Hopp til innhold

Stjernevikaren for Bob Dylan stoppet midt i sangen

Patti Smith sang «A Hard Rain's Gonna Fall», men måtte brått avbryte da nervene tok overhånd.

Patti Smith synger på Nobelprisutedling 2016

Patti Smith synger Bob Dylans sang under Nobelsprisutedlingen

Foto: SOREN ANDERSSON / Afp

Patti Smith fremførte Bob Dylans klassiker «A Hard Rain's Gonna Fall » med et enkelt arrangement, og midt i et vers stoppet hun opp.

– Beklager, kan vi starte på nytt? Jeg er så nervøs, sa hun til et fullsatt konserthus i Stockholm.

Den svenske TV-kommentatoren under prisutdelingen opplyste at han aldri hadde opplevd at en artist stoppet opp på denne måten. Etter fremføringen fikk Patti Smith stor applaus.

Bob Dylan selv deltar ikke under prisutdelingen.

– Gatas språk forenes med Bibelen

Svenska Akademien begrunnet tildelingen av prisen til Dylan med blant annet å vise til at han har skapt skjønnhet av ypperste klasse. De la vekt på at det burde ikke være noen sensasjon at en sanger og musiker mottar Nobels litteraturpris. Trubadurene var en gang poetene.

Horace Engdahl, medlem i Svenska Akademien, sa i talen at Dylan lyttet til populærmusikken, på country, gospel, rock. Han lyttet dag og natt, han øvde på sine instrumenter. Når han skrev, ble materien forvandlet. Han fikk gatas språk til å forenes med Bibelen. Han sang om kjærlighet med en overbevisning som alle ønsket at de eide.

Patti Smith vikarierte

– Jeg valgte «A Hard Rain» fordi den er en av de vakreste av sangene hans. Den kombinerer en dyp forståelse for årsakene til lidelse og den ultimate menneskelige motstandsdyktighet, sa Patti Smith til rollingstone.com.

Smith og Dylan har vært venner i 40 år, og hans musikk har vært til stor inspirasjon for henne.

Den svenske kongefamilien under nobelutdelingen i Stockholm

Den svenske kongefamilien under nobelutdelingen i Stockholm i dag.

Foto: SOREN ANDERSSON / Afp

Lederen for Svenska Akademien, Carl-Henrik Heldin, ønsket velkommen til nobelprisutdelingen med den svenske kongefamilien tilstede. Når prisene var delt ut, fortsatte feiringen med den legendariske gallamiddagen for prisvinnerne.

Beæret av prisen

Da det ble kjent at den prestisjetunge prisen blir tildelt Bob Dylan tidligere i høst, ventet den 75 år gamle artisten i drøyt to uker før han tok kontakt med Svenska Akademien.

Bob Dylan i 2009

Bob Dylan i 2009.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

– Nyheten om nobelprisen har gjort meg målløs. Jeg setter pris på den ære dere har vist meg, sa Dylan på telefon til Akademimedlem Sara Danius.

Så gikk det en måned, og i midten av november mottok Svenska Akademien et personlig brev der han forklarer at han ikke kan ta fri i desember og dra til Stockholm og ta imot Nobel prisen i litteratur.

Bob Dylan: – Skulle ønske jeg kunne komme

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober