NRK Meny
Normal

Sult for forandring

Kan man forandre verden ved å slutte å spise? I sultestreikens historie er det mange som har ment akkurat det.

Mahatma Gandhi (t.h.)
Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

- Jeg spiste eller drakk ingenting på 24 timer, sier Kampshajny Gunaratnam.

Kampshajny Gunaratnam

Kampshajny Gunaratnam.

Foto: Oslo Kommune

Hun er 20 år, og til daglig er hun en av de yngste politikerne i Oslo bystyre. Men som norsk-tamiler er hun også engasjert i kampen for tamilers rettigheter i hjemlandet Sri Lanka. Derfor sultestreiket hun, og nesten tretti andre norsktamilere utenfor Stortinget.

Hør: Sultestreikens historie

Radikalt, men lovlig

Streiken varte trettito timer, fra åtte om morgenen på tirsdag til klokka tre på tirsdag. Målet var å skape oppmerksomhet på situasjonen i Sri Lanka.

- Det er noe av den mest radikale protesten man kan gjøre, uten å bryte loven, mener Gunaratnam.

Flere tusen år gammel tradisjon

Og sultestreiken har en lang historie. De første sultestreikerne vi kjenner til, fant sted i førkristen tid i Irland. Men også inderne var tidlig ute. De sultestreiket allerede fra 500 år før Kristus.

Og det er kanskje en inder som er verdens mest kjente sultestreiker - nemlig Mahatma Gandhi. Ved å ikke spise, oppnådde Gandhi bedre kår for de lavere kastene i India. Men Gandhi fikk kanskje mest oppmerksomhet da han sultestreiket i protest mot britenes styre i India.

Sultende samer

Helge Ingstad demonstrerer mot Alta-utbyggingen

Samer satte opp teltleir og innledet sultestreik i protest mot Alta/Kautokeino-vassdragets uttbygging.

Foto: Scanpix / Scanpix

Andre kjente sultestreikere er suffragettene i Storbritannia, nasjonalister i Irland og politiske fanger i Tyrkia. I Norge sultestreiket samer i protest mot utbygging av Alta-vassdraget på åttitallet, og afghanere protesterte mot utkastelse for bare få år siden.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK