NRK Meny
Normal

Stockholm baby!

Jeg har vært i Sverige for første gang i mitt liv.

Som nordmann er det nesten obligatorisk å ha vært i Sverige, om det så er harrytur til Svinesund. Jeg har brukt litt over 25 år på å komme meg til landet som vi en gang har vært i union med, men nå som jeg endelig har fått unnagjort jomfruturen til Stockholm kan jeg offisielt kalle meg norsk. Hurra.

Jag kommer

Nå dro jeg selvsagt ikke til Sverige for å bli norsk, det hadde vært idiotisk, men jeg har, truth be told, alltid hatt lyst til å dra ditt. Jeg liker måten svenskene prater på, og jeg innbiller meg at svenskene er hippere og mindre konservative enn oss (pluss det er jo ingen hemmelighet at svenske gutter er heite).

På flyplassen hørte jeg på Veronica Maggio. Tanken på at jeg snart skulle reise fikk meg til å smile, og mens Maggio sang ”jag kommer, jag kommer” husker jeg at jeg tenkte ”dette er SÅ rett”.

For å oppsummere reisen på best mulig måte har jeg laget en liste over de beste tingene i Stockholm.

Lista:

 • Beste frokost: Hver morgen spiste vi frokost på terrassen med utsikt over byen.
 • Beste person: Martin, søskenbarnet til min reisepartner, som lot oss bo i leiligheten sin helt gratis. Han bodde på Söder, som er som typ Grünerløkka, bare større og bedre.
 • Beste middag: På Hermans i Fjällgatan. Det var buffé til 160 kroner. Vi spiste den mest fantastiske vegetariske middagen, med tidenes utsikt over sjøen og sånt.
 • Beste kjøp: Denne litt stygge jakken fra typ 80-tallet til 20 kroner, kjøpt på loppis som lå ved "Porslinsfabriken".
Jakka

Loppis er gull!

Foto: Namra Saleem / NRK
 • Beste opplevelse: Dans Dakar også kjent som Stockholms "första renodlade dansmusikfestival". Det var god festivalstemning, interessante mennesker, og deilig elektronisk musikk.
 • Beste klubb: Vi følte oss urbane og kule på Slakthuset som var et hett tips fra en jente med god peiling på undergrunnsmiljøet i Stockholm.
 • Beste butikk: Beyond Retro; masse vintage til rimelige priser.
 • Beste WTF-opplevelse: At hår under armene hos kvinner er hipt, det fikk jeg i hvert fall oppleve på Vernissage på "Galleri Kocks" (navnet får meg fremdeles til å humre).

Vad säger du?

Alt var selvsagt ikke gull; 90% av tiden forstod ikke svenskene hva jeg sa, enda dialekten min er ganske lik svensk. Jeg måtte gå over til å snakke lekesvensk, som ofte hadde en tendens til å bli en blanding av nordnorsk, stavangerdialekt, dansk og svensk.

I tillegg fant jeg ut at mine positive fordommer om at ALLE svensker er fantastiske ikke stemte. Det er mange flotte mennesker, men herregud, alle er ikke fabulous. Og det var heller ikke slik at alle de svenske guttene var hunks. Skuffa!

I'll be back

Alt i alt, en vellykka tur. Når jeg kommer til å høre på Robyn, Lykke Li, Veronica Maggio eller andre svenske artister kommer jeg ikke lenger til å tenke på hvor hjertbare låter de har, jeg kommer også til å tenke på vidunderlige Stockholm, og de solfylte dagene jeg hadde før jeg kom tilbake til regnvær og minibank køer fra helvete.

Stockholm baby, en dag kommer jag tilbaka till dig.

Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK