Hopp til innhold

Suksess for norsk musikkprogramvare

Ny norsk musikkprogramvare får internasjonal distribusjonsavtale med storprodusent. Prisen på programmet burde være gode nyheter for soveromsprodusenter..

Jørgen Aase, grunnlegger av energyXT

Foto: Anders Brenna, www.digi.no

Foto: Anders Brenna, www.digi.no

- Målet har hele tiden vært å gjøre det enklere og billigere for uetablerte å lage musikk, sier daglig leder Håvard K. Bjor ved XT Software.

Ser man bort fra pris, har programmet klare liketer med Cubase, som er et av de mest kjente og brukte musikkprogrammene, men det norske skal i følge Bjor være både mindre og kjappere, samtidig som det viktigste av funksjoner og muligheter er med.

En halv høvding

Prisen på energyXT ligger godt under tusenlappen og stiller dermed i en annen priskategori enn større og mer omfattende programmer som Cubase, Logic og Pro Tools.

- Andre aktører har priset seg veldig høyt. For å komme oss inn på markedet har en lav pris vært veldig viktig, sier Bjor.

Det hele startet som Jørgen Aase, gründer og primus motor, sitt gutteromsprosjekt . Den første versjonen av programmet dukket opp på en freeware-nettside allerede i 1997.

- Jeg hørte på elektronisk musikk og var interessert i alt av tekniske duppedingser, sier skaperen til nettstedet digi.no.

Gigantprodusent

Fra å ha vært et hobbyprosjekt har de nå tatt steget inn i de stores rekker. I fjor tok utstyrsprodusenten Behringer, en gigant på det internasjonale hardware-markedet, kontakt og programmet leveres nå som "bundle" sammen med noen fabrikantens forskjellige miksere og produkter.

Programmet har også rukket å få toppscore og hederlig omtale i magasiner som Computer Music, Linux Format og Beat Magazine.

- Hva er de store skillelinjene mellom for eksempel Cubase og deres program?

- Pris, enkelhet og størrelse. Programmet er under 5 megabyte og kan tas med og brukes rett fra en minnepinn, sier Bjor.

For å ta et eksempel kan man kanskje kalle det enklere enn Cubase og mer avansert enn GarageBand.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober