Hopp til innhold

Studenter sier nei til Westerdals-forlik

Flere hundre tidligere Westerdals-studenter som har betalt for mye skolepenger, tar nå erstatningskravet videre til retten.

Westerdals

FORLIKET FALT: Westerdals ACT hadde tilbudt tidligere elever å refusere rundt seksti prosent av det de har betalt for mye i skolepenger. Et flertall av elevene har nå forkastet tilbudet og forbereder seg på rettssak.

Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

Erling Løken Andersen

FULL REFUSJON: Erling Løken Andersen er tidligere Westerdals-student og talsmann for studentene som har fremmet erstatningskrav mot skolen. De er ikke fornøyd med tilbudet, og vil ha tilbake hele beløpet som er blitt overfakturert.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Det forteller gruppens talsmann Erling Løken Andersen til E24 mandag.

Avgjørelsen betyr at rundt 600-700 av elevene som har rettet erstatningskrav mot privatskolen Westerdals ACT, har forkastet skolens tilbud om å tilbakebetale rundt 60 prosent av beløpet som opprinnelig ble overfakturert.

Vil ha tilbake hele beløpet

Andersen og studentene han representerer er ikke fornøyd med tilbudet, som de mener i realiteten er langt lavere enn seksti prosent.

– Vi sier nei fordi Westerdals har hatt en ulovlig overfaktureringspraksis i 10 år, og vi er rett og slett ikke fornøyd med tilbudet om å få tilbake seksti prosent. Dette tar ikke hensyn til det faktum at elevene har betalt renter på disse pengene i ti-tolv år, sier Andersen til NRK.

Dermed opprettholdes søksmålet mot Westerdals ACT og tre tidligere skoletopper, blant dem eier Nicolai Løvenskiold.

Tine Widerø

FORLIK: Rektor Tine Widerøe ved WesterdalsOslo ACT tror mange studenter heller vil ha et sikkert forlik enn en lang og usikker rettsprosess.

Foto: Skjermdump / NRK

– Vi mener at Westerdals har ulovlig overfakturert, og at vi skal ha alt tilbake. I tillegg er det flere linjer ved Westerdals som ikke har hatt nødvendig godkjenning fra Nokut, slik at Westerdals og elevene har fått uriktig utbetalt støtte fra Lånekassen. For den delen av elevgruppen har ikke Westerdals tilbudt noen form for kompensasjon overhodet.

– Sikker på seier

Samtidig som mange hundre tidligere studenter nå har forkastet skolens tilbud, har rundt en tredel av gruppen takket ja.

– Flere hundre tidligere studenter har allerede akseptert forlikstilbudet vårt. Vi tolker dette slik at det er mange som heller ønsker et forlik med et sikkert og raskt utfall enn en langvarig og usikker rettssprosess, skriver rektor Tine Widerøe i en e-post til NRK.

Widerøe understreker at skolens tilbud fortsatt gjelder frem til onsdag denne uken.

Talsmann Erling Løken Andersen mener det er et tydelig signal når flertallet av studentene har bestemt seg for å forkaste tilbudet.

– Vi synes det er veldig dumt at Westerdals ikke selv tar det nødvendige ansvaret for å rydde opp her, men gir et lavt tilbud og håper flest mulig tar det. Den strategien ser vi nå har slått tilbake på Westerdals, sier Andersen.

– Dere går til sak mot både skolen og eierne. Hvor sikker er du på at dere har en sterk sak?

– Jeg personlig er 100 prosent sikker på at vi vinner frem. Det er ikke et spørsmål om det er blitt begått en urett, spørsmålet er hvor stor uretten er og når vi får pengene tilbake.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober