Hopp til innhold

- Trodde den ville selge noen tusen

Jonas Gahr Støre er overrasket over at boka hans er blant høstens bestselgere.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre ga i høst ut boka 'Å gjøre en forskjell'.

Foto: KNUT FALCH / SCANPIX

- Det er litt overraskende at en bok som er om utenrikspolitikk selger så godt. De som hadde greie på det trodde ikke den ville selge mer enn noen få tusen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Slått av "Snåsamannen"

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: KNUT FALCH / SCANPIX

Gahr Støres bok "Å gjøre en forskjell" har i november ligger som nummer to på Bokhandlerforeningens bokliste. Gahr Støre er bare slått av Ingar Sletten Kolloens biografi "Snåsamannen".

Boka "Å gjøre en forskjell" selger dermed langt mer enn både Gahr Støre og forlaget hadde forventet. Boka ble først trykket opp i 10.000 eksemplarer som ble revet bort fra bokhyllene. Nå nærmer salget seg 25.000 solgte eksemplarer.

- Interesse for utenrikspolitikk

Gahr Støre tror forklaringen på at boka hans "Å gjøre en forskjell" selger så godt er at folk er mer interessert i utenrikspolitikk enn tidligere.

- Når jeg møter unge mennesker på universiteter og høgskoler så er det en veldig interesse for det som skjer ute i verden. Det er ikke lenger ja og nei-sakene, som for eksempel med Vietnam-krigen og EU, som dominerer engasjementet. Nå ser vi en bred interesse som kobler seg opp til at folk har reist mye, lest mye, sett mye og at de er opptatt og nysgjerrige på internasjonale forhold, sier Gahr Støre til NRK.

Boksuksessen gitt mersmak for Jonas Gahr Støre, som nå gjerne vil skrive flere bøker.

- Jeg synes det er spennende å skrive, og jeg synes det er en flott måte å kommunisere med folk på, sier han.

- Ekstremt personfokusert

Iver B. Neumann

Iver B. Neumann

Foto: NUPI

Forskningssjef for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Iver B. Neumann, tror det er Gahr Støres popularitet, og ikke hans tanker om utenrikspolitikk, som har ført boka opp på salgstoppen. Neumann mener boka selger godt fordi folk vil lese hva Gahr Støre mener.

- Den norske medievirkeligheten er ekstremt personorientert, boka kunne gjerne handlet om fisketurer, sier Neumann.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.