Hopp til innhold

Strauss-Kahn går rettens vei for å stoppe film om sexskandale

Den tidligere pengefondsjefen mener Cannes-aktuelle «Welcome to New York» kommer med uakseptable påstander.

Dominique Strauss-Kahn

VIL STOPPE FILM: Dominique Strauss-Kahn var tidligere sjef for Det internasjonale pengefondet før en sexskandale i 2011 tvang ham til å gå av.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Dominique Strauss-Kahn truer med rettssak hvis filmselskapet ikke stopper å distribuere og vise filmen, skriver DR.

«Welcome to New York» hadde premiere i forrige uke under filmfestivalen i Cannes. Den er basert på sexskandalen Strauss-Kahn opplevde i 2011.

Franske Gérard Depardieu spiller en sexavhengig mann som ifølge filmens beskrivelse «kontrollerer nasjoners økonomiske skjebne».

– Det som skjedde med min klient skjedde for tre år siden, og han har blitt renvasket etterpå, sier Dominique Strauss-Kahns advokat Jean Veil til den franske radiokanalen Europe 1.

– Uakseptable påstander

Den franske filmen inneholder blant annet en scene hvor hovedpersonen begår et seksuelt overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Gerard Depardieu

SPILLER HOVEDROLLEN: Den franske skuespilleren Gérard Depardieu spiller den sexavhengige finanstoppen «Mr. Deveraux» i filmen «Welcome to New York», en film inspirert av historien om Dominique Strauss-Kahn.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

– Klienten min mener at filmens påstander om voldtekt er uakseptable, sier Veil, ifølge BBC.

Overgrepet i filmen finner sted etter en over 20 minutter lang scene fra et sexparty. Det setter en effektiv stopper for karrieren til hovedpersonen i filmen.

Historien er lik det som skjedde med Dominique Strauss-Kahn i 2011.

Saken gjorde at den franske politikeren mistet toppjobben i Det internasjonale pengefondet, og endte med et forlik med stuepiken.

Delte ut kondomer til publikum

«Welcome to New York» er regissert av amerikanske Abel Ferrara. Han sier det ikke blir aktuelt å møte i retten.

– Jeg er en kunstner og jeg har ytringsfrihet. Jeg er fra USA, frihetens hjemland, sier han til Reuters.

Ferraras film har allerede vekt oppsikt i Cannes. Under premieren på filmen 17. mai ble det delt ut Viagra og kondomer til publikum.

Selve filmen går det så-som-så med. Ifølge New York Times får den ikke kinodistribusjon i Frankrike, og den ble heller ikke plukket ut av juryen i Cannes til å få plass i noen av visningsprogrammene.

The Telegraphs anmelder gir den to av fem stjerner, mens The Guardian er snillere, og gir den fire av fem.

LES OGSÅ:

FILMFESTIVAL-CANNES/ Director Abel Ferrara arrives to attend the screening of the film "Welcome to New York" at a movie theatre during the 67th Cannes Film Festival in Cannes

– HAR YTRINGSFRIHET: Regissør Abel Ferrara (i midten) sier ytringsfriheten gjør at han kan lage filmen «Welcome to New York» uten å frykte søksmål. Her ankommer han visningen av filmen under filmfestivalen i Cannes 17. mai.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober