Se "Bergenstoget plyndret i natt"!

Den første norske storfilmen basert på en kriminalroman var "Bergenstoget plyndret i natt". Publikum strømmet til kinoene da den hadde premiere i 1928. Du kan se den i NETT-TV, fredag 27. og lørdag 28. november.

Ada Egede-Nissen - "Bergenstoget plyndret i natt"
Foto: Norsk Filminstitutt

Fridtjof Mjøen og Ada Egede-Nissen i "Bergenstoget plyndret i natt"

Fridtjof Mjøen og Ada Egede-Nissen i 'Bergenstoget plyndret i natt' (1928)

Foto: Norsk Filminstitutt

- De to hovedrolleinnehaverne i "Bergenstoget plyndret i natt" var for superstjerner å regne. De levde halve året i Berlin, halve året i Norge, sier filmhistoriker, Nils Klevjer Aas.

Filmen hadde premiere i Bergen 17 sept 1928, og selv uten en eneste forhåndsomtale eller reklame, hadde filmen stor suksess blant norske kinogjengere. Over 100.000 nordmenn så filmen og den ble solgt til 11 andre land.

For første gang viser NRK et filmhistorisk "gullegg" i full lengde i NETT-TV. Her kan du se filmen fredag 27. og lørdag 28. november:

Filmen handler om studenten og sportsmannen Tom, som ved å foreta et væpnet ran på nattoget fra Oslo til Bergen 1. april, forsøker å vinne den vakre Gretes gunst, og å sikre seg jobben som reklamesjef i NSB.

Fra påskekrim til filmkomedie

Filmen regnes som den første norske spillefilmen laget med utgangspunkt i en kriminalroman. Boka hadde samme tittel og kom ut fem år tidligere.

Den fartsfylte romanen ble skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie, men gitt ut under pseudonymet, Jonathan Jerv, i 1923. Boken, som ble lansert 1. Påskedag med førstesideoppslag i Dagsavisen, med overskriften ”Bergenstoget plyndret i natt” skulle vise seg å bli en knallsuksess, og starten på en lang tradisjon med påskekrim her til lands.

Første fire år senere, på en bar i Shanghai, møter Nordahl Grieg bergenseren Thorvald Isdahl, og ideen om å lage film av boken fødes. På norske kinoer i 1928 ble Jonathan Jervs tog plyndret igjen, denne gang på stumfilm til pianomusikk og plakattekster.

Spektakulære scener

Ranet -"Bergenstoget plyndret i natt", 1928
Foto: Norsk Filminstitutt

I filmen er det påkostede og spektakulære scener fra norske vinterfjell, flotte scener fra Finse og langs Bergensbanen, og hovedrolleinnehaverene var to av datidens mest kjente filmskuespillere.

Ada Egede-Nissen og Fridtjof Mjøen levde halve året i Berlin, halve året i Norge.

Nils Klevjer Aas antar at filmens budsjett ville ha vært hatt et omfang i underkant av 20 millioner kroner, hvis den hadde blitt produsert i dag.

Lørdag 28. nobember introduserer han filmen under "Krimdagen" på Litteraturhuset i Oslo. Hele programmet, med debatter, intervjuer og konsert, kan du se direkte:

Nils Klevjer Aas, filmhistoriker
Foto: Ida Meyn
Publikum ikke modent for krim

Mens boken ”Bergenstoget plyndret i natt” regnes som en spenningsroman med alle de riktige og fartsfyllte ingrediensene, er filmen noe annet.

Det skjedde noe da historien skulle overføres til lerret - en liten justering:

- I stedet for hovedfokus på kupp og røveri, la filmen størst vekt på romansen mellom den vakre direktørdatteren Grete og den kjekke og atletiske tyven Tom, sier Nils Klevjer Aas.

Filmhistoriker Nils Klevjer Aas introduserer filmen, som også vises på Litteraturhuset i Oslo, lørdag 28. November. Han sier at filmpublikummet dengang ikke var like innstilt på krimsjangeren som mange er i dag.

- ”Dette var nok fordi samtiden foretrakk søt musikk og romanser fremfor fart og spenning” sier filmhistoriker Nils Klevjer Aas.

Krim spesial streames lørdag:

Filmplakat 2

Filmplakaten til 'Bergenstoget plyndret i natt', 1928

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP
 • Film og TV-streik i USA avverget

  En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten. Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

 • 13.000 har sett Trier-film

  Rundt 13.000 personer har allerede sett filmen Verdens verste menneske.

  Det opplyser Nordisk Film Kino til NRK.

  Filmen hadde premiere i går, og over 4000 osloborgere har allerede tatt turen.

  Det er den siste filmen i Joachim Triers oslotrilogi, som har fått strålende kritikker.

  Verdens verste menneske
  Foto: SF Studios / Oslo Pictures