Stopper penger til teateramatører

Norsk teaterråd har ikke kontroll på økonomien, ifølge ny rapport.

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey stanser penger til Norsk teaterråd.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

En gjennomgang gjort av KPMG på oppdrag for Kulturdepartementet viser at Norsk teaterråd ikke har styring på økonomien.

– Har ikke kontroll

Departementet stanser derfor umiddelbart videre utbetaling av midler til Norsk teaterråd til ordningene Frifond teater og Tilskuddsordningen for historiske spill/friluftsspill, skriver Regjeringen på sine nettsider.

– Gjennomgangen av Norsk teaterråds økonomi viser at Norsk teaterråd ikke har kontroll med den økonomiske situasjonen. Det har blant annet brukt Frifond-midler til å forskuttere midler til historiske spel. Midlene er dermed ikke brukt i tråd med formålet, og styret har ikke utøvd sitt ansvar på en tilfredsstillende måte, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Regjeringen vil fortsatt støtte amatørteateraktivitet, og departementet vil vurdere alternative måter å gjøre dette på.

Støttes med 30 millioner kroner

Norsk teaterråd mottar hvert år drøyt 30 millioner kroner fra staten. Av disse går 16 millioner kroner til drift. 2,9 millioner av disse er holdt tilbake.

Frifond teater har for 2014 en bevilgning på 13,4 millioner kroner. Av disse er 10,8 millioner kroner holdt tilbake. 3,2 millioner er bevilget til historiske spel.

Disse pengene er også holdt igjen.

Rapporten viser at det ikke er snakk om mislighold av midler, opplyser kulturdepartementet.

– Frivillighet er et satsingsområde for regjeringen, og vi må være sikre på at midlene blir fordelt på en forsvarlig måte i tråd med Stortingets bevilgning. Vi stanser utbetaling av midler til Teaterrådet, men det er fortsatt ønskelig å gi statsstøtte til amatørteater, og departementet vil i løpet av høsten vurdere alternative måter å støtte amatørteater på. Av hensyn til tredjepart vil departementet sørge for at de som allerede har fått tilsagn om støtte vil få midler utbetalt, sier kulturministeren.

Villige til å gå av

Styreleder i Norsk teaterråd, Ivar Christiansen, har sittet i sjefsstolen i ett år. Han ble mildt sagt overrasket da han oppdaget hvordan det sto til med økonomien. Han forteller til NRK at han startet i jobben med blanke ark, men at det som nå har kommet til overflaten er grums fra år tilbake

Han beklager det som har skjedd, og sier at det nå jobbes hardt for å gjenvinne tilliten hos departementet.

– Vi vil ikke legge skylden på noen, men ta ansvar for dette selv. Vi har nå stilt våre plasser i styret til disposisjon, og vil se fremover til vi hører noe annet i et ekstraordinært årsmøte 16. oktober.

– Hvis du får fornyet tillit, vil du fortsette?

– Ja, det vil jeg. Nå er vi godt i gjenge, har tatt grep og gjør ting veldig bra, forklarer han.

– Hvordan kunne dette skje?

– Vi vil ikke henge bjella på noen andre, dette har røtter i tilbake i tid, men vi tar ansvar nå.

– Hvilke konsekvenser får dette?

– Foreløpig er ingen rammet, men målet for alle disse tiltakene vi nå har gjort, er å sørge for at vilkårene i tilsagnsbrevet blir oppfylt, og at lokale amatørteaterlag fortsatt kan motta faglig veiledning og støtte fra oss, sier han.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK