NRK Meny
Normal

Strange Brew

«Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg»
Det var danske Dea Trier Mørch som skrev den linja.
Når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg – hva da?

Buddy Bolden Band, 1905 Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Illinois Jaquet og Viktor Frankl (7)

Strange Brew
Mange tenker på supergruppa Cream når de ser overskrifta i dag. Andre på en amerikansk SitCom . Men jeg er ute etter en tredje mulighet: Når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg – hva da?

Hvis vi tenker på musikken som de afroamerikanske slavene brakte med seg til Amerika. Blues – etterhvert Dixieland og Jazz. Og så tenker på at slaveeierne betraktet slavene som sine eiendeler. Eiendeler som kunne arbeide, odles, forbedres og arbeide mer. Da demrer muligheten for å bruke Dea Trier Mørch s ord på en virkelighet som utspilte seg i USA

Ut av lenkene
Etter den amerikanske borgerkrigen (1861-65) kunne man finne korpsinstrumenter i hopetall på slagmarkene. Kornett, klarinett, tuba, trommer; – slik tilegnet de fattigste av de fattige seg messing og treblås. Rekvisittene til de første bandene lå på bakken og ventet.

Den som lærte seg å spille kunne slippe å plukke bomull. Musikken ble en fribillet. Ut av lenkene. Sport også.

Her er holdepunktet: Dette merkelige musikalske brygget ble populært. Musikken ble beryktet og berømt. Fra horehusene i Storyville New Orleans til de fineste danseresteauranter i Europa. «It don’t mean a thing, if it ain’t got that Swing»
Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg.

Liv og jazz
Vi tar farvel med tenorsaxofonisten Illinois Jaquet i denne utgaven av Studio Sokrates – og oppdager at Illinois tenkte på mer enn bare å stå på scenekanten og honke med hornet

Slik Illinois så på saken hadde den undertrykte afroamerikaneren reist seg og gjort seg gjeldende i musikkhistorien: «I sin form er jazzen et universelt språk som taler til hjertet. Et språk som ikke avgrenses av fordommer, rase, hudfarge, tro eller kulturtilhørighet» Et frigjøringsmedium.

Nesten som om jeg skulle ha sagt det sjøl! «Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg.»

Musikken
Knut Borge har hentet fram et par sjeldne godbiter til radioutgaven av Studio Sokrates denne uken. De av dere som bruker Spotify kan finne Illinois & Co her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Pucker Up!
2: Blues from Louisianna

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK