Strid om Stiklestad

Det brygger opp til bråk omkring Stein Winges versjon av "Spelet om Heilag Olav", på Stiklestad.

Spelet om Heilag Olav
Foto: Kristin Agerlie / NRK

En knapp uke før premieren, har debatten om Stein Winges versjon av ”Spelet om Heilag Olav” startet. Nå oppfordrer fungerende biskop i Nidaros Knut Andresen Winge til ikke å fjerne mysteriet fra stykket.

Spørsmålstegn ved mirakler

- Hvis han lager et spel som historisk skal avgrenses til hva som skjedde der og da, er det maktkamp og krig det handler om. Men spelets innhold har jo tradisjonelt vært at man har fortolket det som har skjedd i ettertid. Det er fortolkningen som er interessant, og det er her det kristne innholdet kommer tydelig inn, sier Andresen.

Stein Winge har sammen med dramaturgen sin gjort omfattende forandringer i stykket.

- Vi har gjort spelet mindre religiøst. Og ja, vi har satt noen spørsmålstegn ved miraklene til kong Olav

 

Stein Winge

Stein Winge

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Frykter forandringer

Stortingsrepresentant Ola T. Lonke fra Kristelig Folkeparti frykter for de forandringene Stein Winge har gjort i Spelet om Heilag Olav.

- Ja, jeg frykter at man har brutt med spelets opprinnelige ånd og tanke.

Stein Winge tar oppstyret med ro.

- Jeg er ikke redd for noe. Vi har fått mandat til å gjøre om spelet. Og det er flere enn oss som har gjort forandringer siden starten i 1954, gudskjelov. Hvis ikke tror jeg det hadde vært veldig få mennesker til stede på spelet i vår tid.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2