Hopp til innhold

Strikk deg rolig

Bruk høstmørket til å meditere, og det med strikkepinner.

Strikker selbuvotter
Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

En av de store mote-trendene i høst er strikk. Strikkede skjerf, strikkede gensere og strikkede jakker. Reporter Hanne Hoftun har besøkt strikkeentusiast Kari Hestnes i butikken "Du store Alpakka" i Oslo. Kari mener nemlig det å strikke kan brukes som meditasjon og gi deg indre ro.

Kari Hestnes og strikkevenn
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Lyden av strikkepinner

- Mange mennesker har ofte hørt lyden av strikkepinner da de var små og når de hører lyden igjen gir det en indre ro, sier Kari Hestnes.

Hun har skrevet bok om strikking og mener at det kan brukes som meditasjon.

- Det er selvsagt viktig å ikke velge et så vanskelig mønster at man må konsentrere seg veldig, det er ikke meningen. Jeg pleier å si at man har to typer strikketøy, de enkle, for eksempel skjerf, som jeg kan sitte å strikke på foran fjernsynet eller mens jeg har besøk. Den andre er litt mer avansert og gir like mye meditasjon fordi man går så inn i oppskriften og klarer å knekke koden, forklarer Kari.

HØR: Finn din indre ro med strikking

Garn
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Pusten viktig

Det er også viktig å puste riktig, viktig å puste med magen, gjerne holde pusten og puste godt ut.

- Det kan virke vanskelig med en gang, men etterhvert går det nesten av seg selv, sier strikke-entusiasten.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober