Hopp til innhold

Stor interesse for dronning Sonjas kunstverk

Mer enn 30 journalister stimler onsdag til pressevisning for utstillingen «Under stor press» i Helsingborg. Dronning Sonjas kunst er det store trekkplasteret.

– Det er med sommerfugler i magen, sier dronning Sonja når hun ankommer utstillingslokalet i Helsingborg. For dronningen stiller ut egne verker for første gang i livet. Da er det ikke rart det er nervøsitet å spore.

Sammen med kunstnerkompanjonger og læremestre Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, stiller dronningen ut på utstillingen «Under stort press».

– Det er litt merkelig å se kunsten på veggen. Nå har man hatt dette i hodet så lang tid, og valgt ut noe. Andre må si om det holder, det kan ikke jeg, sier dronning Sonja til NRK.

Svalbardreise

Torsdag kveld er det vernisasje for jubileumsutstillingen til Atelje Larsen, der 80 kunstnere bidrar.

Onsdag var pressen invitert til en sniktitt og noen ord med flere av bidragsyterne, blant dem dronning Sonja, som har levert åtte trykk til utstillingen. Alle med utgangspunkt i bilder fra en reise til Svalbard i 2006.

Også Magne Furuholmen, som er blant dem som har samarbeidet med Atelje Larsen, var til stede, men kunstneren måtte finne seg i å spille annenfiolin ved denne utstillingen.

Atelieret er et av verdens mest respekterte trykkerier for grafikk.

Allerede solgt for flere millioner

Dronning Sonjas åtte trykk er en del av en mappe på 24 arbeider der de øvrige 16 er levert av kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Ifølge Dagbladet er trykkene allerede solgt gjennom forhåndssalg. Det har blitt trykket opp 50 eksemplarer av bildene, og en mappe med alle de 24 kunstverkene i serien kostet ifølge Kjell Nupen 125.000 kroner.

Det betyr at bildene til sammen er solgt for 6.250.000 kroner. Inntektene går til et fond som finansierer Dronning Sonjas kunstnerstipend.

Video Dronning Sonja

Dronningen stiller ut egen kunst og har sommerfugler i magen.

(NTB/NRK)

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.