Hopp til innhold

Her henger den største samlingen av Munch-bilder utenfor Norge

På veggene i et hus i Washington henger det tett i tett med med bilder av Edvard Munch. Sally Epstein eier den største samlingen av Munch-grafikk utenom Munch-museet i Norge. Nå skal alt gis bort.

Video Her henger den største samlingen av Munch-bilder utenfor Norge

VIDEO: Bli med hjem til Sally Epstein.

Jon Gelius, USA

I over 60 år har Sally Epstein hatt et lidenskapelig forhold til en av Norges aller største kunstnere.

Som ung student ble hun tilfeldig invitert på en kunstutstilling i Boston med verker av Edvard Munch. Det gjorde et uslettelig inntrykk.

– Alle hans bilder overveldet meg på den utstillingen. De engasjerte meg følelsesmessig og hadde en mening. Fra det øyeblikket ble Edvard Munch min kunstner for livet, forteller den engasjerte samleren til NRK.

Håndkolorert «Madonna»

I en herskapelig villa i Washingtons beste strøk har 87 år gamle Sally Epstein skapt sitt eget private Munch-museum.

På vegger i alle rom henger det litografier og grafiske trykk signert den verdensberømte norske maleren.

Den imponerende samlingen, Epstein Family Collection, utgjør flere enn 300 verker. Hun og familien eier den største Munch-samlingen utenfor Norges og Europas grenser.

På soverommet hennes henger blant annet en håndkolorert versjon av «Madonna», ett av Munchs mest kjente verker.

– «Madonna» er jo ett av hans mesterverk, og det er spesielt spennende å eie en versjon som Munch selv har satt farge til, smiler hun.

I dagligstuen fanger et annet berømt Munch-motiv øyet, nemlig en versjon av «Vampyr».

– Dette bildets første tittel var egentlig «Kjærlighet og smerte», men hans venn Strindberg døpte det om til «Vampyr». Og siden ble det hetende det.

– Men for meg viser det en kvinne som virkelig omfavner en mann som er i smerte, sier Epstein, som ikke klarer å tolke dette som noe vampyraktig.

Sally Epstein

På veggen i dagligstuen henger et trykk av det kjente verket 'Vampyr'.

Foto: Jon Gelius / NRK

I den eksklusive samlingen tilhører også Munchs selvportrett. Ansiktsuttrykket i «Selvportrett» er ett av de mest avfotograferte når det skrives om Edvard Munch.

Ønsker «Skrik» til museum

Onsdag frembys det privateide «Skrik»-maleriet på auksjon i New York, inntil nå eid av Petter Olsen.

Olsen er antatt å ha den mest verdifulle Munch-samlingen som er på private hender, 38 bilder med en samlet verdi på godt over én milliard kroner.

Epstein på sin side har trolig den mest omfangsrike, med over 300 grafiske trykk samt noen oljemalerier.

Den pasjonerte Munch-samleren håper at flere museer går sammen om å by på «Skrik»-maleriet, slik at mesterverket kan sirkulere og vises frem for flest mulige.

Sally Epstein mener det vil være i Edvards Munchs ånd.

Edvard Munchs "Selvportrett"

Samlingen inneholder det velkjente 'Selvportrett'.

Foto: Jon Gelius / NRK

– For meg er «Skrik» et viktig symbol for vår tid. Verden, klimaforandringer, kriger som bryter ut, terrorisme og økologi i ubalanse på grunn av folkeveksten, forklarer 87-åringen.

– Edvard Munch ga selv uttrykk for at han ville at folk skulle se hans bilder sammen. Han ville at folk skulle se at mennesker deler de samme følelser og opplevelser noen ganger i livet, sier hun.

Sally Epstein eier selv grafiske trykk med versjoner av «Skrik»-ansiktet, men det nærmeste hun kommer den originale utgaven er to små sofaputer og en paraply som alle er prydet med «Skrik» som motiv.

– Jeg er naturligvis spent på hvor mye maleriet vil gå for og hvem som kommer til å kjøpe det. Jeg håper ikke kjøperen vil være anonym, men at vi får vite hvem som overtar dette mesterverket, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hjemme hos Sally Epstein

I alt inneholder den private samlingen over 300 grafiske trykk og litografier av Edvard Munch. Alle vegger i huset er dekorert med verkene.

Foto: Jon Gelius / NRK

Gir bort samlingen

På vår vandring fra rom til rom forteller Sally Epstein at hennes familie har bestemt at hele deres privateide Munch-samlingen etter hvert skal doneres til National Gallery of Art i Washington D.C.

Dette kjente galleriet lånte for 20 år siden nesten hele hennes Munch-samling til utstilling, og båndene ble knyttet mellom institusjonen og privatsamleren.

– Vi har allerede donert noen av bildene til National Gallery of Art. Jeg plukker ut tre-fire hvert år fra familiens samling som permanent flyttes over til museet.

– Det er like vanskelig hver gang å skulle gi slipp på «barna» sine, men jeg vet jo at de kommer til et godt hjem, smiler hun.

Munchs ukjente tvillinger?

87-åringen har opp gjennom årene intervjuet rundt 90 slektninger, venner, naboer, modeller og kunstkjennere av Edvard Munch.

En pikant avsløring mener hun også å ha kommet over om mestermaleren – etter å ha intervjuet datteren til en av Munchs modeller og elskerinner.

– En britisk fiolinist var Munchs elskerinne gjennom flere år. Jeg er temmelig sikker på at hennes tvillinger som ble født illegalt i Danmark, var Munchs barn. Men han erkjente selv aldri noe farskap, og moren fortalte aldri sin datter hvem faren var. Det sa hun til meg da jeg intervjuet henne.

– Men du er sikker?

– Jeg er temmelig overbevist om det, ja. Datteren viste meg fotografier og tvillinggutten var svært lik Edvard Munch, hevder hun.

Sally Epstein forteller at hun har fått datterens tillatelse til å berette denne historien, og at hun en dag håper å få skrevet ned og dokumentert dette i bokform.

Heder fra Norge

Sally Epstein

En versjon av 'Madonna' har nærmest havnet i skyggen bak en dør i huset, hvor det finnes tre forskjellige grafiske trykk og litografier av det berømte motivet.

Foto: Jon Gelius / NRK

Sally Epstein lever og ånder med Edvard Munch. Hun holder ofte foredrag om den norske maleren og inviterer gjerne ivrige kunstkjenner på privat visning.

På slutten av 1980-tallet ble den amerikanske Munch-samleren hedret med Kongens fortjenstmedalje av kong Olav for sitt arbeid med å gjøre Munch kjent i USA.

Da familiens samling ble utlånt til National Gallery of Art her i Washington på samme tid, var det prinsesse Astrid som foresto den offisielle kunståpningen.

Senere har dronning Sonja var på privat visitt i det fasjonable hjemmet og fått en eksklusiv guidet tur i en bolig der litografier og grafiske trykk av mesterkunstneren nærmest tapetserer alle vegger – ja, så tett er det mellom mesterverkene at en utgave av «Madonna» har havnet i skyggen bak en av husets mange dører.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.