Hopp til innhold

Studio Sokrates på NRK Kulturcruise

Programleder Lars Nilsen og  jazzkollega Knut Borge tar for seg nordnorsk filosofi og jazz på NRK Kulturcruise. En viktig mann blir også tromsøværingen, fjellklatreren og filosofen Peter Wessel Zapffe.

Lars Nilsen, programleder Studio Sokrates
Foto: NRK

 

Tromsøværingen Peter Wessel Zapffe (1899-1992) er en mann som har satt spor etter seg. Filosofen, fjelklatreren, fritenkeren og humoristen har blant annet skrevet boka «Vett og uvett» - nordlendingens humorbibel.

Knut Borge i Studio Sokrates
Foto: NRK

Programleder og nordlending Lars Nilsen har interessert seg særlig for nettopp Zapffe, og ombord på Trollfjord vil han og kollega Knut Borge snakke om jazz og filosofi i Nordnorge både i Bodø og Tromsø.

 

 

Bodø 8. november 11.30 - 12.30:

Jazz og filosofi i Nordnorge :

Knut Borge presenterer jazzinnspillinger med nordnorske musikere - og programleder i Studio Sokrates, Lars Nilsen gjør oss kjent med tromsøværingen Peter Wessel Zapffe.  Lys og skygger i Peter Wessel Zapffes liv og arbeide.

(Sendes i NRK P2 10. og 17. november)

Tromsø 9. november 1130-1230

«Hvordan jeg blev saa flink»:

Knut Borge og programleder Lars Nilsen samtaler videre om nordnorsk jazzhistorie i lys av livet og tenkningen til tromsøværingen Peter Wessel Zapffe. Zapffes filosofi er et originalt bidrag til den filosofiske retningen som har fått navnet «Eksistensialisme». Eksistensialistene satt gjerne på kneipe i Berlin og Paris og drakk rødvin, Zapffe satt i hytta han bygget sammen med Arne Næss ved Jægervatnet i Lyngen og skrev seg inn i filosofiens historie mens han drakk ferskvann og spiste selvfanget ørret og røye.

(Sendes i NRK P2 24. november og 1. desember)

 Gå til Studio Sokrates hjemmeside her: Studio Sokrates

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober