Hopp til innhold

Strikkedamen på Grünerløkka

Da hun i 1970-årene som alenemor med fire barn flyttet til Stovner i Oslo, startet hun en strikkestue og butikk. Barna var de beste markedsførerne, for de fortalte at det var moren som hadde strikket. De løp rundt som levende "mannekenger" i nabolaget.

Eli Tønneberg.
Foto: Miriam wicklund. / NRK

Om søndagens Sølvsupergjest kan vi si at hun har masket seg gjennom livet. I løpet av 40 år har hun lært opp over 9000 norske kvinner og menn til å strikke med strikkemaskin.

Eli Tønneberg er trolig den her i landet som har bidratt mest til at det å strikke i dag er blitt en hobby og et yrke for mange. Blant dem som har spist av kunnskapene hennes, er det flere som har startet egen produksjon.

Det har de ikke gjort bare her i landet, men også i utlandet. Ja, til og med i motemetropolen Paris kan Eli Tønneberg i dag spore opp elever som har etablert designverksted og forretning. For oppsettinger på norske teaterscener har hun hatt en kreativ hånd med kostymer og også NRK har benyttet hennes kunnskaper og produktivitet til en rekke fjernsynsoppsettinger.

Startet som 8-åring

I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw forteller Eli Tønneberg bl. a. at hun var 8 år gammel da hun strikket sitt første plagg hjemme på gården i Aurskog-Høland. Det var en genser som hun forærte til sin søster. Også hennes barn lærte seg i tidlig alder å strikke.

- Min eldste sønn var 12 år gammel da han strikket en kjole til sin søster. Året etter strikket han plagg som ble solgt, forteller Eli.

Evnen og lysten til å strikke har fulgt Eli Tønneberg gjennom hele livet. Som nygift tok hun strikkepinnene fram ved så å si hver anledning, men en julaften endret dette deg. Av sin mann fikk hun nemlig en strikkemaskin i julegave.

- Hensikten var nok den aller beste for han mente at med en maskin kunne jeg strikke raskere og slik unngå å sitte med strikkepinnene lenge utover kveldene.

Strikkestue

Da hun i 1970-årene som alenemor med fire barn flyttet til Stovner i Oslo, startet hun en strikkestue og butikk. Den gangen var dette noe nytt. Hennes barn var førsteklasses markedsførere, for når de ble spurt hvem som hadde strikket klærne, svarte de:

- Det har min mor gjort. Hun kan sikkert strikke noe for deg også. Eli Tønneberg, som i dag har sitt verksted og sin butikk på Grünerløkka i Oslo, har fartet omkring her i landet og arrangert strikkekurs. På disse deltar både kvinner og menn. Interessen for strikking er økende, sier hun og kommer med følgende personlige innrømmelse:

- Jeg setter meg aldri til strikkemaskinen dersom jeg er i dårlig humør.

NRK P1 søndag 28. mai kl. 07.03: SØLVSUPER.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.