Normal

Strange Brew

«Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg»
Det var danske Dea Trier Mørch som skrev den linja.
Når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg – hva da?

Buddy Bolden Band, 1905 Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Illinois Jaquet og Viktor Frankl (7)

Strange Brew
Mange tenker på supergruppa Cream når de ser overskrifta i dag. Andre på en amerikansk SitCom . Men jeg er ute etter en tredje mulighet: Når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg – hva da?

Hvis vi tenker på musikken som de afroamerikanske slavene brakte med seg til Amerika. Blues – etterhvert Dixieland og Jazz. Og så tenker på at slaveeierne betraktet slavene som sine eiendeler. Eiendeler som kunne arbeide, odles, forbedres og arbeide mer. Da demrer muligheten for å bruke Dea Trier Mørch s ord på en virkelighet som utspilte seg i USA

Ut av lenkene
Etter den amerikanske borgerkrigen (1861-65) kunne man finne korpsinstrumenter i hopetall på slagmarkene. Kornett, klarinett, tuba, trommer; – slik tilegnet de fattigste av de fattige seg messing og treblås. Rekvisittene til de første bandene lå på bakken og ventet.

Den som lærte seg å spille kunne slippe å plukke bomull. Musikken ble en fribillet. Ut av lenkene. Sport også.

Her er holdepunktet: Dette merkelige musikalske brygget ble populært. Musikken ble beryktet og berømt. Fra horehusene i Storyville New Orleans til de fineste danseresteauranter i Europa. «It don’t mean a thing, if it ain’t got that Swing»
Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg.

Liv og jazz
Vi tar farvel med tenorsaxofonisten Illinois Jaquet i denne utgaven av Studio Sokrates – og oppdager at Illinois tenkte på mer enn bare å stå på scenekanten og honke med hornet

Slik Illinois så på saken hadde den undertrykte afroamerikaneren reist seg og gjort seg gjeldende i musikkhistorien: «I sin form er jazzen et universelt språk som taler til hjertet. Et språk som ikke avgrenses av fordommer, rase, hudfarge, tro eller kulturtilhørighet» Et frigjøringsmedium.

Nesten som om jeg skulle ha sagt det sjøl! «Det nye skjer når den som er tiltenkt tilskuerens rolle begynner å blande seg.»

Musikken
Knut Borge har hentet fram et par sjeldne godbiter til radioutgaven av Studio Sokrates denne uken. De av dere som bruker Spotify kan finne Illinois & Co her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Pucker Up!
2: Blues from Louisianna

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad