroner

Tegneserien ble første gang utgitt i USA i 1938.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Nå har bladet blitt solgt for 3,25 millioner dollar gjennom det digitale auksjonshuset ComicConnect.com.

Summen skal være den høyeste som er betalt for en tegneserie noen sinne. Kjøperen er ikke kjent, skriver nyhetsbyrået AP.

Marginen til den forrige rekorden er imidlertid liten. I 2014 ble et annet Action Comics-hefte solgt for rett over 3,2 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vincent Zurzolo, en av sjefene i auksjonshuset, mener den første utgaven av Action Comics virkelig markerte startskuddet for superheltsjangeren.

– Det er ingen annen tegneserie man ville verdsatt høyere enn den første utgaven av Action Comics, sier Vincent Zurzolo, en av sjefene i auksjonshuset.

Det aktuelle heftet ble i utgangspunktet trykket opp i flere hundre tusen eksemplarer, sier Zurzolo. I dag er det bare om lag hundre eksemplarer igjen, i varierende tilstand.

Zursolo sier heftet som ble solgt denne uken er blant utgavene som er best bevart.

Ifølge nettstedet WealthyGorilla.com er de to dyreste tegneseriene solgt noen sinne førsteutgaver av Action Comics. Deretter følger de første utgavene av Amazing Fantasy og Detective Comics, der henholdsvis Spiderman og Batman introduseres for første gang.

Kulturstrøm

 • Skuespiller leder på meningsmåling

  Filmstjernen Matthew McConaughey ville fått stemmen til 45 prosent av de registrerte velgerne i Texas dersom han hadde stilt opp i guvernørvalget. Dagens republikanske guvernør Greg Abbott får 33 prosents støtte i målingen fra Dallas Morning News.

  Kate Hudson og Matthew McConaughey
  Foto: Vince Valitutti / Vince Valitutti
 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.