Normal

Streiker for billettinntekter

Bollywoodprodusenter holder tilbake filmer for å få 50 prosent av kinoenes billettinntekter.

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse streiken

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse filmstreiken. Her viser stjernene i Bachchan-familien fram blekkmerket som viser at de har avgitt sin stemme i valget.

Foto: STR / AFP

Store Bollywoodfilmer er utsatt fordi filmprodusentene krangler med indiske kinoer om hvor mye hver skal tjene per film. Det er med andre ord dårlige tider for verdens største filmindustri, Bollywood, i India.

De store kinosentrene tar hele 60 prosent av billettinntektene for hver film de viser, men nå vil ikke studioene sende ut flere filmer til kinoene før indiske produsenter og distributører får 50 prosent.

- Vil vare ut mai

- Streiken har stoppet de fleste filmene med store skuespillere og store produksjonsselskap, forteller innehaver av butikken Bollywood.no, Shahzad Ghufoor.

Den nyeste dvd'en Ghufoor fikk inn i til butikken, hadde premiere for over en måned siden.

Festivalsjef for Bollywoodfest Oslo, Nasrullah Qureshi, som har tett kontakt med indisk filmbransje, tror ikke konfliken løser seg før slutten av mai. Da avsluttes den indiske cricketsesongen.

- Foreløpig får folk underholdning hjemme, derfor er det liten interesse for å løse denne konflikten nå, sier Qureshi og ramser opp flere grunner.

- Nok en grunn er at det er eksamenstid, og en tredje er valget som er i gang. Mange stjerner er veldig opptatt av valget, de driver valgkamp for forskjellige partier.

Indiske cricket-fans

UNDERHOLDNING NOK: Den indiske cricketsesongen fører til liten interesse for å løse Bollywood-konflikten.

Foto: Rajanish Kakade / AP

Færre filmer i Hollywood

Samtidig er det tøffe tider også i Hollywood. Der har finanskrisen rammet filmindustrien med beinharde kutt. Antall arbeidsledige i bransjen går opp, og faren for arbeidskonflikter er overhengende.

Foreløpig har finanskrisen bare tatt de største produksjonene så langt, de i 200-300 millionerklassen, forteller journalist Mona B. Riise på telefon fra Los Angeles. Samtidig er det så langt i år, blitt laget rekordfå featurefilmer i Los Angeles.

Årsakene til at filmproduksjonen er gått ned med rundt 20 prosent, er at mange har begynt å filme utenfor Hollywood og California. Noen amerikanske delstater gir skattelette dersom filmer blir spilt inn i deres delstater.

Nettopp derfor har guvernør Arnold Schwarzenegger kommet med en ”redningspakke” på 50 millioner dollar som skal brukes i skattelette for filminnspillinger på under 75 millioner dollar og tv-serier som vil komme tilbake til Hollywood.

Tross kutt, finnes det lyspunkt. Folk ser mer film, og så langt i år, er kinobesøkene gått opp med 16 prosent. Nok et lyspunkt for bransjen er at en mulig, fryktet, skuespillerstreik i Hollywood antakeligvis ikke vil finne sted.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters