Hopp til innhold

Stor slitasje på Rockheim

Rockheim hadde håpet på 20.000 besøkende før jul. Det har allerede kommet tre ganger så mange. Nå merkes slitasjen, det innrømmer direktør Esperød.

Utstilling på Rockheim i Trondheim

Det er mye som fungerer på Rockheim, men museet sliter også med tekniske problemer.

Foto: Geir Mogen/Rockheim

Rockheim-sjef Arvid Esperød foran det brannskadde bygget.

Rockheim-sjef Arvid Esperød innrømmer at de sliter med å henge med på den tekniske siden på grunn av den store pågangen av publikum.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Morten Harket og Magne Furuholmen i a-ha på Rockheim i Trondheim 31.08.10

a-ha har besøkt Rockheim, men det har også vært en enorm pågang med publikum som vil oppleve gamle rockehelter i museumsform.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Brann Rockheim

Før Rockheim åpnet ble opplevelsessenteret rammet av både brann, konkurs og vannskader.

Foto: Trond Moksnes
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, Rockheim i Trondheim, har opplevd langt større pågang enn det de hadde forventet. Det har sin pris for nå sliter rockemuseet med å holde alle utstillingene åpne.

- Større slitasje enn vi noensinne hadde drømt om

Det har vært mange som har ønska å oppleve a-ha og andre norske rock og popband i det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock i Trondheim.

Det har gått så bra at direktør for Rockheim, Arvid Esperød etter fire måneders drift innrømmer at de er blitt tatt på senga.

- Vi hadde planlagt for at det skulle komme 20.000 besøkende før jul, men det er altså kommet 60.000. Det betyr også at vi har en mye større slitasje på ustyret enn vi noensinne hadde drømt om. Det gjør at vi må skifte det ut litt oftere enn vi hadde tenkt, forklarer Arvid Esperød.

- Det er klart at dette er en veldig hyggelig utfordring å ha; dette at vi får et så enormt besøk. Det er vi takknemlige for. Men samtidig gir det oss mye større utfordringer enn vi hadde planlagt for, sier han videre.

- Føles ikke bra

Rockeheim er et opplevelsessenter hvor elektronikk er selve hjertet som driver utstillingen. Men i dag er flere deler av utstillingen helt eller delvis ute av drift. Et gigantisk Norgeskart som strekker seg over flere etasjer er det første som møter de besøkende, men dette er bare delvis i orden.

- Det er klart at den er fryktelig viktig. Den er jo helt sentral og har både en rockehistorisk, men også en visuell funksjon, så det er klart at det føles ikke bra, sier Esperød.

Rockheim har vært forfulgt av problemer siden det ble besluttet å legge museet til Trondheim. Entreprenøren gikk konkurs, det oppstod brann og vannskader slik at åpningen ble utsatt med ett år. I tillegg fikk den virituelle delen av museet hard medfart av media. Etter fire måneder med drift er ikke tilstanden så aller verst mener musikkjournalist i NRK Jørn Gjersøe, som likevel er kritisk.

- Trekker ned

- At deler av utstillinga bokstavelig talt er stengt og de deler av utstillinga der du skal kunne interagere ikke fungerer, og kiosken i første etasje bare er åpen i helgene, er det sånt som trekker ned. Det er sånt de bør få orden på så fort som mulig, sier Gjersøe.

- Dersom de skal stå for å være det de sier at de skal være, må disse tingene være på plass, ellers lever de rett og slett ikke opp til navnet sitt, mener han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober