Strid om Stiklestad

Det brygger opp til bråk omkring Stein Winges versjon av "Spelet om Heilag Olav", på Stiklestad.

Spelet om Heilag Olav
Foto: Kristin Agerlie / NRK

En knapp uke før premieren, har debatten om Stein Winges versjon av ”Spelet om Heilag Olav” startet. Nå oppfordrer fungerende biskop i Nidaros Knut Andresen Winge til ikke å fjerne mysteriet fra stykket.

Spørsmålstegn ved mirakler

- Hvis han lager et spel som historisk skal avgrenses til hva som skjedde der og da, er det maktkamp og krig det handler om. Men spelets innhold har jo tradisjonelt vært at man har fortolket det som har skjedd i ettertid. Det er fortolkningen som er interessant, og det er her det kristne innholdet kommer tydelig inn, sier Andresen.

Stein Winge har sammen med dramaturgen sin gjort omfattende forandringer i stykket.

- Vi har gjort spelet mindre religiøst. Og ja, vi har satt noen spørsmålstegn ved miraklene til kong Olav

 

Stein Winge

Stein Winge

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Frykter forandringer

Stortingsrepresentant Ola T. Lonke fra Kristelig Folkeparti frykter for de forandringene Stein Winge har gjort i Spelet om Heilag Olav.

- Ja, jeg frykter at man har brutt med spelets opprinnelige ånd og tanke.

Stein Winge tar oppstyret med ro.

- Jeg er ikke redd for noe. Vi har fått mandat til å gjøre om spelet. Og det er flere enn oss som har gjort forandringer siden starten i 1954, gudskjelov. Hvis ikke tror jeg det hadde vært veldig få mennesker til stede på spelet i vår tid.

Kulturstrøm

  • Gir forstand på Kjærstad

    Jan Kjærstads bøker krever mye av leserne sine. I sin bok «Kjærstad. Referencer i et forfatterskab» gir den danske forskeren Rikke Andersen Kraglund oss større innsikt i forfatterskapet. Det mener NRKs kritiker Marta Norheim.

  • Ny kontrovers for «Bird Box»

    Canadiere har reagert på at skrekkfilmen «Bird Box» bruker opptak fra togeksplosjonen i Québec i 2013. Et godstog med råolje sporet av og raste inn i småbyen Lac-Mégantic. 47 mennesker døde. Produsenten Netflix nekter imidlertid å fjerne opptakene, melder Canadas rikskringkasting, CBC. Opptakene av tragedien er tatt med mobiltelefon og solgt til et arkivfotoselskap, som har solgt dem videre til Netflix. «Bird Box» har tidligere skapt overskrifter da folk begynte å gjøre ting i blinde, inspirert av filmen, blant annet kjøre bil.

    Sandra Bullock under innspilling av filmen «Bird Box»
    Foto: Saeed Adyani / AP