Streik stenger Munch-museet

Torsdag er det umulig å oppleve Edvard Munchs kunst på museer i Oslo.

Munch-museet

Munch-museet må holde dørene stengt torsdag som følge av vekterstreiken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Som følge av at vekterstreiken i dag trappes opp, må også Munch-museet på Tøyen stenge dørene for skuelystne.

– Jeg synes jo først og fremst at det er veldig trist for våre besøkende. Å komme til Oslo og ikke få oppleve Munch, om man har ønsket seg det lenge, må føles uendelig trist, sier Lise Mjøs som er ansvarlig for kunstsamlingene i Oslo kommune.

Flere museer stengt

Tidligere i uken ble også Nasjonalgalleriet og Arkitektmuseet rammet av streiken . Og det merket man på Munch-museet, ifølge Mjøs.

– Vi har jo sett at disse to forutegående dagene at vi har fått et visst økt trykk hos oss, ettersom Nasjonalmuseet har måttet holde stengt på grunn av streiken.

Mjøs sier til NRK at hun ikke har et eksakt tall for hvor mange besøkende som rammes av at museet forblir stengt torsdag, men anslår at det dreier seg om et par hundre mennesker, hvorav flere skoleklasser og andre grupper.

– Noen av disse gruppene bestilte billetter tilbake i november i fjor.

Hvorvidt Munch-museet må holde stengt fredag er uvisst, men ifølge Mjøs vil de holde åpent i helgen.

Munch-museet

Munch-museet iverksatte nye og omfattende sikkerhetsrutiner etter tyveriet av «Skrik» og «Madonna» i 2004. Blant annet må besøkende igjennom metalldetektorer for å komme inn til utstillingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.