NRK Meny
Normal

Store kattedyr

Dette emnet dreier seg om de store kattedyrene, en rovdyrgruppe som er representert over store deler av kloden.

Løver
Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

De store kattedyrene peker seg ut som de beste jegerne og de mest utpregede kjøtteterne blant rovdyrene. De har ingen naturlige fiender, bortsett fra menneskene og hverandre. Med sine skarpe tenner og spisse klør er de perfekt utstyrt for å drepe.

Som jegere er de artene som kommer opp i samme vektklasse som et voksent menneske, fra 40 kilo og oppover, i en særstilling.

Temaet innbefatter artene løve, jaguar, leopard, tiger, gepard, to typer treleoparder og puma.

Les mer om store kattedyr på Wikipedia

Fagdommeren

Petter Bøckmann

Petter Bøckmann kan det meste om de fleste dyr.

Foto: Ekroll, Anne Liv

Petter Bøckmann er biolog og zoolog ansatt ved naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Han har flere ganger vært med i ulike tv-program og radioprogram, hvor han forteller om interessante og spennende ting fra dyreriket.

Favoritten blant de store kattedyrene er leoparden, fordi den er ekstra tøff og tilpasningsdyktig. Det er et dyr man sjelden ser på naturprogram fordi den som nattedyr ikke lar seg lure av naturfotografene! Leoparden er heller ikke redd for ild…

Kandidatene

To kandidater møtes i duellen, det er 16 år gamle Martin Løvbakk Iversen fra Tverlandet ved Bodø, og 10 år gamle Vedant Raen Brandseth fra Oslo.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.