NRK Meny
Normal

Suksessen Radio Norge

I 2008 fikk norske radiokanaler en konkurrent som stjal lyttere og yppa seg i radiomarkedet. I to Kurer-programmer skal det handle om Radio Norge - kanalen som er populær blant lytterne, men som har arva en tung konsesjon fra Kanal 24.

Radio Norge sender nyheter på samisk kvart over tolv på natten.

Hør Kurer 127: Suksessen Radio Norge

Den 21. april 2008 fikk vi en nygammel radiokanal i Norge. SBS-gruppen, som blant annet driver Radio 1 og TVNorge, kjøpte Kanal 24. Da de relanserte kanalen fikk den navnet Radio Norge.

Som vi tidligere har fortalt i Kurer, hadde Kanal 24 slitt i motbakke i over fire år og aldri helt klart å bli den store utfordreren til P4 og P1.
Men da den skulle hete Radio Norge begynte plutselig ting å skje.

Overraskende rask framgang

- Det vi så veldig tidlig var at de gikk raskt opp til et nivå rundt 650 000 lyttere. Det er en suksess i forhold til det Kanal 24 hadde, sier Tor Eide, medieanalytiker i NRKs analyseavdeling.

- Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det kom til å gå bedre med Radio Norge, men det var litt overraskende at det gikk såpass fort å komme opp på nivået, sier Tor Eide.

I den 127. utgaven av Kurer skal det handle om lyttersuksessen Radio Norge. Stikkord: Hva kanalen har de satset på, hvem lytter og hva er annerledes fra Kanal 24?

Folk liker musikken

I programmet er vi med Tommy Solberg (29) på jobb. Han er baker på Godt Brød i Trondheim og trofast Radio Norge-lytter.

- Musikken passer meg utmerket. De har musikk fra den epoken som jeg liker. Favoritten er The Bangles med Eternal Flame.

Bente Klemetsdal

Bente Klemetsdal, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i SBS Radio Norge

Foto: Radio 1

Administrerende direktør og ansvarlig redakør i Radio Norge, Bente Klemetsdal, er svært fornøyd.

- Som en liten aktør som tok over Kanal 24 så er det hyggelig å se nesten en tredobling av lytteroppslutningen, sier Klemetsdal til Kurer.

I programmet møter du også P1-sjef Sigrid Gjellan, som har fått merke at Radio Norge har tatt et jafs av P1s lyttere.

- Holder ikke mål

Ikke alle er like fornøyd med det Radio Norge har blitt.

Tidligere Kanal 24-profil Audhild Gregoriusdotter Rotevatn stiller spørsmålstegn ved om den tunge nyhetsjournalistikken er nedprioritert. Tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke fornøyd med at kanalen sender samiske nyheter etter midnatt.

- Etter mitt syn så holder det ikke mål, sier Svarstad Haugland til Kurer.

Bryter konsesjonen?

- De har klart å bryte konsesjonen på stort sett alle punkter i brede sendeflater. Det turte aldri Kanal 24, sier Kalle Lisberg, som er ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge.

P4-sjef Kalle Lisberg i kanalens lokaler

Kalle Lisberg, ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge mener Radio Norge bryter konsesjonen.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Lisberg får du høre mye mer fra i neste utgave av Kurer. Da skal det handle om konsesjonen som Radio Norge har arvet fra Kanal 24.

Kurer 127 er laget av Ida Jevne (NRK P2)

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP