NRK Meny
Normal

Strikkedamen på Grünerløkka

Da hun i 1970-årene som alenemor med fire barn flyttet til Stovner i Oslo, startet hun en strikkestue og butikk. Barna var de beste markedsførerne, for de fortalte at det var moren som hadde strikket. De løp rundt som levende "mannekenger" i nabolaget.

Eli Tønneberg.
Foto: Miriam wicklund. / NRK

Om søndagens Sølvsupergjest kan vi si at hun har masket seg gjennom livet. I løpet av 40 år har hun lært opp over 9000 norske kvinner og menn til å strikke med strikkemaskin.

Eli Tønneberg er trolig den her i landet som har bidratt mest til at det å strikke i dag er blitt en hobby og et yrke for mange. Blant dem som har spist av kunnskapene hennes, er det flere som har startet egen produksjon.

Det har de ikke gjort bare her i landet, men også i utlandet. Ja, til og med i motemetropolen Paris kan Eli Tønneberg i dag spore opp elever som har etablert designverksted og forretning. For oppsettinger på norske teaterscener har hun hatt en kreativ hånd med kostymer og også NRK har benyttet hennes kunnskaper og produktivitet til en rekke fjernsynsoppsettinger.

Startet som 8-åring

I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw forteller Eli Tønneberg bl. a. at hun var 8 år gammel da hun strikket sitt første plagg hjemme på gården i Aurskog-Høland. Det var en genser som hun forærte til sin søster. Også hennes barn lærte seg i tidlig alder å strikke.

- Min eldste sønn var 12 år gammel da han strikket en kjole til sin søster. Året etter strikket han plagg som ble solgt, forteller Eli.

Evnen og lysten til å strikke har fulgt Eli Tønneberg gjennom hele livet. Som nygift tok hun strikkepinnene fram ved så å si hver anledning, men en julaften endret dette deg. Av sin mann fikk hun nemlig en strikkemaskin i julegave.

- Hensikten var nok den aller beste for han mente at med en maskin kunne jeg strikke raskere og slik unngå å sitte med strikkepinnene lenge utover kveldene.

Strikkestue

Da hun i 1970-årene som alenemor med fire barn flyttet til Stovner i Oslo, startet hun en strikkestue og butikk. Den gangen var dette noe nytt. Hennes barn var førsteklasses markedsførere, for når de ble spurt hvem som hadde strikket klærne, svarte de:

- Det har min mor gjort. Hun kan sikkert strikke noe for deg også. Eli Tønneberg, som i dag har sitt verksted og sin butikk på Grünerløkka i Oslo, har fartet omkring her i landet og arrangert strikkekurs. På disse deltar både kvinner og menn. Interessen for strikking er økende, sier hun og kommer med følgende personlige innrømmelse:

- Jeg setter meg aldri til strikkemaskinen dersom jeg er i dårlig humør.

NRK P1 søndag 28. mai kl. 07.03: SØLVSUPER.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck