Hopp til innhold

Thorvald Stoltenberg: - De beste er konfliktsky

Thorvald Stoltenberg (81) sier mange av de dyktigste lederne han har møtt skyr konflikter som bare pesten.

Per Arne Dahl, Thorvald Stoltenberg, Birgit Skarstein og Roald Linaker i samtale.

Thorvald Stoltenberg i fri utfoldelse med Per Arne Dahl (t.v.), Birgit Skarstein og Roald Linaker i Harstad kirke.

Foto: Lars Richard Olsen / Harstad tidende

– De fleste har nok en formening om at konfliktskye personer er ubrukelige som ledere. Men jeg sier: Treffer du et menneske som prøver å gå utenom konfliktene for å løse problemene, så spar på han eller henne, for vi trenger dem, de er ikke så mange, sier fredsmekleren Stoltenberg.

Jens karakterisert som svak

Sønnen, Jens Stoltenberg, ble i en uautorisert biografi om statsministeren, skrevet av presseveteran og forfatter Thor Viksveen i 2011, av flere beskyldt for å være konfliktsky - noe som i mange situasjoner gjør ham klønete og svak. Men faren ser altså langt annerledes på konfliktskyheten.

Etter et langt liv i ulike roller som blant annet FNs fredsmegler, norsk statsråd og ambassadør sier Thorvald Stoltenberg at det som har gjort mest inntrykk på ham er folks evne til å skape konflikter.

Fra irritasjon til krig

– Lokalt behøver det ikke bety annet enn irritasjon, men globalt kan det i verste fall innebære krig, sier den tidligere norske forsvars- og utenriksministeren, som satt i alle tre Gro Harlem Brundtlands regjeringer, samt i Odvar Nordli-regjeringen.

Thorvald Stoltenberg kommer med uttalelsene under en Gudstjeneste i Harstad kirke med temaet «Å reise seg etter en rystelse - kan man det?».

Der deltar også Birgit Skarstein, kjent fra ”Ingen grenser” på NRK1, og Roald Linaker, som mistet sønnen under Utøya-massakeren.

Samtalen ledes av prest Per Arne Dahl. Hør Stoltenberg om konfliktskyhet i vinduet under:

(Artikkelen fortsetter)

- Jeg spørres ofte: Hva kan vi som enkeltmennesker gjøre for fred? Mitt korte og fornuftige svar er å ikke dyrke konfliktene, sier Stoltenberg.

Han er svært opptatt av at vi aldri må miste håpet. Og det tenker også Roald Linaker mye på.

– De ville videre

Roald Linaker

Roald Linaker er prest og pappaen til Gunnar som døde på Utøya.

Foto: NRK

– Det jeg ser mer og mer er at alle de som ble utsatt for terror, skal ikke ha blitt utsatt for dette forgjeves. De var alle levende mennesker, og alle hadde en plass i skaperverket. Vi må framsnakke budskapet de hadde, både de som døde og de som overlevde.

Han tenker på at ungdommene på Utøya pekte på håpet og ville videre.

– Jeg lovte meg selv ved sykesenga til Gunnar like før han døde at jeg skal bruke en hver anledning til å snakke om hans budskap; det var engasjement og ikke å være likegyldig mot de du møter. Ikke gi opp og ikke mist håpet, sier Linaker, som selv er prest.

Birgit Skarstein vet også noe om å være på feil sted til feil tid. Hun skadet seg først under en badeulykke i Thailand, og ble senere lammet av en feil sykehuset gjorde med epiduralbedøvelsen hun fikk.

– Det er vi som skal videre

Birgit røkkum Skarstein

Birgit Skarsteins stå-på-vilje rørte mange TV-seere.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

– Livet er fullt av tilfeldigheter, og det er så mye du ikke kan styre. Livet er merkelig, og vi forstår lite, men vi befinner oss midt oppi det. Og vi må bare leve det, sier den populære deltakeren i Lars Monsens ekspedisjon.

Hun har lært mye om hvor viktig fellsskapet er.

– Før var jeg veldig individualistisk og tenkte mye på hva jeg skal, nå har jeg skjønt at det er vi som skal, sier Birgit til applaus fra publikum i kirka.

Du kan høre hele samtalegudstjenesten fra P1 12. august 2012 her og nå:

Per Arne Dahl har tidligere ledet en samtalegudstjeneste med Rolv Wesenlund og Arthur Arntzen.

Rolv Wesenlund, Arthur Arntzen og Per Arne Dahl

Latteren sitter løst når prest Per Arne Dahl møter Rolv Wesenlund og Arthur Arntzen.

Foto: Steve Nilsen

Kulturstrøm

  • Tupac-mistenkt siktet for drap

    Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

    Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

    Tupac var bare 25 år da han døde.

    Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

    Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

    Tupac
    Foto: AP / NTB