NRK Meny
Normal

Storaksjon mot fildelere i Europa

Politi i 14 europeiske land har gjennomført husransakelser i forbindelse med mistanke om ulovlig fildeling. Også i Norge er en person siktet.

Beslag i fildelingssaken

Politiet i Rogaland har tatt beslag i blant annet pc-en til en mann fra Rogaland.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Ifølge svenske påtalemyndigheter er det mistanke om at det har foregått ulovlig fildeling av filmer i stor skala. Storaksjonen er initiert av belgisk politi, som over to år har infiltrert det store nettverket Scenen, som angivelig driver med ulovlig spredning av filmer.

– Rogaland politidistrikt har etter anmodning fra belgisk politi gått til aksjon i denne saken, kan informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos bekrefte overfor NRK.

Beslag i fildelingssaken - Jens Kristian Roland

Jens Kristian Roland med bevismaterialet.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Det har blitt gjennomført husransakelser i 14 land, blant annet i i Norge, Sverige, Belgia, Storbritannia og Italia.

Ikke arrestert

Politiet i Rogaland gikk klokken sju i dag tidlig til aksjon mot én person i 40-årene fra Nord-Jæren. De beslagla alt hans datautstyr og tok ham med inn til avhør. Han er mistenkt for å være en del av dette nettverket for ulovlig fildeling.

Mannen er foreløpig ikke begjært varetektsfengslet, og har heller ingen advokat ennå.

– Han er mistenkt for ulovlig deling av opphavsbeskyttet materiale, sier Jens Kristian Roland i Rogaland Politidistrikt til NRK.

Han er ukjent for politiet fra før, og han er trolig ingen hovedmann i nettverket, opplyser Roland.

Skal etterforske

Materialet til personen i Rogaland er nå sikret av politiet, som nå skal etterforske saken.

Politiet har beslaglagt flere terabyte med informasjon fra mannen. Dette bevismaterialet skal politiet nå gå gjennom. De har ennå ikke begynt på analysen av materialet, men regner med at det dreier seg om filmer, tv-serier og musikk.

Det vil trolig ta en måneds tid før de bestemmer om de skal gå til sak eller ikke, opplyser politiet i Rogaland til NRK. En eventuell straffeforfølgelse vil skje i Norge.

– Belgiske myndigheter har rettet en formell henvendelse til Norge om bistand i denne saken, sier Roland.

Politiet i Rogaland regner ikke med at det er flere personer fra Rogaland som er involvert i denne saken.

Flere aksjoner i Sverige

Det ble bare aksjonert mot en person i Norge, men i Sverige gikk politiet til aksjon mot sju personer. Aksjonen skjedde etter begjæring fra belgisk politi, som har etterforsket saken i to år.

I Sverige har politiet ransaket både boliger i flere byer og internettleverandører i Stockholm og ved Umeå universitet. Det er beslaglagt datamaskiner og servere i et forsøk på å finne såkalte topsites, det vil si servere som kan laste ned store mengder filmer. Målet er også å finne opplysninger om spesielle IP-adresser, skriver NTB.

– Det er vanskelig å si hvor mange filmer det dreier seg om, muligens er det tusenvis, sier aktor Fredrik Ingblad til TT.

Han føyer til at enkelte funn bidrar til å styrke mistankene. Lovbruddene som flere svensker nå er mistenkt for, vil trolig bli etterforsket av belgisk politi.

– Så langt er fire svensker mistenkte for ulovlig fildeling etter dagens aksjon, sier Ingblad.

Svensk politi utelukker ikke at flere personer kan få status som mistenkte i saken.

 • Les også:
 • Les også:

Slo til mot Wikileaks webhotell

En av aksjonen skjedde mot webhotellet PRQ, der også Wikileaks har serverene sine. Men ifølge SVT.se skal ikke aksjonen noe å gjøre med Wikileaks.

Sjefen for PRQ, Mikael Viborg, forteller til SVT at politiet stilte spørsmål om et par IP-adresser, og deretter forlot bedriften uten å gjøre noen beslag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold
 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).