Hopp til innhold

Alle snakker om Jens

Statsminister Jens Stoltenberg er den partilederen som mest omtalt i mediene i løpet av valgkampen.

Jens Stoltenberg
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det viser en gjennomgang NRK har foretatt av papiraviser og nettmedier siden valgkampen startet 10. august.

NRKs undersøkelsen gjør ikke forskjell på om omtalen var positiv eller negativ.

Hør saken her: Valdekning

Stoltenberg har gjennom hele valgkampen vært tett fulgt av Fremskrittspartiets partileder, Siv Jensen. Hun har også tidvis vært den mest omtalte partilederen i papiravisene.

Arne Strand

Arne Strand

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Gjør du det godt i debatter og på valgmøter og får positiv omtale i mediene, så styrker det partiet. Velgerne vil gjerne holde med den som ligger an til å vinne et valg, sier politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

Nedtur for Siv

Siv Jensen innledet valgkampen med å sende over en liste med krav til eldreomsorgen til Jens Stoltenberg. Dagen etter svarte han med å legge fram Arbeiderpartiets eldreplan.

Siv Jensen

Siv Jensen

Foto: NRK

Omtalen av Siv Jensen i papir- og nettaviser nådde en topp i uke 34, men har siden dalt.

- Valgkampen er i ferd med å endre seg i Siv Jensens disfavør, sier Arne Strand til NRK.

Sosiale medier som Twitter og Facebook er ikke målt i undersøkelsen. Valgkommentator i NRK, Lilla Sølhusvik tror ikke utfallet ville vært annerledes om disse var tatt med i betraktning.


- Nei, det tror jeg ikke. Heller tvert i mot ville de forsterket resultatet vi ser her, sier Sølhusvik.

Oversikt omtale av partiledere i papiraviser og nettmedier under valgkampen i 2009

Oversikten gjelder tilogmed onsdag 9. september.

Foto: Foto&tall: Retriver / NRK

Opptur for Erna

Erna Solberg

Erna Solberg

Foto: NRK

Da startskuddet for valgkampen gikk, var SVs Kristin Halvorsen, den tredje mest omtalte partilederen. Etter valgkampens første uke, ble hun forbigått av Høyres Erna Solberg.

Solberg har den siste uken også gått forbi Jensen, og er dermed den nest mest omtalte partilederen i norske medier knappe tre dager foran valget.

Gjennomgangen NRK har gjort, viser at omtalen av øvrige partiledere har holdt seg på et jevnt nivå, et stykke bak Stoltenberg, Solberg og Jensen.

Nedtur for Kristin

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen

Foto: NRK

En ting som i denne sammenhengen er verdt å merke seg, er at omtalen av finansminister Kristin Halvorsen har stupt den siste uken.

Fra å ha vært fjerde mest omtalt gjennom de siste ukene, har hun den siste uken før valget, kun vært nevnt flere ganger i mediene enn Rødts partileder Torstein Dahle.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober