Suksessen Radio Norge

I 2008 fikk norske radiokanaler en konkurrent som stjal lyttere og yppa seg i radiomarkedet. I to Kurer-programmer skal det handle om Radio Norge - kanalen som er populær blant lytterne, men som har arva en tung konsesjon fra Kanal 24.

Radio Norge sender nyheter på samisk kvart over tolv på natten.

Hør Kurer 127: Suksessen Radio Norge

Den 21. april 2008 fikk vi en nygammel radiokanal i Norge. SBS-gruppen, som blant annet driver Radio 1 og TVNorge, kjøpte Kanal 24. Da de relanserte kanalen fikk den navnet Radio Norge.

Som vi tidligere har fortalt i Kurer, hadde Kanal 24 slitt i motbakke i over fire år og aldri helt klart å bli den store utfordreren til P4 og P1.
Men da den skulle hete Radio Norge begynte plutselig ting å skje.

Overraskende rask framgang

- Det vi så veldig tidlig var at de gikk raskt opp til et nivå rundt 650 000 lyttere. Det er en suksess i forhold til det Kanal 24 hadde, sier Tor Eide, medieanalytiker i NRKs analyseavdeling.

- Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det kom til å gå bedre med Radio Norge, men det var litt overraskende at det gikk såpass fort å komme opp på nivået, sier Tor Eide.

I den 127. utgaven av Kurer skal det handle om lyttersuksessen Radio Norge. Stikkord: Hva kanalen har de satset på, hvem lytter og hva er annerledes fra Kanal 24?

Folk liker musikken

I programmet er vi med Tommy Solberg (29) på jobb. Han er baker på Godt Brød i Trondheim og trofast Radio Norge-lytter.

- Musikken passer meg utmerket. De har musikk fra den epoken som jeg liker. Favoritten er The Bangles med Eternal Flame.

Bente Klemetsdal

Bente Klemetsdal, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i SBS Radio Norge

Foto: Radio 1

Administrerende direktør og ansvarlig redakør i Radio Norge, Bente Klemetsdal, er svært fornøyd.

- Som en liten aktør som tok over Kanal 24 så er det hyggelig å se nesten en tredobling av lytteroppslutningen, sier Klemetsdal til Kurer.

I programmet møter du også P1-sjef Sigrid Gjellan, som har fått merke at Radio Norge har tatt et jafs av P1s lyttere.

- Holder ikke mål

Ikke alle er like fornøyd med det Radio Norge har blitt.

Tidligere Kanal 24-profil Audhild Gregoriusdotter Rotevatn stiller spørsmålstegn ved om den tunge nyhetsjournalistikken er nedprioritert. Tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er ikke fornøyd med at kanalen sender samiske nyheter etter midnatt.

- Etter mitt syn så holder det ikke mål, sier Svarstad Haugland til Kurer.

Bryter konsesjonen?

- De har klart å bryte konsesjonen på stort sett alle punkter i brede sendeflater. Det turte aldri Kanal 24, sier Kalle Lisberg, som er ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge.

P4-sjef Kalle Lisberg i kanalens lokaler

Kalle Lisberg, ansvarlig redaktør i P4 Radio Hele Norge mener Radio Norge bryter konsesjonen.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Lisberg får du høre mye mer fra i neste utgave av Kurer. Da skal det handle om konsesjonen som Radio Norge har arvet fra Kanal 24.

Kurer 127 er laget av Ida Jevne (NRK P2)

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK