NRK Meny
Normal

Stopper populær filmordning

Flere av Norges mest kjente filmregissører trodde de hadde fått støtte til å lage tre filmer på rad med støtte fra Norsk filminstitutt. Nå blir ordningen stanset på ubestemt tidspunkt.

Joachim Trier (t.h.) og fotograf Jakob Ihre under innspillingen av "Louder than Bombs".

«Louder than bombs» blir den første norske spillefilmen på 36 år som skal delta i hovedkonkurransen til Cannes filmfestival. Regissør Joachim Trier (t.h) har laget filmen med pakkefinansiering fra NFI.

Foto: Nicolle Riverlli / Motlys AS / NTB scanpix

Erik Poppe

I kveld pakker Erik Poppe ned utstyret på innspillingen av storfilmen «Kongens nei – tre døgn i april». Filmen blir finansiert gjennom pakkefinansieringsordningen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Å legge ned pakkefinansieringen vil være som å si «la oss legge ned toppidrettssenteret og så får vi bare håpe at det øvrige vi har rundt omkring holder», sier filmregissør Erik Poppe om nyheten.

Ordningen han refererer til er altså den såkalte pakkefinansieringsordningen, som siden 2010 har gitt fire norske filmregissører muligheten til å lage inntil tre filmer med offentlig støtte.

Selv var han en av de første regissørene som fikk innpass i ordningen, og resultatet av den økonomiske støtten er blitt den prisvinnende filmen Tusen ganger god natt, samt storfilmen Kongens nei som kommer til neste år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Juliette Binoche og regissør Erik Poppe

Til den engelskspråklige filmen «Tusen ganger god natt» fikk regissør Erik Poppe med seg internasjonale skuespillere som Juliette Binoche (bildet) og Nikolaj Coster-Waldau.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tilbake i køen

Sara johnsen fraUskyld

Sara Johnsen har laget filmer som «Upperdog » og «Uskyld» og er nå i gang med en dialogdrevet komedie med tittelen «Et barn er født i Hønefoss».

Foto: Erik Aavatsmark

Regitalentene Erik Poppe, Joachim Trier, Anne Sewitsky og Sara Johnsen har fått pengene uten å måtte stå i søknads-kø med andre norske filmprosjekter.

Men nå må regissørene tilbake i køen. Erik Poppe hadde regnet med å få støtte til en tredje spillefilm, men Norsk filminstitutt (NFI) kommer ikke til å gi denne støtten slik situasjonen er i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uskyld

Sara Johnsens tredje spillefilm, «Uskyld» ble laget med pakkefinansieringsordningen og hadde Maria Bonnevie og Kristoffer Joner i hovedrollene.

Foto: Erik Aavatmark

Til Cannes med støtte

I mai skal Joachim Triers film Louder than bombs konkurrere om en Gullpalme i hovedkonkurransen til filmfestivalen i Cannes. Filmen ble finansiert med pakkefinansieringsordningen.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er veldig usikker på om denne filmen ville latt seg gjøre uten denne ordningen, sier Thomas Robsahm, en av produsentene bak Louder than bombs.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før filmmeldingen foreligger til sommeren.