NRK Meny
Normal

Sultne larver

Det tar bare et par-tre uker før et dødt dyr i skogen er borte. Mesteparten blir spist av spyfluelarver. Hvis alle larvene skulle blitt til fluer, ville det blitt en uhyggelig stor sverm. Men slik går det heldigvis ikke for veldig mange larver blir mat for andre.

Spyflularver

EKLE: Spyfluelarvene ser ekle ut, men de er nyttige fordi de rydder opp i naturen.

Foto: Morten Stærkeby

Både fugler og rovinsekter som maur, veps og biller har spyfluelarver på menyen. Derfor er det flere enn larvene som samler seg rundt et dødt kadaver og får seg et festmåltid.

Et risikofylt liv

Larvene som overlever blir til pupper. Men heller ikke puppene på kadaveret er trygge. Noen av dem tørker ut, mens andre blir angrepet av parasittveps.

De heldige larvene som overlever alle disse farene blir til nye spyfluer som igjen legge nye egg på nye døde dyr.

På sommerstid kan det hele være over på 2 til 3 uker. På denne korte tiden har larvene spist opp hele dyret, med unntak av skinn og bein.

Se video: Hva skjer med døde dyr i naturen


Nyttig

Det er ikke ofte vi ser et dødt dyr i skogen og det kan kanskje være like bra. Men tenk om kadavrene ikke hadde blitt spist av alle småkrekene. Da ville det vært temmelig vanskelig og utrivelig å ta seg fram i skogen.

Tegning/foto: Døde dyr i skogen

UTRIVELIG SØNDAGSTUR: Hvis ikke naturen selv rydder opp og fjerner døde dyr, ville det blitt slik. Solveig Hareide og Morten Stærkeby snubler i døde dyrekadaver.

Foto: NRK - Tegning: Kenneth Furre / NRK

Flere kulturnyheter