NRK Meny
Normal

Storhet og undergang

Bud Powell besøkte Norge i begynnelsen av 60-årene. Han ble arrestert på Karl Johan, der han hadde stilt seg opp og tigget penger. - Fine fengsler, sa han etterpå: - Ingen rotter.

Hør: Studio Sokrates om Bud Powell og Friedrich Nietzsche

Mishandlet og misbrukt

Knut Borge er heftig i sin omtale av Bud Powell: - Han ble slått av politiet, mishandlet på alle tenkelige og utenkelige måter av amerikanske psykiatere og psykiatriske medhjelpere, han ble misbrukt av sin kone, som låste ham inne hele dagen - og tok ham ut før konserter - for så å låse ham inn i gjen; hvordan han i det hele tatt klarte å spille er et mysterium. Likevel er Bud Powell en av de klarest lysende stjernene på jazzens himmel.

Det skamslåtte barnet

-Å forstå Nietzsche betyr å ha åpne øyne for det skamslåtte barnets lidelser; skriver den østerrikske forfatterinnen Alice Miller. (A. Miller: Den ubrukte nøkkelen. Gyldendal, 1991)Hun tolker den gnistsprutende filosofien til Nietzsche som et uttrykk for misbruk i barndommen. Faren mistet forstanden og døde mens Nietzsche var en liten gutt:

-Hvordan var det å vokse opp med en far han elsket, en far han satt på fanget til ved klaveret, en far som spilte og sang for barnet sitt - og så - mens tiden går - blir stadig mer uklar, uforutsigelig og kaprisiøs? Og så moren, søsteren og tantene, søndagskristne som slo ham i det godes navn. Slik leser Alice Miller Nietzsche - med en viss fare for å overse hans filosofiske poenger.

Med en viss fare for å underkjenne "pålydende" i hans filosofiske argumentasjon. Kan man lese Nietzsches filosofi utelukkende som et uttrykk for en miserabel barndom - og intet annet? Kan man forstå Bud Powells pianospill utelukkende som et uttrykk for vanvidd -? Neppe.

Litterært geni

Nietzsche er en artist med ord. -Der er tre fornyere av det tyske språk, fortalte Nietzsche-kjenneren Hans Erich Lampl til meg engang: Luther,Goethe og Nietzsche. En av grunnene til at Nietzsche har influert så mange kunstnere er at han selv var filosofisk kunstner:

Han skrev som en Gud, diktet ogkomponerte. En av Nietzshces piano-bagateller kan du høre i sendingen 27. oktober. Snarere enn filosofisk argumentasjon anvender Nietzshce bilder og litterære virkemidler, om slavemoralen heter det foreksempel: "Denne evnen til moral som selv insektene bestitter....".

Farlig filosof

Samtidig er det klart: Mange av Nietzsches tanker kan fungere som dekketøy på bordet til nazistene: De passer som fot i hosse for en ideologi som vil rydde vekk alt gammelt - og skape det gode liv i ett, voldsomt og bloddryppende sveip: Hitler og nazistene. Men ikke glem filosofen og fjernsynsmannen Bryan Imagees ord i "The story of philosphy":

Den som merker seg nazistenes ord om at Nietzsche var filosofen som talte for dem - må også huske at Nietzsche var uvanlig kritisk til tyskerne og det tyske, og om antisemittisme skriver Nietzsche: "Antisemittene klarer ikke å forsone seg med at jødene har både forstand og penger!- Antisemittisme er et annet navn for å være nedslitt og falleferdig".

Moralens genealogi

betyr moralens utviklingshistorie. En historisk epoke som ikke etterlater noen tvil om at moralnormer er i stadig forandring er nettopp siste halvdel av forrige århundre, europeisk kultur fra 1940-2000. Amerikanerne erfarer de svartes opprør og frigjøring og de hvite blir tvunget til å sette spørsmålstegn ved sin egen undertrykkelse av de svarte amerikanerne. Kvinnefrigjøring får det til å klø i mannsbevisstheten. Homofiler kjemper for og får anerkjennelse: Faste, overleverte sannheter går i

oppløsning. Av og til erstattes de av nye moralbegreper, men ubehagelig ofte sitter man i gjen med et tomrom: Alt dette kommer til uttrykk hos Nieztsche. Nietzsche døde i år 1900 -men det gir god mening å si at hans århundre begynte samtidig med at han døde.

Musikken

Knut Borge har som vanlig en heldig hånd på musikkutvalget. -Et brilliant eksempel på pianisters svenneprøve, nemlig solo piano, sier Borge og varmer opp cd-spilleren før han starter "Oblivion". Før det hører vi Powell framføre "I want to be Happy"

1

Tittel : I WANT TO BE HAPPY

Kompon. : YOUMANS, VINCENT

Komp-år : 1924

Utøver : POWELL, BUD (USA) + DUVIVIER, GEORGE + TAYLOR, ART

Genre : JAZZ

Besetn. : TRIO: KLAVER + RYTME

Innspilt: 19530814 Utg.: 1994 Tid: 0250

Platetit: BUD POWELL - THE COMPLETE BLUE NOTE AND ROOST RECORDINGS

Merke-nr: BLUE NOTE CDP 7243 8 30083 2 2 + CDP 7243 8 30085 2 0 (PL.2 AV 4)

Medium : CD Antall: 1

Studio Sokrates, 27. okt. 2001

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.