Hopp til innhold

Streiker for billettinntekter

Bollywoodprodusenter holder tilbake filmer for å få 50 prosent av kinoenes billettinntekter.

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse streiken

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse filmstreiken. Her viser stjernene i Bachchan-familien fram blekkmerket som viser at de har avgitt sin stemme i valget.

Foto: STR / AFP

Store Bollywoodfilmer er utsatt fordi filmprodusentene krangler med indiske kinoer om hvor mye hver skal tjene per film. Det er med andre ord dårlige tider for verdens største filmindustri, Bollywood, i India.

De store kinosentrene tar hele 60 prosent av billettinntektene for hver film de viser, men nå vil ikke studioene sende ut flere filmer til kinoene før indiske produsenter og distributører får 50 prosent.

- Vil vare ut mai

- Streiken har stoppet de fleste filmene med store skuespillere og store produksjonsselskap, forteller innehaver av butikken Bollywood.no, Shahzad Ghufoor.

Den nyeste dvd'en Ghufoor fikk inn i til butikken, hadde premiere for over en måned siden.

Festivalsjef for Bollywoodfest Oslo, Nasrullah Qureshi, som har tett kontakt med indisk filmbransje, tror ikke konfliken løser seg før slutten av mai. Da avsluttes den indiske cricketsesongen.

- Foreløpig får folk underholdning hjemme, derfor er det liten interesse for å løse denne konflikten nå, sier Qureshi og ramser opp flere grunner.

- Nok en grunn er at det er eksamenstid, og en tredje er valget som er i gang. Mange stjerner er veldig opptatt av valget, de driver valgkamp for forskjellige partier.

Indiske cricket-fans

UNDERHOLDNING NOK: Den indiske cricketsesongen fører til liten interesse for å løse Bollywood-konflikten.

Foto: Rajanish Kakade / AP

Færre filmer i Hollywood

Samtidig er det tøffe tider også i Hollywood. Der har finanskrisen rammet filmindustrien med beinharde kutt. Antall arbeidsledige i bransjen går opp, og faren for arbeidskonflikter er overhengende.

Foreløpig har finanskrisen bare tatt de største produksjonene så langt, de i 200-300 millionerklassen, forteller journalist Mona B. Riise på telefon fra Los Angeles. Samtidig er det så langt i år, blitt laget rekordfå featurefilmer i Los Angeles.

Årsakene til at filmproduksjonen er gått ned med rundt 20 prosent, er at mange har begynt å filme utenfor Hollywood og California. Noen amerikanske delstater gir skattelette dersom filmer blir spilt inn i deres delstater.

Nettopp derfor har guvernør Arnold Schwarzenegger kommet med en ”redningspakke” på 50 millioner dollar som skal brukes i skattelette for filminnspillinger på under 75 millioner dollar og tv-serier som vil komme tilbake til Hollywood.

Tross kutt, finnes det lyspunkt. Folk ser mer film, og så langt i år, er kinobesøkene gått opp med 16 prosent. Nok et lyspunkt for bransjen er at en mulig, fryktet, skuespillerstreik i Hollywood antakeligvis ikke vil finne sted.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober