NRK Meny
Normal

Strid om Stiklestad

Det brygger opp til bråk omkring Stein Winges versjon av "Spelet om Heilag Olav", på Stiklestad.

Spelet om Heilag Olav
Foto: Kristin Agerlie / NRK

En knapp uke før premieren, har debatten om Stein Winges versjon av ”Spelet om Heilag Olav” startet. Nå oppfordrer fungerende biskop i Nidaros Knut Andresen Winge til ikke å fjerne mysteriet fra stykket.

Spørsmålstegn ved mirakler

- Hvis han lager et spel som historisk skal avgrenses til hva som skjedde der og da, er det maktkamp og krig det handler om. Men spelets innhold har jo tradisjonelt vært at man har fortolket det som har skjedd i ettertid. Det er fortolkningen som er interessant, og det er her det kristne innholdet kommer tydelig inn, sier Andresen.

Stein Winge har sammen med dramaturgen sin gjort omfattende forandringer i stykket.

- Vi har gjort spelet mindre religiøst. Og ja, vi har satt noen spørsmålstegn ved miraklene til kong Olav

 

Stein Winge

Stein Winge

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Frykter forandringer

Stortingsrepresentant Ola T. Lonke fra Kristelig Folkeparti frykter for de forandringene Stein Winge har gjort i Spelet om Heilag Olav.

- Ja, jeg frykter at man har brutt med spelets opprinnelige ånd og tanke.

Stein Winge tar oppstyret med ro.

- Jeg er ikke redd for noe. Vi har fått mandat til å gjøre om spelet. Og det er flere enn oss som har gjort forandringer siden starten i 1954, gudskjelov. Hvis ikke tror jeg det hadde vært veldig få mennesker til stede på spelet i vår tid.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller