NRK Meny
Normal

Sult for forandring

Kan man forandre verden ved å slutte å spise? I sultestreikens historie er det mange som har ment akkurat det.

Mahatma Gandhi (t.h.)
Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

- Jeg spiste eller drakk ingenting på 24 timer, sier Kampshajny Gunaratnam.

Kampshajny Gunaratnam

Kampshajny Gunaratnam.

Foto: Oslo Kommune

Hun er 20 år, og til daglig er hun en av de yngste politikerne i Oslo bystyre. Men som norsk-tamiler er hun også engasjert i kampen for tamilers rettigheter i hjemlandet Sri Lanka. Derfor sultestreiket hun, og nesten tretti andre norsktamilere utenfor Stortinget.

Hør: Sultestreikens historie

Radikalt, men lovlig

Streiken varte trettito timer, fra åtte om morgenen på tirsdag til klokka tre på tirsdag. Målet var å skape oppmerksomhet på situasjonen i Sri Lanka.

- Det er noe av den mest radikale protesten man kan gjøre, uten å bryte loven, mener Gunaratnam.

Flere tusen år gammel tradisjon

Og sultestreiken har en lang historie. De første sultestreikerne vi kjenner til, fant sted i førkristen tid i Irland. Men også inderne var tidlig ute. De sultestreiket allerede fra 500 år før Kristus.

Og det er kanskje en inder som er verdens mest kjente sultestreiker - nemlig Mahatma Gandhi. Ved å ikke spise, oppnådde Gandhi bedre kår for de lavere kastene i India. Men Gandhi fikk kanskje mest oppmerksomhet da han sultestreiket i protest mot britenes styre i India.

Sultende samer

Helge Ingstad demonstrerer mot Alta-utbyggingen

Samer satte opp teltleir og innledet sultestreik i protest mot Alta/Kautokeino-vassdragets uttbygging.

Foto: Scanpix / Scanpix

Andre kjente sultestreikere er suffragettene i Storbritannia, nasjonalister i Irland og politiske fanger i Tyrkia. I Norge sultestreiket samer i protest mot utbygging av Alta-vassdraget på åttitallet, og afghanere protesterte mot utkastelse for bare få år siden.

Norgesglasset NRK P1