NRK Meny
Normal

Stoltenberg: Jeg liker makt

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg innrømmer gjerne at han vil ha makt, og forsvarer måten han tok den fra forgjengeren på for 17 år siden.

GAMLE RIVALER: I denne ukas episode av «Da vi styrte landet» tar tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik opp igjen striden som felte mindretallsregjeringen hans og brakte Jens Stoltenberg til makten for første gang.

I søndagens episode av «Da vi styrte landet», handler det om Jens Stoltenbergs to regjeringsperioder: Fra 2000 til 2001, og igjen fra 2005 til 2013.

– Det er kanskje ukorrekt å si det, men jeg liker jo makt, sier Stoltenberg, som i dag er generalsekretær i forsvarsalliansen Nato.

Møter forgjengeren han avsatte

I programserien, som samler seks norske statsministre til samtale rundt middagsbordet, møter Stoltenberg blant annet sin forgjenger – og senere arvtaker – Kjell Magne Bondevik (KrF).

Bondeviks første regjering gikk av etter å ha fått stortingsflertallet mot seg i spørsmålet om gasskraftutbygging.

– Jeg er jo aldri glad i å sitte i opposisjon, man er jo med i politikken for å søke makt, sier Stoltenberg i programmet, og forteller hvordan han villig grep sjansen til å avsette Bondeviks mindretallsregjering våren 2000.

– Det var ikke mulig å få Høyre og Fremskrittspartiet til å kaste regjeringen, men de kunne stemme for saker som var så uhåndterlige for regjeringen at regjeringen selv valgte å gå av, forteller Stoltenberg om spillet bak rivalens avgang.

Når de to gamle motstanderne møtes rundt middagsbordet, spør Bondevik Stoltenberg om den betente gasskraftsaken som først brakte ham til makten.

– Synes du egentlig, Jens, at det var en god sak å bli statsminister på første gang?

– Jeg synes det var en riktig sak, men også en sak der det var et veldig klart flertall i Stortinget. Når man er en mindretallsregjering, er det risikabelt å prøve å overkjøre et stortingsflertall, svarer Stoltenberg.

Sendte Ap ned – og opp igjen

I 2000 ble Stoltenberg Norges yngste statsminister noensinne. I løpet av de neste 18 månedene satte regjeringen hans i gang store reformer av politi, helsevesen og forsvar.

Det straffet seg. Høsten 2001 gjorde Arbeiderpartiet et av sine dårligste valg gjennom tidene.

– Det var første valget jeg var i front som statsminister, og det var det dårligste valget siden 1920-tallet for Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg.

Stoltenbergs valgnederlag banet veien for Kjell Magne Bondeviks comeback som statsminister, denne gangen for en regjering bestående av KrF, Høyre og Venstre.

– Arbeiderpartiet var et nokså lett bytte i valgkampen i 2001, fordi de var veldig opptatt av reformene sine, og holdt på med det mens vi andre drev valgkamp, forteller Bondevik.

I 2005 vendte Stoltenberg tilbake til regjeringskontorene i triumf, denne gangen som leder for en flertallsregjering der han hadde SV og Senterpartiet med på laget.

– På en måte følte jeg at jeg hadde ansvaret for å ha fått Arbeiderpartiet ned, så da skal jeg jaggu ta ansvar for å få Arbeiderpartiet opp igjen, sier Stoltenberg.

Norsk dokumentarserie. Jens Stoltenberg hadde alt som skulle til for å bli statsminister. Han kom fra den rette familien, så ut som en forsidegutt og kunne sjarmere ethvert publikum. Arbeiderpartiets gullgutt skulle likevel oppleve store nederlag både politisk og personlig, før han som statsminister samlet en nasjon i sorg etter 22. juli. ( 5:6)

DA VI STYRTE LANDET: Se hele programmet her fra søndag ettermiddag.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters