Hopp til innhold

Storhet og undergang

Bud Powell besøkte Norge i begynnelsen av 60-årene. Han ble arrestert på Karl Johan, der han hadde stilt seg opp og tigget penger. - Fine fengsler, sa han etterpå: - Ingen rotter.

Hør: Studio Sokrates om Bud Powell og Friedrich Nietzsche

Mishandlet og misbrukt

Knut Borge er heftig i sin omtale av Bud Powell: - Han ble slått av politiet, mishandlet på alle tenkelige og utenkelige måter av amerikanske psykiatere og psykiatriske medhjelpere, han ble misbrukt av sin kone, som låste ham inne hele dagen - og tok ham ut før konserter - for så å låse ham inn i gjen; hvordan han i det hele tatt klarte å spille er et mysterium. Likevel er Bud Powell en av de klarest lysende stjernene på jazzens himmel.

Det skamslåtte barnet

-Å forstå Nietzsche betyr å ha åpne øyne for det skamslåtte barnets lidelser; skriver den østerrikske forfatterinnen Alice Miller. (A. Miller: Den ubrukte nøkkelen. Gyldendal, 1991)Hun tolker den gnistsprutende filosofien til Nietzsche som et uttrykk for misbruk i barndommen. Faren mistet forstanden og døde mens Nietzsche var en liten gutt:

-Hvordan var det å vokse opp med en far han elsket, en far han satt på fanget til ved klaveret, en far som spilte og sang for barnet sitt - og så - mens tiden går - blir stadig mer uklar, uforutsigelig og kaprisiøs? Og så moren, søsteren og tantene, søndagskristne som slo ham i det godes navn. Slik leser Alice Miller Nietzsche - med en viss fare for å overse hans filosofiske poenger.

Med en viss fare for å underkjenne "pålydende" i hans filosofiske argumentasjon. Kan man lese Nietzsches filosofi utelukkende som et uttrykk for en miserabel barndom - og intet annet? Kan man forstå Bud Powells pianospill utelukkende som et uttrykk for vanvidd -? Neppe.

Litterært geni

Nietzsche er en artist med ord. -Der er tre fornyere av det tyske språk, fortalte Nietzsche-kjenneren Hans Erich Lampl til meg engang: Luther,Goethe og Nietzsche. En av grunnene til at Nietzsche har influert så mange kunstnere er at han selv var filosofisk kunstner:

Han skrev som en Gud, diktet ogkomponerte. En av Nietzshces piano-bagateller kan du høre i sendingen 27. oktober. Snarere enn filosofisk argumentasjon anvender Nietzshce bilder og litterære virkemidler, om slavemoralen heter det foreksempel: "Denne evnen til moral som selv insektene bestitter....".

Farlig filosof

Samtidig er det klart: Mange av Nietzsches tanker kan fungere som dekketøy på bordet til nazistene: De passer som fot i hosse for en ideologi som vil rydde vekk alt gammelt - og skape det gode liv i ett, voldsomt og bloddryppende sveip: Hitler og nazistene. Men ikke glem filosofen og fjernsynsmannen Bryan Imagees ord i "The story of philosphy":

Den som merker seg nazistenes ord om at Nietzsche var filosofen som talte for dem - må også huske at Nietzsche var uvanlig kritisk til tyskerne og det tyske, og om antisemittisme skriver Nietzsche: "Antisemittene klarer ikke å forsone seg med at jødene har både forstand og penger!- Antisemittisme er et annet navn for å være nedslitt og falleferdig".

Moralens genealogi

betyr moralens utviklingshistorie. En historisk epoke som ikke etterlater noen tvil om at moralnormer er i stadig forandring er nettopp siste halvdel av forrige århundre, europeisk kultur fra 1940-2000. Amerikanerne erfarer de svartes opprør og frigjøring og de hvite blir tvunget til å sette spørsmålstegn ved sin egen undertrykkelse av de svarte amerikanerne. Kvinnefrigjøring får det til å klø i mannsbevisstheten. Homofiler kjemper for og får anerkjennelse: Faste, overleverte sannheter går i

oppløsning. Av og til erstattes de av nye moralbegreper, men ubehagelig ofte sitter man i gjen med et tomrom: Alt dette kommer til uttrykk hos Nieztsche. Nietzsche døde i år 1900 -men det gir god mening å si at hans århundre begynte samtidig med at han døde.

Musikken

Knut Borge har som vanlig en heldig hånd på musikkutvalget. -Et brilliant eksempel på pianisters svenneprøve, nemlig solo piano, sier Borge og varmer opp cd-spilleren før han starter "Oblivion". Før det hører vi Powell framføre "I want to be Happy"

1

Tittel : I WANT TO BE HAPPY

Kompon. : YOUMANS, VINCENT

Komp-år : 1924

Utøver : POWELL, BUD (USA) + DUVIVIER, GEORGE + TAYLOR, ART

Genre : JAZZ

Besetn. : TRIO: KLAVER + RYTME

Innspilt: 19530814 Utg.: 1994 Tid: 0250

Platetit: BUD POWELL - THE COMPLETE BLUE NOTE AND ROOST RECORDINGS

Merke-nr: BLUE NOTE CDP 7243 8 30083 2 2 + CDP 7243 8 30085 2 0 (PL.2 AV 4)

Medium : CD Antall: 1

Studio Sokrates, 27. okt. 2001

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober