NRK Meny
Normal

Store kunstskader etter terroren

Arbeidet med å restaurere ødelagt kunst etter terrorangrepet 22. juli er i gang. Museene frykter store skader.

Video Ødelagt kunst i regjeringskvartalet

VIDEO: Christian Krohgs bilde «I lende» fra 1892 ble gjennomskåret av glasskår under terrorangrepet mot regjeringskvartalet. Nasjonalmuseet begynner nå arbeidet med å restaurere de ødelagte bildene. Se Dagsrevyens reportasje.

– En tornado av glasskår har føket tvers gjennom hele bildet. Det er ganske skrekkelig, sier Kari Greve, seksjonsleder i Nasjonalmuseet.

Kari Greve / seksjonsleder, Nasjonalmuseet

Kari Greve er seksjonsleder i Nasjonalmuseet, og frykter store skader på mange av de 103 verkene museet har lånt ut til regjeringskvartalet etter terroren 22. juli.

Foto: NRK

Hun studerer skadene på Christian Krohgs maleri «I lende» fra 1892, og liker ikke det hun ser. Maleriet prydet en av veggene i regjeringskvartalet. Det fikk omfattende skader under terrorangrepet 22. juli.

«I lende» er ett av 103 kunstverk som Nasjonalmuseet har lånt ut til regjeringskvartalet. Greve frykter at flere verk har lidd samme skjebne som Krohgs maleri.

– Av de 103 er det 40 per nå vi ennå ikke har oversikt over. Så vi er veldig spente, og gruer oss vel egentlig til hva vi kommer til å få se, sier Greve, og sier det vil ta flere måneder å restaurere Krohg-maleriet.

Synlig fotavtrykk

Departementenes servicesenter har ansvaret for å samle inn kunstverkene etter terrorangrepene. De ansatte har ennå ikke fullført kartleggingen av forholdene i høyblokka, som ble hardest rammet etter eksplosjonen.

Denne huset verk av kunstnere som Frederik Collett, Frits Thaulow og Gerhard Munthe.

Rådgiver Kjetil Sundby frykter det verste, og sier han allerede har sett store skader. Han forteller at blant annet et maleri av Gunnvor Advocaat har fått et spesielt preg.

– Maleriet ble funnet på gulvet etter eksplosjonen. Under evakueringen har det blitt tråkket på, så det har et tydelig fotavtrykk på seg, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Gunvor Advocat

Ansatte i Departementenes servicesenter viser fram et bilde av Gunnvor Advocaat som falt fra veggen og ble tråkket på under evakueringen etter eksplosjonen 22. juli. Fotavtrykket i forgrunnen.

Foto: NRK

– Hun slåss mot høyreekstremisme

"Vi lever på en stjerne" av Hannah Ryggen

«Vi lever på ei stjerne» av tekstilkunstner Hannah Ryggen fikk store skader da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli. Her teppet i uskadet versjon.

Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Jan-Lauritz Opstad er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Jan-Lauritz Opstad er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Foto: Alf Skille / NRK

Ikke bare malerkunst ble rammet av terroren.

Blant de ødelagte kunstverkene er tekstilkunstner Hannah Ryggens «Vi lever på ei stjerne».

– Jeg frykter at teppet er ødelagt, men håper i det lengste at det kan reddes, sier direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Jan-Lauritz Opstad.

Han er den fremste eksperten på Hannah Ryggens arbeider.

Totalt var det tre arbeider av Ryggen i regjeringskvartalet da bomben eksploderte. «Vi lever på ei stjerne» var ett av tekstilkunstnerens største arbeider, og det teppet hvor hun brukte flest farger.

– Det forestilte en naken mann og en naken kvinne. De ligger over jordkloden, for Ryggen var opptatt av at en makt holder hele universet sammen, sier Opstad.

Museumsdirektøren mener det er et paradoks at nettopp Ryggens kunst blir et offer for høyreekstrem terror.

– Hanna Ryggen var helt i toppsjiktet blant europeiske kunstnere. Hun slåss mot høyreekstremisme og fascisme hele livet, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).