Hopp til innhold

Storm mot NRK etter Michael Jackson-fjerning

NRK får både kjeft og ros i sosiale medier for å fjerne musikken til Michael Jackson fra radiolistene.

Leaving Neverland

«Leaving Neverland» er en kontroversiell dokumentarfilm der Michael Jackson beskyldes for å ha misbrukt unge gutter seksuelt. Første del ble sendt på kanalen HBO i USA søndag.

Mandag ble det kjent at NRK-ledelsen har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radiospillelistene i to uker fra og med fredag 8. mars.

Bakgrunnen er HBO-dokumentaren «Leaving Neverland» der den avdøde popstjernen anklages for grove overgrep.

Den omstridte dokumentaren sendes på NRK søndag 10. mars.

NRK har fått mye kritikk, spesielt på sosiale medier, etter at nyheten kom. Et av stedene er Facebook-siden til NRK Nyheter der det i skrivende stund har kommet inn over 500 kommentarer. De fleste kommentarene kritiserer NRK-ledelsens avgjørelse.

Leder i Michael Jackson Norge Marius Wærhaug Madsen

REAGERER: Marius Wærhaug Madsen, leder i Michael Jackson Norge, mener at anklagene mot Michael Jackson ikke stemmer.

Foto: NRK

Fanklubben reagerer

Marius Wærhaug Madsen er leder i fanklubben Michael Jackson Norge. Han mener at anklagene mot Michael Jackson ikke stemmer og er provosert over NRKs avgjørelse.

– Det virker som at NRK allerede har bestemt seg for at Michael Jackson er pedofil og at disse anklagene er sanne. Jeg synes både at det svekker troverdigheten til NRK og gjør musikken på radiokanalene dårligere for tusenvis av mennesker som verdsetter musikken hans, sier Madsen.

NRK-ledelsen svarer at det ikke er snakk om en boikott av Michael Jackson og at de gjør dette for å ta hensyn til publikums følelser.

– Musikken til Michael Jackson vil over en periode trolig utløse mye negative følelser for mange og det ønsker vi å ta hensyn til, sier Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i NRK.

Har fått flere henvendelser

En av dem som reagerer er musikkprofil og iTromsø-kommentator Egon Holstad.

– På ene siden sensurerer NRK og tar hensyn til følelsen til lytterne, som de har sagt – samtidig som de nå skal vise en dokumentar de har kjøpt rettighetene til, som de til og med også har sagt er laget med metoder de selv ikke ville gått god for, siden den ene siden av saken ikke har fått uttalt seg. Dette er dobbelmoralsk panikk, sier Holstad.

Egon Holstad reagerer sterkt på at NRK har bestemt seg for å ta bort Michael Jacksons musikk fra radioens spillelister i to uker. Kommentatoren i iTromsø kritiserer musikksjefen i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne. Se debatten her.

Også hos NRKs publikumsservice har «Leaving Neverland»-dokumentaren og Michael Jackson-fjerningen vært tema i dag.

– Det er ikke mange reaksjoner på musikken ennå, men en del som er misfornøyde med at vi skal sende dokumentaren, sier Sidsel Linden, strategisk rådgiver i NRK.

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet