Hopp til innhold

Stol på magneten

Den lille kraften du kjenner når kjøleskapsmagneten fester seg til døra er grunnlaget for nesten alle bevegelige dingser vi bruker til hverdags.

Verdens første elektromotor

Verdens første elektriske motor, den såkalte Jedlik motoren.

Foto: Wikipedia

Anyos Jedlik

Anyos Jedlik fra Ungarn laget den første elektromotoren for nesten 200 år siden.

Foto: Wikipedia

Den som fant ut at en kunne lage en magnet ved å kjøre strøm i en metalltråd, fant nøkkelen til elektromotoren. Det skjedde for nesten 200 år siden, og det er ungareren Anyos Jedlik som har fått æren for å lage den første ordentlige elektromotoren. I 1828 fant han ut at han kunne gjøre en metalltråd magnetisk ved hjelp av strøm. Når han fikk strømmen til å skifte regning hele tida, førte det til at også magneten beveger seg hele tida. Dermed var det en motor.

I 1888 utviklet den kjente vitenskapsmannen Nikola Tesla motoren slik at den kunne gå på strøm fra strømnettet, og ikke var avhengig av batteri. Og da tok det av for alvor.

Nikola Tesla

Nikola Tesla, serbisk vitenskapsmann som utviklet elektromotoren til bruk i hjem og fabrikker.

Foto: Wikipedia

Gjør hverdagen lettere

I dag er det elektriske motorer overalt, i huset ditt, på skolen, og i store fabrikker. Faktisk bruker elektromotorer over halvparten av all elektrisk energi som lages. Uten disse motorene hadde vi ikke hatt kjøleskap, stekeovn, datamaskiner, heiser, og vi måtte gjort mye med muskelkraft som vi i dag kan overlate til motorene.

Se Elkraft student Rolv Marius Faleide forklare Hvordan en elektrisk motor virker

Kilder: Wikipedia, professor Robert Nilssen (NTNU)

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)