Stubøprisen til Jan Ditlev

Musikkjournalist og forfatter Jan Ditlev Hansen (65) bosatt i Tromsø ble onsdag kveld tildelt Stubøprisen 2011 under Festspillene i Nord-Norge.

Jan Ditlev Hansen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Margbok

Begrunnelsen

Nordlands trompet - nordnorsk jazz gjennom 50 år

I boka NORDLANDS TROMPET – nordnorsk jazz gjennom 90 år har Jan Ditlev Hansen dokumentert, systematisert og fremstilt nesten ett århundres nordnorsk jazzhistorie som ellers ville gått tapt, på en måte som ruver i det musikkhistoriske landskapet. Gjennom referanseverket om nordnorsk jazz har han utvist både energi, vilje, kreativitet og en til tider ”Stubøsk” stahet for å drive gjennom sitt prosjekt. Jan Ditlev Hansen fryder seg åpenbart over nordnorsk jazz i alle sine fasetter. Jazzmiljøene i Nord-Norge bør fryde seg med ham.

Prisen

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på 15 000 kroner.

Pådriver med teft

Jan Ditlev Hansen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Nordlys

Jan Ditlev Hansen har siden han kom til landsdelen i 1969, vært en aktiv pådriver for jazzen både i Finnmark og i Troms. Bl.a. har han skrevet en bok om Varangerfestivalen. For et større publikum vil han imidlertid være best kjent for sitt ukentlige program Rundt midnatt i NRK P2. Gjennom innpå 400 programmer har han med sine vidtfavnende jazzkunnskaper og smittende fortellerglede rekruttert skarer av nye lyttere til jazzen, og han har også på en fortjenestefull måte trukket fram CD-utgivelser og ikke-utgitte opptak fra landsdelen. Med sin musikkjournalistiske teft har han også holdt publikum oppdatert på og promotert både smale og ofte svært lokale jazzbegivenheter, ikke minst i utkantstrøkene.

Tidligere prisvinnere

 • saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
 • saksofonisten Henning Gravrok (1991)
 • vokalisten Marit Sandvik (1993)
 • gitaristen Øystein Norvoll (1995)
 • pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
 • trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
 • bassisten Konrad Kaspersen (2001)
 • trombonisten Øystein B. Blix (2003)
 • trompeteren Tore Johansen (2005)
 • gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
 • trommeslageren Finn Sletten (2009)

Kulturstrøm

 • Norsk motemerke entrer Paris

  Norwegian Rain åpner flaggskipsbutikk i Paris. Fra før har designerne Alexander Helle og T-Michael åpnet tilsvarende i hjembyen Bergen og i Oslo, i tillegg til at de er til stede i butikker i 18 land. – Drømmen vår er blitt virkelighet, 70 meter inn i en blindgate i et smug midt i Paris, sier Helle til Melk & Honning. Nå planlegges også skokolleksjon i samarbeid med Paris-butikken Bonne Guele.

 • Verdens beste digitalbygg er norsk

  Prisen for «verdens beste digitale byggeprosjekt» under AEC Excellence Awards 2018 i USA er tildelt Stavanger Universitetssykehus. Det får blant annet ros for et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, skriver Arkitektnytt. Det nye sykehuset skal stå ferdig i 2023.

  Stavanger universitetssykehus
  Foto: Nordic - Office of Architecture
 • Seks norske på London Jazzfestival

  Hilde Marie Holsen, Tord Gustavsen Trio, Bugge Wesseltofts RYMDEN, Supersilent, Espen Eriksen Trio med Andy Sheppard og BounceAlarm! står på programmet til London Jazz Festival som arrangeres 16.–25. november, skriver jazzinorge.

  Tord Gustavsen
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix