Hopp til innhold

Stoltenberg-brev skaper irritasjon

Brevet kommer ikke fra Jens Stoltenberg personlig, men fra en bokhandler.

Jens Stoltenberg

Brevet kommer fra bokhandlerkjeden ARK, og er reklame for Jens Stoltenbergs biografi «Min historie»

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En e-post som utgir seg for å være et personlig brev fra Jens Stoltenberg har skapt irritasjon hos flere.

«Kjære Trond. I år har jeg gjort meg ferdig med noe jeg aldri har gjort før. Jeg har skrevet bok. Det er en selvbiografi der jeg med egne ord forteller om eget liv.»

Slik lyder åpningen i brevet som rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, mottok fra det som angivelig skal være Jens Stoltenberg..

– Det er ikke et brev fra Jens Stoltenberg til Trond Blindheim. Han har ikke tenkt et sekund på meg da jeg fikk dette brevet, sier Blindheim.

– Ikke reklame fra en hvemsomhelst

Jens Stoltenbergs bok Min historie omslag

Omslaget på boken «Min historie» skrevet av NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Blindheim er ikke den eneste som har mottatt et slikt brev. Brevet kommer fra bokhandlerkjeden ARK, og er reklame for Jens Stoltenbergs biografi «Min historie».

– Brevet seiler under falskt flagg. Det er selvfølgelig ikke Jens Stoltenberg som har skrevet det brevet. Det er forlaget som har sendt det ut og som ønsker at vi skal kjøpe boka hans, sier Blindheim.

– Det er noe med at det står en tidligere statsminister som avsender og ikke hvem som helst heller. Det er Jens Stoltenberg som er den mest profilerte sosialdemokraten i Norge siden Gro Harlem Brundtland og Gerhardsen, sier han.

Smutthull i loven

Kjell Ove Ernes har også fått brevet. Hans starter riktignok med «Kjære Kjell Ove».

Ernes er høyskolelektor og jurist og mener at ARK har utnyttet et smutthull i markedsføringsloven. Bokhandlerkjeden kan nemlig sende e-post til folk de har et kundeforhold til.

– Ja, jeg vil si det ligger i grenseland og at man tøyer strikken her så langt som man absolutt kan, sier Ernes.

– Den eposten har gått til ARK-venner som er medlem av vår kundeklubb. Våre lesere forstår at dette er en markedsføringshenvendelse som har blitt sendt som en del av ARK-venner-programmet. De forstår at dette ikke er en direkte henvendelse fra Stoltenberg, sier Kjartan Dannatt, som er markeds- og netthandeldirektør i ARK.

Bokhandlerkjeden har ikke brutt markedsføringsloven understreker han.

Ukjent medlemskap

Problemet både for Trond Blindheim og Kjell Ove Ernes er at de ikke husker at de er blitt ARK-venner.

– Jeg kan ikke huske at jeg har gitt ARK tillatelse. Riktignok handler jeg masse rett oppi gaten her hos en ARK-forhandler, men jeg kan ikke huske at jeg har gitt dem tillatelse til å sende masse reklame til meg, sier rektor Blindheim.

Forbrukerombudet har ikke behandlet saken, men sier til NRK at brevet ikke er problematisk så lenge den er tydelig merket som reklame og er sendt til folk som har et kundeforhold til ARK.

Jens Stoltenbergs rådgiver Stein Hernes skriver i en epost til NRK at «Stoltenberg står bak innholdet i brevet, og har som det framgår av brevet signert det. Utover dette har han ikke noe å tilføye.»

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.