NRK Meny
Normal

Storbyblues

Da Augustin fylte seksten i år 370 reiste han hjemmefra.Til Kartago.
«Byen velter seg i rikdom, men velter seg dobbelt i laster.
I grådighet, lettsindighet, drukkenskap og brutalitet kan ingen konkurrere med Kartago.
Kartago har alle kjennetegn på å være et sivilisasjonssentrum»

Slave dance to Banjo - Wikipedia

Gudsord fra landet

Til denne «syndens pøl» kom unge, søkende Augustin . Og han var lett å lede skriver han i sine Bekjennelser. Kartago må ha vært full av underholdning, teater, sirkus, spåmenn, stjernetydere og skjebnetolkere. Og én ting til: Damer. Damer opp og i mente. Det varte ikke lenge før Augustin hadde fått seg kjæreste.

Hjemme i Thagaste satt mamma Monnica og pappa Patricius og trillet tommeltotter mens de håpet det beste for sønnen sin. Faren var ikke kristen. Han hadde spart og lånt penger for å sende gutten sin til Kartago for å få en utdannelse. Monnica var kristen – og ga aldri opp. Kanskje det var hun som etter 15 – 20 år klarte å få gutten sin omvendt til Herren?

Bobby Hackett i New York

Bobby var bare sytten da han fikk arbeid i New York, høsten 1932. Han skulle spille gitar i Herbie Marsh Orchestra som var engasjert på Hotel Syracus.
Men Bobby hadde god øvelse i å jamme med kornetten sin – og det hendte han la gitaren til side og fyrte opp kornetten.

Helt til hotelldirektøren tok kontakt med Herbie Marsh, orkesterlederen, og varskudde: «Hvis den guttevalpen der tar kornetten i kjeften sin én gang til – så får dere sparken både du og hele orkesteret ditt!»

Klar melding.

Storbyblues

Både Augustin og Bobby, som egentlig het Robert Leo Hackett og var født i Providence, Rhode Island av irsk-amerikanske foreldre, både Augustin og Bobby altså – gjorde sine respektive liv til merkesteiner på hvert sitt felt.

Augustin ble biskop i Annaba (Hippo) i Nordafrika – Bobby ble en legendarisk trompetist som satte tydelige spor etter seg i jazzhistorien. Da (selveste) Louis Armstrong skulle hyre inn en trompetist til å spille sammen med seg falt valget på Hackett.

Musikken

Knut Borge henter fram og presenterer to komposisjoner, tidlige, der Bobby Hackett viser fram kunstene sine på kornett. Det er «Rose of the Rio Grande» innspilt i 1945 og «When Day is Done» en populær schläger som godt tåler et gjenhør.

De av dere som bruker Spotify finner Hackett her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Springsteen i Netflix

  Bruce Springsteen opptrer for tida i New York med einmannsshowet «Springsteen on Broadway», der han syng, spelar og fortel historier frå livet som artist. I går offentleggjorde Netflix at ein innspelt versjon vil bli å finne på strøymetenesta i desember, skriv Billboard. Stykket er basert på Springsteens sjølvbiografi, og gjer stor suksess på Broadway.

  Bruce Springsteen, Granåsen
  Foto: Stein Lorentzen / NRK
 • Kaptein Sabeltann-park i Karibia

  Investorer har kjøpt et stort landområde i Den dominikanske republikk der en ny temapark for Kaptein Sabeltann – Captain Sabertooth – skal bygges. Det bekrefter Terje Formoe til Fædrelandsvennen. Temaparken skal inneholde et hotell og to-tre piratskuter, og målet er at den skal være ferdigstilt vinteren 2021/2022. Kristiansand-firmaet Pirate Adventure Group AS (PAG) har betalt 15 millioner dollar for landområdet. Firmaet har også kontrakt med Formoe om utvikling av én temapark i Mellom-Amerika og en annen i Nord-Amerika. (NTB)

  Terje Formoe
  Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK
 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures