NRK Meny
Normal

Suksess for norsk musikkprogramvare

Ny norsk musikkprogramvare får internasjonal distribusjonsavtale med storprodusent. Prisen på programmet burde være gode nyheter for soveromsprodusenter..

Jørgen Aase, grunnlegger av energyXT

Foto: Anders Brenna, www.digi.no

Foto: Anders Brenna, www.digi.no

- Målet har hele tiden vært å gjøre det enklere og billigere for uetablerte å lage musikk, sier daglig leder Håvard K. Bjor ved XT Software.

Ser man bort fra pris, har programmet klare liketer med Cubase, som er et av de mest kjente og brukte musikkprogrammene, men det norske skal i følge Bjor være både mindre og kjappere, samtidig som det viktigste av funksjoner og muligheter er med.

En halv høvding

Prisen på energyXT ligger godt under tusenlappen og stiller dermed i en annen priskategori enn større og mer omfattende programmer som Cubase, Logic og Pro Tools.

- Andre aktører har priset seg veldig høyt. For å komme oss inn på markedet har en lav pris vært veldig viktig, sier Bjor.

Det hele startet som Jørgen Aase, gründer og primus motor, sitt gutteromsprosjekt . Den første versjonen av programmet dukket opp på en freeware-nettside allerede i 1997.

- Jeg hørte på elektronisk musikk og var interessert i alt av tekniske duppedingser, sier skaperen til nettstedet digi.no.

Gigantprodusent

Fra å ha vært et hobbyprosjekt har de nå tatt steget inn i de stores rekker. I fjor tok utstyrsprodusenten Behringer, en gigant på det internasjonale hardware-markedet, kontakt og programmet leveres nå som "bundle" sammen med noen fabrikantens forskjellige miksere og produkter.

Programmet har også rukket å få toppscore og hederlig omtale i magasiner som Computer Music, Linux Format og Beat Magazine.

- Hva er de store skillelinjene mellom for eksempel Cubase og deres program?

- Pris, enkelhet og størrelse. Programmet er under 5 megabyte og kan tas med og brukes rett fra en minnepinn, sier Bjor.

For å ta et eksempel kan man kanskje kalle det enklere enn Cubase og mer avansert enn GarageBand.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK