NRK Meny
Normal

Suksessen Radio Norge

I 2008 fikk norske radiokanaler en konkurrent som stjal lyttere og yppa seg i radiomarkedet. I to Kurer-programmer skal det handle om Radio Norge - kanalen som er populær blant lytterne, men som har arva en tung konsesjon fra Kanal 24.

Radio Norge sender nyheter på samisk kvart over tolv på natten.

Hør Kurer 127: Suksessen Radio Norge

Den 21. april 2008 fikk vi en nygammel radiokanal i Norge. SBS-gruppen, som blant annet driver Radio 1 og TVNorge, kjøpte Kanal 24. Da de relanserte kanalen fikk den navnet Radio Norge.

Som vi tidligere har fortalt i Kurer, hadde Kanal 24 slitt i motbakke i over fire år og aldri helt klart å bli den store utfordreren til P4 og P1.
Men da den skulle hete Radio Norge begynte plutselig ting å skje.

Overraskende rask framgang

- Det vi så veldig tidlig var at de gikk raskt opp til et nivå rundt 650 000 lyttere. Det er en suksess i forhold til det Kanal 24 hadde, sier Tor Eide, medieanalytiker i NRKs analyseavdeling.

- Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det kom til å gå bedre med Radio Norge, men det var litt overraskende at det gikk såpass fort å komme opp på nivået, sier Tor Eide.

I den 127. utgaven av Kurer skal det handle om lyttersuksessen Radio Norge. Stikkord: Hva kanalen har de satset på, hvem lytter og hva er annerledes fra Kanal 24?

Folk liker musikken

I programmet er vi med Tommy Solberg (29) på jobb. Han er baker på Godt Brød i Trondheim og trofast Radio Norge-lytter.

- Musikken passer meg utmerket. De har musikk fra den epoken som jeg liker. Favoritten er The Bangles med Eternal Flame.

Bente Klemetsdal

Bente Klemetsdal, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i SBS Radio Norge

Foto: Radio 1

Administrerende direktør og ansvarlig redakør i Radio Norge, Bente Klemetsdal, er svært fornøyd.

- Som en liten aktør som tok over Kanal 24 så er det hyggelig å se nesten en tredobling av lytteroppslutningen, sier Klemetsdal til Kurer.

I programmet møter du også P1-sjef Sigrid Gjellan, som har fått merke at Radio Norge har tatt et jafs av P1s lyttere.

- Holder ikke mål

Ikke alle er like fornøyd med det Radio Norge har blitt.

Tidligere Kanal 24-profil Audhild Gregoriusdotter Rotevatn stiller spørsmålstegn ved om den tunge nyhetsjournalistikken er nedprioritert. Tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke fornøyd med at kanalen sender samiske nyheter etter midnatt.

- Etter mitt syn så holder det ikke mål, sier Svarstad Haugland til Kurer.

Bryter konsesjonen?

- De har klart å bryte konsesjonen på stort sett alle punkter i brede sendeflater. Det turte aldri Kanal 24, sier Kalle Lisberg, som er ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge.

P4-sjef Kalle Lisberg i kanalens lokaler

Kalle Lisberg, ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge mener Radio Norge bryter konsesjonen.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Lisberg får du høre mye mer fra i neste utgave av Kurer. Da skal det handle om konsesjonen som Radio Norge har arvet fra Kanal 24.

Kurer 127 er laget av Ida Jevne (NRK P2)