Strømgren som kjøkkensjef

Lite søl og mye moro når Jo Strømgren kokkelerer.

Kjøkkenet

Hanne Gjerstad Henrichsen og Ulla Marie Broch

Foto: Brageteatret

Jo Strømgren Kompani har laget sin første forestilling for barn. Kjapt oppsummert: Svært vellykket.

Jo Strømgren Kompani er en av Norges største kulturelle eksportartikler. Særlig kjent er forestillingen A dance tribute to the art of Football, som mer enn ti år etter premieren fortsatt er på turneer over hele verden.

Men også forestillinger som Klosteret, Eksperimentet, Grensen og Hospitalet er forestillinger kompaniet er kjent for.

Barneversjon

Kjøkkenet er på mange måter en barneversjon av dette konseptet: En hverdagslig situasjon eller et kjent sted blir utgangspunkt og åsted for kompaniets utforsking av hverdagens mange små og absurde detaljer.

De små detaljene er et bilde på de store tingene i livet. Med andre ord: Store spørsmål behandles gjennom gjenkjennelige hverdagssituasjoner. Alt fulgt av et fysisk teaterspråk, presis timing, humor og uventede situasjoner.

Kjøkkenet

Fra forestillingen Kjøkkenet

Foto: Brageteatret

Fortelle

Men på ett punkt skiller Kjøkkenet seg ut: Språket. Mens Klosteret, Eksperimentet og de lignende forestillingene bruker gibberish eller kaudervelsk – et språk som høres ut som tale, men der ordene ikke har noen mening, er det ikke slik i Kjøkkenet.

Karakterene snakker norsk, og fortellerstemmen snakker norsk. Det lekes med dialekter, og med fortellerstemmen. At Jo Strømgren Kompani prøver seg på det grepet, er fint, det er en god øvelse. Fortellerstemmen blir et rolig og pålitelig element for barna, og skulle noe være uklart, geleides de videre av den.

Husokkupanter

Handlingen foregår i et forlatt hus. Nesten samtidig entrer to ensomme personer huset; den ene en sjømann som er gått i land (Ulla Marie Broch), den andre ei jente som har rømt fra et barnehjem (Hanne Gjerstad Henrichsen).

Begge ser huset og tenker «Her kan jeg bo!» – og så oppdager de den andre. Det er duket for forviklinger og et vennskap som vikler seg ut.

Frydefullt

Kjøkkenet

Stykket er spesialskrevet til de to skuespillerne Hanne Gjerstad Henrichsen og Ulla Marie Broch

Foto: Brageteatret

Stykket er spesialskrevet til de to skuespillerne. Tempo, timing og samspill er frydefullt presist, og forestillingen preges av overskudd og spilleglede. Både handling og scenografi er relativt enkel, det er få elementer barna behøver å forholde seg til, dermed blir det god plass til historien om de to. Den knappe timen Kjøkkenet varer, blir publikum kjent med sjømannen og jenta, deres fortid spilles ut, et vennskap utvikler seg, og vi aner konturene av hvordan fremtiden i det en gang forlatte huset vil bli.

Tyveri

Publikums sympati for de to sjarmerende karakterene blir raskt sterk. Derfor er det interessant når jenta gjør seg til tyv for å glede den gamle sjømannen (på det hun har bestemt er bursdagen hans).

Dette må de ordne opp i, for politiet kommer, og hun etterlyses på nyhetene. Denne konflikten møtes fort med det største alvor av et ungt publikum. Jo Strømgren har sin egen løsning på dette problemet, men før den kommer, rekker tankene å spinne i salen.

Kvalitet

Forestillingen preges av mange overganger og kjappe skift mellom dem. Og av utstrakt utestemmebruk. Kanskje i meste laget for yngste del av publikum, men forestillingen oppleves likevel ikke masete eller skrikete.

Kjøkkenet er en samproduksjon mellom Jo Strømgren Kompani og Brageteatret. Den skal turnere i Buskerud og siden spilles i Operaen i Oslo.

For barn fra fem år og oppover, er Kjøkkenet midt i blinken. I all sin enkelhet er dette en kvalitetsforestilling. Ikke minst på grunn av to glimrende skuespillere og alt de klarer å finne på inne på et bitte lite kjøkken.

Kulturstrøm

 • Ynskjer betalt for teater-strøyming

  Skodespelarforbundet vil ha teater-strømming inn i tariffavtalen med arbeidsgjevarforeninga Spekter. Ny hovudforhandling er neste år. Førebels er det NRK og nyoppstarta Applaus Scene som tilbyr strøyming av teater, skriv Klassekampen. (NTB)

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK