Hopp til innhold

Kan risikere tre år i fengsel for piratkopiering av merkevarer

Tollvesenet beslaglegger 280.000 piratkopier hvert år. Nå vil Justisdepartementet heve straffene for merkevarekriminalitet.

Piratkopiering

Hos Tollvesenet beslaglegges det 280.000 piratvarer hvert år. Her er det en variant av den velkjente Louis Vuitton-vesken som er blitt kopiert.

Foto: NRK

Falske Louis Vuitton-vesker, Canada Goose-jakker og Gucci-belter til en brøkdel av butikkprisen. De fleste har sett «fake»-varene, enten på ferie eller hjemme. Det skal nå slås strengere ned på ulovlige piratkopier i Norge.

Tollvesenet beslagla ifjor 280.000 piratvarer - det er femti ganger mer enn i 2005.

- Det sier egentlig alt om hvor stor økningen er, sier Louise Holtoug Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Justisdepartementet har fremmet et lovforslag som hever strafferammen for piratvarekriminalitet fra bøter eller fengsel i tre måneder til et år. I særdeles skjerpende omstendigheter foreslår departementet å øke strafferammen til tre år.

Tollvesenet

Louise Holtoug Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Foto: NRK

Raskt voksende kriminalitet

Piratvarene er del av den raskest voksende bransjen i verden. Varene kommer hovedsaklig fra Asia, med stor overvekt fra Kina.

- Dette er en av de raskest voksende formene for kriminalitet i verden. Det representerer veldig store tap, både i økonomi og i menneskeliv, sier i Holtoug Amundsen i Tollvesenet.

Lovforslaget gjelder piratkopier tenkt til kommersiell bruk og salg - både kopiering og innføring fra utlandet.

Tollvesenet peker andre potensielt farlige sider ved å handle billige merkevarekopier:

- Det er ikke ulovlig for privatpersoner å ta med seg, men husk på den kriminaliteten du er med på å sponse.

- Som vi har sett tidligere, noen av disse varene til barn kan inneholde små deler de kan få i seg og de kan inneholde tungmetaller, som kan være skadelig både umiddelbart og på sikt. Hvis man går rundt med en klokke med blyinnhold, vil man bli syk etter hvert. Så helsefaren er stor, sier Holtoug Amundsen.

CHINA-PIRACY/ A shopkeeper, selling fake foreign brand watches, waits for customers in Beijing

En butikkmedarbeider selger falske designerklokker til turister i Beijing i Kina. Store mengder falske designervarer importeres fra Asia til Norge.

Foto: CLARO CORTES IV / REUTERS

Regjeringen tar opp piratkopiering

Fredag 12. april i år lanserte næringsminister Trond Giske stortingsmeldingen «Unike ideer, store verdier – om immaterielle verdier og rettigheter», som er et forsøk på å få bukt med det stadig økende problemet piratkopiering.

Stortingsmeldingen tar også opp ulovlig filnedlastning av blant annet filmer og musikk og piratkopier av alt fra legemidler til møbler.

I stortingsmeldingen varsler regjeringen også at de ønsker å opprette et nettsted med informasjon om piratkopiering og varemerkeforfalskning, noe som ikke finnes per dags dato.

- 1100 milliarder går tapt

Bror William Stende, bransjedirektør for mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke, stiller seg også positiv til at lovverket skal skjerpes. Stende peker mot andre land der også privatpersoner risikerer straff ved kjøp av falske designprodukter.

- I enkelte land i Europa kan de risikere høye bøter og straff. Kjøper man en piratveske i Italia for eksempel, så kan man få en ganske klekkelig bot. Så det er risikosport å kjøpe en kopivare i utlandet, sier Stende.

- Det er jo snakk om 1100 milliarder i Europa, arbeidsplasser som går tapt, og lovlige virksomheter som taper. Så det er nok en grunn til at det skjerpes ytterligere inn.

Bror William Stende

Bror William Stende, bransjedirektør mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke.

Foto: NRK

- Det er jo ikke bare det at de kjøper en falsk vare og kan risikere en personlig bot. De undergraver også lovlige virksomheters forretninger. Det er jo rett og slett ulovlig.

Stende mener prisen på piratkopier i seg selv burde være bevis nok for folk om at varene ikke er ekte.

- Det kan være helt enorme prisforskjeller. Når man er ute i Europa og handler en piratvare, så forstår man at man kjøper en piratvare for den er så billig at tilbudet er for godt til å være sant. Så man vet at man kjøper en kopivare, sier Stende.


Kulturstrøm

 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB