Hopp til innhold

Stopper penger til teateramatører

Norsk teaterråd har ikke kontroll på økonomien, ifølge ny rapport.

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey stanser penger til Norsk teaterråd.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

En gjennomgang gjort av KPMG på oppdrag for Kulturdepartementet viser at Norsk teaterråd ikke har styring på økonomien.

– Har ikke kontroll

Departementet stanser derfor umiddelbart videre utbetaling av midler til Norsk teaterråd til ordningene Frifond teater og Tilskuddsordningen for historiske spill/friluftsspill, skriver Regjeringen på sine nettsider.

– Gjennomgangen av Norsk teaterråds økonomi viser at Norsk teaterråd ikke har kontroll med den økonomiske situasjonen. Det har blant annet brukt Frifond-midler til å forskuttere midler til historiske spel. Midlene er dermed ikke brukt i tråd med formålet, og styret har ikke utøvd sitt ansvar på en tilfredsstillende måte, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Regjeringen vil fortsatt støtte amatørteateraktivitet, og departementet vil vurdere alternative måter å gjøre dette på.

Støttes med 30 millioner kroner

Norsk teaterråd mottar hvert år drøyt 30 millioner kroner fra staten. Av disse går 16 millioner kroner til drift. 2,9 millioner av disse er holdt tilbake.

Frifond teater har for 2014 en bevilgning på 13,4 millioner kroner. Av disse er 10,8 millioner kroner holdt tilbake. 3,2 millioner er bevilget til historiske spel.

Disse pengene er også holdt igjen.

Rapporten viser at det ikke er snakk om mislighold av midler, opplyser kulturdepartementet.

– Frivillighet er et satsingsområde for regjeringen, og vi må være sikre på at midlene blir fordelt på en forsvarlig måte i tråd med Stortingets bevilgning. Vi stanser utbetaling av midler til Teaterrådet, men det er fortsatt ønskelig å gi statsstøtte til amatørteater, og departementet vil i løpet av høsten vurdere alternative måter å støtte amatørteater på. Av hensyn til tredjepart vil departementet sørge for at de som allerede har fått tilsagn om støtte vil få midler utbetalt, sier kulturministeren.

Villige til å gå av

Styreleder i Norsk teaterråd, Ivar Christiansen, har sittet i sjefsstolen i ett år. Han ble mildt sagt overrasket da han oppdaget hvordan det sto til med økonomien. Han forteller til NRK at han startet i jobben med blanke ark, men at det som nå har kommet til overflaten er grums fra år tilbake

Han beklager det som har skjedd, og sier at det nå jobbes hardt for å gjenvinne tilliten hos departementet.

– Vi vil ikke legge skylden på noen, men ta ansvar for dette selv. Vi har nå stilt våre plasser i styret til disposisjon, og vil se fremover til vi hører noe annet i et ekstraordinært årsmøte 16. oktober.

– Hvis du får fornyet tillit, vil du fortsette?

– Ja, det vil jeg. Nå er vi godt i gjenge, har tatt grep og gjør ting veldig bra, forklarer han.

– Hvordan kunne dette skje?

– Vi vil ikke henge bjella på noen andre, dette har røtter i tilbake i tid, men vi tar ansvar nå.

– Hvilke konsekvenser får dette?

– Foreløpig er ingen rammet, men målet for alle disse tiltakene vi nå har gjort, er å sørge for at vilkårene i tilsagnsbrevet blir oppfylt, og at lokale amatørteaterlag fortsatt kan motta faglig veiledning og støtte fra oss, sier han.

Kulturstrøm

  • Motedesigneren Paco Rabanne er død

    Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.

  • ChatGPT blir betalingstjeneste

    Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

    Tekstroboten har på kort tid blitt svært populær. Både selskap og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

    Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig. (NTB)

Flere kulturnyheter

Tar et oppgjør med hetsen

– Jeg har lyst til å være her og inspirere flere jenter til å drive med humor, sier komiker Martha Leivestad.