Hopp til innhold

Stopper populær filmordning

Flere av Norges mest kjente filmregissører trodde de hadde fått støtte til å lage tre filmer på rad med støtte fra Norsk filminstitutt. Nå blir ordningen stanset på ubestemt tidspunkt.

Joachim Trier (t.h.) og fotograf Jakob Ihre under innspillingen av "Louder than Bombs".

«Louder than bombs» blir den første norske spillefilmen på 36 år som skal delta i hovedkonkurransen til Cannes filmfestival. Regissør Joachim Trier (t.h) har laget filmen med pakkefinansiering fra NFI.

Foto: Nicolle Riverlli / Motlys AS / NTB scanpix

Erik Poppe

I kveld pakker Erik Poppe ned utstyret på innspillingen av storfilmen «Kongens nei – tre døgn i april». Filmen blir finansiert gjennom pakkefinansieringsordningen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Å legge ned pakkefinansieringen vil være som å si «la oss legge ned toppidrettssenteret og så får vi bare håpe at det øvrige vi har rundt omkring holder», sier filmregissør Erik Poppe om nyheten.

Ordningen han refererer til er altså den såkalte pakkefinansieringsordningen, som siden 2010 har gitt fire norske filmregissører muligheten til å lage inntil tre filmer med offentlig støtte.

Selv var han en av de første regissørene som fikk innpass i ordningen, og resultatet av den økonomiske støtten er blitt den prisvinnende filmen Tusen ganger god natt, samt storfilmen Kongens nei som kommer til neste år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Juliette Binoche og regissør Erik Poppe

Til den engelskspråklige filmen «Tusen ganger god natt» fikk regissør Erik Poppe med seg internasjonale skuespillere som Juliette Binoche (bildet) og Nikolaj Coster-Waldau.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tilbake i køen

Sara johnsen fraUskyld

Sara Johnsen har laget filmer som «Upperdog » og «Uskyld» og er nå i gang med en dialogdrevet komedie med tittelen «Et barn er født i Hønefoss».

Foto: Erik Aavatsmark

Regitalentene Erik Poppe, Joachim Trier, Anne Sewitsky og Sara Johnsen har fått pengene uten å måtte stå i søknads-kø med andre norske filmprosjekter.

Men nå må regissørene tilbake i køen. Erik Poppe hadde regnet med å få støtte til en tredje spillefilm, men Norsk filminstitutt (NFI) kommer ikke til å gi denne støtten slik situasjonen er i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uskyld

Sara Johnsens tredje spillefilm, «Uskyld» ble laget med pakkefinansieringsordningen og hadde Maria Bonnevie og Kristoffer Joner i hovedrollene.

Foto: Erik Aavatmark

Til Cannes med støtte

I mai skal Joachim Triers film Louder than bombs konkurrere om en Gullpalme i hovedkonkurransen til filmfestivalen i Cannes. Filmen ble finansiert med pakkefinansieringsordningen.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er veldig usikker på om denne filmen ville latt seg gjøre uten denne ordningen, sier Thomas Robsahm, en av produsentene bak Louder than bombs.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før filmmeldingen foreligger til sommeren.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober