Sundfør hyller Astrid S etter Spellemann-bråk

Susanne Sundfør viser sin støtte til Astrid S på Twitter etter kommentatorbråket etter søndagens Spellemann-utdeling.

Susanne Sundfør

HYLLER SMEPLASS: Flere kritikere trekker fram at Susanne Sundfør burde fått utmerkelsen «Årets Spellemann», men selv hyller hun kollega Smeplass.

Foto: Ricke Johansson / Pressebilde

– You go girl, skriver Sundfør, som også har lagt ut et bilde av Smeplass på Twitter.

Søndag ble Astrid S kåret til «Årets Spellemann 2017» på Norges største musikkprisutdeling Spellemannsprisen.

– Dette er en pris man bare vinner én gang i livet, sa Smeplass da hun mottok prisen søndag.

Laster Twitter-innhold

Også artistkollega Aurora Aksnes har hyllet Smeplass på Twitter i dag.

– Hun ga ut 18 låter i 2017, som tilsvarer et kjempebra og produktivt år for en artist! Og etter stor suksess er bena godt plantet på moder jord. Slikt burde jo bli hedret! HURRA! SKÅL!, skriver Aksnes.

Laster Twitter-innhold

– Sundfør burde ha vunnet

Flere kommentatorer i de største avisene, blant dem Tor Martin Bøe i VG og Sigrid Hvidsten i Dagbladet, mener at Susanne Sundfør burde ha vunnet «Årets Spellemann».

Sigrid Hvidsten

Kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten har antydet at Sundfør ikke vant prisen på grunn av at hun kom med kritikk i 2011 mot Spellemann.

Foto: Espen Røst/Dagbladet

Hvidsten i Dagbladet gikk til og med til det skrittet at hun insinuerte at juryen ikke ville gi prisen til Sundfør, fordi hun tidligere har kommet med skarp kritikk mot nettopp Spellemann-juryen.

I 2011 trakk Susanne Sundfør seg fra nominasjonen i kategorien som «Årets kvinnelige artist». Sundfør begrunnet dette med at en slik nominasjon ikke var mulig med hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at «ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv».

Endret kriterier

Robert Hoftun Gjestad i Aftenposten har etterlyst et bredere grunnlag for å gi prisen til «Årets Spellemann», enn å være «mest populær på Spotify».

Kritikken har leder av Spellemann-styret Marte Thorsby avvist, og hun har forklart at kriteriene har endret seg noe i løpet av prisutdelingens historie.

– Prisen blir gitt til en artist som har markert seg sterkt i løpet av året som har gått. Men kvalitet alene har aldri vært et uttrykt kriterium for denne prisen, sa hun til NRK i går.

Kulturstrøm

 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK
 • Beskylder R. Kelly for trusler

  Et av R. Kellys påstoffe ofre sier til CNN at rapperen har truet henne, etter å ha deltatt i dokumentarserien «Surviving R. Kelly». I programmet snakker den nå 21 år gamle kvinnen Faith Rodgers (bildet) om en hendelse i fjor. I 2018 gikk Rodgers til sak mot Kelly, der hun beskyldte rapperen for å skjenket henne alkohol, overfalt henne, og påført henne en seksuelt overførbar sykdom. Nå hevder hun å ha mottatt trusler i et brev, der Kelly truer med å sverte ryktet hennes. I en e-post til CNN svarer R. Kellys advokat at brevet ikke kommer fra Kelly.

  Faith Rodgers
  Foto: JEENAH MOON / Reuters