NRK Meny
Normal

Her er Norges beste skuespiller

28 filmanmeldere og bransjefolk mener Bjørn Sundquist er Norges absolutt beste skuespiller gjennom tidene. Dermed slår han veteraner som Liv Ullmann og Bjørn Floberg.

Video Bjørn Sundqvist

VIDEO: Bjørn Sundqvist om Spirit-kåringen.

– Dette er jo voldsomt stas. Dette blir jeg jo veldig stolt av, forteller finnmarkingen til NRK.no.

Ungdomsbladet Spirit har gjennomført kåringen. De har spurt norske filmanmeldere og bransjefolk hvem som er Norges beste skuespiller gjennom tidene, og Bjørn Sundquist (62) fikk flest stemmer.

– Flaut å slå Liv Ullmann

På plassene bak ham havner erfarne skuespillere som Bjørn Floberg (3. plass) og verdenskjente Liv Ullmann (2. plass). Det synes Sundquist er litt flaut.

– Jeg blir litt flau av å havne foran Liv. Men vi ler bare av det, for slike kåringer er ikke all verdens. Kåringer skifter, sier veteranen.

Liv Ullmann

Verdenskjente Liv Ullmann havner på 2. plass i kåringen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Slike kåringer er litt rar på en måte. Om man kårer de hundre beste skuespillerne, så kan folk som havner utenfor listen gjøre ting bedre enn meg hvis forholdene ligger til rette for dem. Det er ikke nødvendigvis slik at man er god. Får man det ikke til, er man dårlig.

Dersom Sundquist selv skulle kåret Norges beste skuespillere gjennom tidene, er det mange han ville tatt med på listen.

– Jeg ville jo ha trukket fram Liv Ullmann. Jeg ville også tatt inn Pål Sverre Valheim Hagen, som ikke er på den listen, og som jeg reiser rundt med nå. Av de gamle har jeg veldig sansen for Rolv Wesenlund. Han synes jeg er en glimrende skuespiller selv om han har spilt komedie.

Hør radiodokumentar om Bjørn Sundquist!

Står på døgnet rundt

Finnmarkingen begynte på Statens Teaterskole i 1969, og er i dag er en mest benyttede norske skuespillerne i sin generasjon, fra teateret over film til fjernsyn og radio.

Han har medvirket i over 60 spillefilmer, samt en rekke kortfilmer, TV-filmer og TV-serier. Veteranen har vunnet mange forskjellige priser, blant annet en rekke Amanda-priser.

Hvordan holder du deg så god?

Rolv Wesenlund

Dersom Sundquist selv skulle stemt på noen, ville han ha trukket fram Rolv Wesenlund.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det er jobb og atter jobb. Det er å gå inn i et stykke, analysere det, jobbe med rollen, regissøren og ikke minst med de andre i stykket. Man må stå på døgnet rundt, forteller Sundquist.

Reiser rundt med «fantepakk»

62-åringen er nå på turne med Riksteatrets oppsetning av «Lang dags ferd mot natt», sammen med blant andre Liv Ullmann Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Valheim Hagen, og Viktoria Winge.

De skal reise rundt sammen fram til midten av desember.

– Jeg liker turnélivet godt, selv om man blir sliten. Man blir på en måte en teaterfamilie som reiser rundt - fantepakk som drar rundt, smiler han.

– Vi blir kjent med hverandre og trives i hverandres selskap. Også reiser vi jo rundt med det som åpenbart er en suksess, både publikumsmessig og kunstnerisk. Vi trives med det, og er stolte av det vi gjør.