Hopp til innhold

Store kattedyr

Dette emnet dreier seg om de store kattedyrene, en rovdyrgruppe som er representert over store deler av kloden.

Løver
Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

De store kattedyrene peker seg ut som de beste jegerne og de mest utpregede kjøtteterne blant rovdyrene. De har ingen naturlige fiender, bortsett fra menneskene og hverandre. Med sine skarpe tenner og spisse klør er de perfekt utstyrt for å drepe.

Som jegere er de artene som kommer opp i samme vektklasse som et voksent menneske, fra 40 kilo og oppover, i en særstilling.

Temaet innbefatter artene løve, jaguar, leopard, tiger, gepard, to typer treleoparder og puma.

Les mer om store kattedyr på Wikipedia

Fagdommeren

Petter Bøckmann

Petter Bøckmann kan det meste om de fleste dyr.

Foto: Ekroll, Anne Liv

Petter Bøckmann er biolog og zoolog ansatt ved naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Han har flere ganger vært med i ulike tv-program og radioprogram, hvor han forteller om interessante og spennende ting fra dyreriket.

Favoritten blant de store kattedyrene er leoparden, fordi den er ekstra tøff og tilpasningsdyktig. Det er et dyr man sjelden ser på naturprogram fordi den som nattedyr ikke lar seg lure av naturfotografene! Leoparden er heller ikke redd for ild…

Kandidatene

To kandidater møtes i duellen, det er 16 år gamle Martin Løvbakk Iversen fra Tverlandet ved Bodø, og 10 år gamle Vedant Raen Brandseth fra Oslo.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.