NRK Meny
Normal

Streiker for billettinntekter

Bollywoodprodusenter holder tilbake filmer for å få 50 prosent av kinoenes billettinntekter.

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse streiken

Bollywood-stjernene er foreløpig mer opptatt av å promotere det indiske valget enn å løse filmstreiken. Her viser stjernene i Bachchan-familien fram blekkmerket som viser at de har avgitt sin stemme i valget.

Foto: STR / AFP

Store Bollywoodfilmer er utsatt fordi filmprodusentene krangler med indiske kinoer om hvor mye hver skal tjene per film. Det er med andre ord dårlige tider for verdens største filmindustri, Bollywood, i India.

De store kinosentrene tar hele 60 prosent av billettinntektene for hver film de viser, men nå vil ikke studioene sende ut flere filmer til kinoene før indiske produsenter og distributører får 50 prosent.

- Vil vare ut mai

- Streiken har stoppet de fleste filmene med store skuespillere og store produksjonsselskap, forteller innehaver av butikken Bollywood.no, Shahzad Ghufoor.

Den nyeste dvd'en Ghufoor fikk inn i til butikken, hadde premiere for over en måned siden.

Festivalsjef for Bollywoodfest Oslo, Nasrullah Qureshi, som har tett kontakt med indisk filmbransje, tror ikke konfliken løser seg før slutten av mai. Da avsluttes den indiske cricketsesongen.

- Foreløpig får folk underholdning hjemme, derfor er det liten interesse for å løse denne konflikten nå, sier Qureshi og ramser opp flere grunner.

- Nok en grunn er at det er eksamenstid, og en tredje er valget som er i gang. Mange stjerner er veldig opptatt av valget, de driver valgkamp for forskjellige partier.

Indiske cricket-fans

UNDERHOLDNING NOK: Den indiske cricketsesongen fører til liten interesse for å løse Bollywood-konflikten.

Foto: Rajanish Kakade / AP

Færre filmer i Hollywood

Samtidig er det tøffe tider også i Hollywood. Der har finanskrisen rammet filmindustrien med beinharde kutt. Antall arbeidsledige i bransjen går opp, og faren for arbeidskonflikter er overhengende.

Foreløpig har finanskrisen bare tatt de største produksjonene så langt, de i 200-300 millionerklassen, forteller journalist Mona B. Riise på telefon fra Los Angeles. Samtidig er det så langt i år, blitt laget rekordfå featurefilmer i Los Angeles.

Årsakene til at filmproduksjonen er gått ned med rundt 20 prosent, er at mange har begynt å filme utenfor Hollywood og California. Noen amerikanske delstater gir skattelette dersom filmer blir spilt inn i deres delstater.

Nettopp derfor har guvernør Arnold Schwarzenegger kommet med en ”redningspakke” på 50 millioner dollar som skal brukes i skattelette for filminnspillinger på under 75 millioner dollar og tv-serier som vil komme tilbake til Hollywood.

Tross kutt, finnes det lyspunkt. Folk ser mer film, og så langt i år, er kinobesøkene gått opp med 16 prosent. Nok et lyspunkt for bransjen er at en mulig, fryktet, skuespillerstreik i Hollywood antakeligvis ikke vil finne sted.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.