Hopp til innhold

Storm mot NRK etter Michael Jackson-fjerning

NRK får både kjeft og ros i sosiale medier for å fjerne musikken til Michael Jackson fra radiolistene.

Leaving Neverland

«Leaving Neverland» er en kontroversiell dokumentarfilm der Michael Jackson beskyldes for å ha misbrukt unge gutter seksuelt. Første del ble sendt på kanalen HBO i USA søndag.

Mandag ble det kjent at NRK-ledelsen har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radiospillelistene i to uker fra og med fredag 8. mars.

Bakgrunnen er HBO-dokumentaren «Leaving Neverland» der den avdøde popstjernen anklages for grove overgrep.

Den omstridte dokumentaren sendes på NRK søndag 10. mars.

NRK har fått mye kritikk, spesielt på sosiale medier, etter at nyheten kom. Et av stedene er Facebook-siden til NRK Nyheter der det i skrivende stund har kommet inn over 500 kommentarer. De fleste kommentarene kritiserer NRK-ledelsens avgjørelse.

Leder i Michael Jackson Norge Marius Wærhaug Madsen

REAGERER: Marius Wærhaug Madsen, leder i Michael Jackson Norge, mener at anklagene mot Michael Jackson ikke stemmer.

Foto: NRK

Fanklubben reagerer

Marius Wærhaug Madsen er leder i fanklubben Michael Jackson Norge. Han mener at anklagene mot Michael Jackson ikke stemmer og er provosert over NRKs avgjørelse.

– Det virker som at NRK allerede har bestemt seg for at Michael Jackson er pedofil og at disse anklagene er sanne. Jeg synes både at det svekker troverdigheten til NRK og gjør musikken på radiokanalene dårligere for tusenvis av mennesker som verdsetter musikken hans, sier Madsen.

NRK-ledelsen svarer at det ikke er snakk om en boikott av Michael Jackson og at de gjør dette for å ta hensyn til publikums følelser.

– Musikken til Michael Jackson vil over en periode trolig utløse mye negative følelser for mange og det ønsker vi å ta hensyn til, sier Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i NRK.

Har fått flere henvendelser

En av dem som reagerer er musikkprofil og iTromsø-kommentator Egon Holstad.

– På ene siden sensurerer NRK og tar hensyn til følelsen til lytterne, som de har sagt – samtidig som de nå skal vise en dokumentar de har kjøpt rettighetene til, som de til og med også har sagt er laget med metoder de selv ikke ville gått god for, siden den ene siden av saken ikke har fått uttalt seg. Dette er dobbelmoralsk panikk, sier Holstad.

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Også hos NRKs publikumsservice har «Leaving Neverland»-dokumentaren og Michael Jackson-fjerningen vært tema i dag.

– Det er ikke mange reaksjoner på musikken ennå, men en del som er misfornøyde med at vi skal sende dokumentaren, sier Sidsel Linden, strategisk rådgiver i NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.