NRK Meny
Normal

Stortinget feirer sameflagget

Sametingspresidenten er glad for Stortingets markering av samenes nasjonaldag

Torsdag feirer samene sin nasjonaldag, og for første gang vaier sameflagget fra Stortingets flaggstang. - En viktig anerkjennelse av det samiske folk, sier sametingspresident Sven Roald Nystø.

- Det betyr en veldig anerkjennelse av samefolkets nasjonaldag, og jeg er svart glad for at Stortinget har tatt dette skrittet og vil bruke det samiske flagget. Det medfører at landets høyeste organ har tatt det samiske folk alvorlig, og når man bruker det samiske flagget så høyner man det samiske folkets status. Bare dét fremskrittet synes jeg er meget stort.

Også rådhuset i Oslo markerer samefolkets dag. Blant annet vil den samiske nasjonalsangen, skrevet av den første samiske stortingsrepresentanten Isak Saba, klinge fra klokketårnet.

Sametinget i medvind

Etter å ha inngått en samarbeidsavtale med Troms fylkekommune, forteller sametingspresidenten om interesse for tilsvarende avtaler i Hedmark, Trøndelag, Nordland og Finnmark.

Men på samefolkets dag gleder Nystø seg spesielt over at hovedstaden i år markere begivenheten med en rekke arrangementer.

- Jeg er svært glad for at man tar det løftet i Oslo, for det er også med på å høyne samefolkets status også ellers i landet. Når man ser at de nasjonale myndighetene, Stortinget og også de kommunale og regionale myndighetene i landets hovedstad tar det samiske folket på alvor.

Gro Lien Garbo

Kulturnytt, NRK P2, torsdag 6. februar 2003

Se også

Kulturstrøm

 • Flere går på kino i Oslo

  Kinobesøket i Oslo økte med fire prosent i april og mai sammenliknet med de samme månedene i fjor. Samtidig har det generelle kinobesøket i Norge sunket med 14 prosent. Økningen i Oslo skjer etter at det nye kinosenteret Odeon åpnet på Storo i mars.

  saga kino
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Musikksjefen anbefaler

  P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

  Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!