Hopp til innhold

Stjernetasten

Å bli gammel er ingen spøk, skriver den franske feministen Benoîte Groult, som i sin nye bok forsvarer retten til å avslutte livet sitt selv.

Forfatteren Benoîte Groult. Foto: NRK
Foto: NRK

Den franske journalisten, forfatteren og feministen Benoîte Groult er på god vei mot 90 år. Likevel skriver hun bøker som aldri før. I sin siste romanen, "Stjernetasten", skriver hun blant annet om muligheten til selv å velge når livet skal avsluttes.

"Stjernetasten" har tre kvinnelige fortellere. Det er Moira, skjebnegudinnen, som åpner ballet. De andre to er Alice, aldrende journalist og skribent (som nok har mye til felles med med Groult selv) og datteren Marion.

 Alice beskriver først og fremst den vonde følelsen av å bli gammel, av å bli skjøvet til siden i kvinnebladet, der hun jobber, til fordel for unge lærlinger som har fått nyte godt av likestillingen Alice og hennes medsøstre kjempet for. Marions historie er en fortelling om den store kjærligheten, og to elskende som ikke kan få hverandre, fordi de er gift på hver sin kant. Likevel treffes de til heftige, små møter med mange års mellomrom. Hun er fransk universitetslektor og forsker i historie, han er irsk flyver. En av de lengste historiene er beskrivelsen av et ti dagers opphold de to elskende har i et lite hus i en fraflyttet irsk landsby. En romantisk skildring av opprinnelig natur og fysisk tiltrekning, som for meg blir i søteste laget.

På barrikadene

Benoîte Groult er født i 1920, men debuterte først som forfatter i 1963. Hun har arbeidet i mange år som journalist og redaktør, og var en sentral skikkelse i den franske kvinnekampen på 1960- og 70-tallet. Boken "Ainsi soit-elle" fra 1975 solgte i hele 1 million eksemplarer i Frankrike. Årets roman, "Stjernetasten" kom ut i Frankrike i 2006. Da var forfatteren 86 år gammel.

Og det må nok sies at endel av synspunktene talerøret Alice fremfører er preget av en litt snurt forurettethet. Hun raser mot teknologien som utvikler seg raskere enn hun kan følge med . Ikke minst er hun irritert på de unge mennene som selger denne teknologien, enten det nå er PC'er eller komfyrer. De er alle like bråkjekke og lite hjelpsomme. Bortskjemte barnebarn og oldebarn får gjennomgå. Hvorfor er det så liten forståelse for den onde bestemor? Det er da så sunt for barn å kjede seg... Så ender den gamle likevel med å kjøpe blinkende krigsleketøy til poden.

Skarpsindig humor

Likevel: "Stjernetasten" er en underholdende roman. Ikke minst har Groult mange skarpe og svært humoristiske betraktninger om kroppens forfall. Som for eksempel bena som svikter:

"Når jeg sitter, er jeg seksti. Når jeg står, er jeg sunket litt sammen, ja vel, men ganglaget mitt er fremdeles spenstig. På flatmark er jeg hevet over mistanke. Det er når jeg går ned en trapp, at jeg havner i 70-årene. Jeg går ned trappen med hodet, for jeg stoler ikke på bena lenger (...) Når jeg når frem til toppen av en lang trapp (på metrostasjonen Varenne er det for eksempel 46 trinn), roper knærne mine:

- Du har vel ikke tenkt at vi skal ned der, tross alt?

- Ikke plag meg. Hvem er det som bestemmer her?

De flirer. Den som ler sist, ler best.

Jeg seiler ned i det første trinnet, forsiktig og litt skjevt, med høyre kne. Det er det beste av dem.

- Jeg kan svikte når som helst, varsler det andre, det venstre, som er medlem av Kneforbundet, en av de mest umedgjørlige fagorganisasjonene." (s 24-25)

Kjell Olaf Jensen har gjort et fint arbeid med å oversette boken til norsk. Teksten har en svært muntlig tone, og en snert som er som spyttet ut av munnen på en feidig, fransk feminist.

Aktiv dødshjelp

Men det er alvor bak den kjekke tonen. Alices beskrivelse av aborten som hun utførte på sin søster med en strikkepinne, er ubehagelig lesning, og en krass påminnelse om umulige forhold som ikke ligger altfor langt tilbake i tid. Og på samme måte som retten til selvbestemt abort handler om frihet, skriver Groult, handler Alices siste ønske også om frihet: Friheten til selv å velge sin avslutning på livet. 86 år gammel maner Benoîte Groult til kamp for aktiv dødshjelp.

Hjelpen kan skjebnegudinnen Moira gi. Det er bare for Alice å trykke på stjernetasten.

Til den franske avisen La Libération har Benoîte Groult sagt at hun vil bidra til å stemme inn Ségolène Royal som Frankrikes første kvinnelige president før hun velger stjernene. Den sjansen får hun om en måned.

 

Benoîte Groult:

"Stjernetasten".

Oversatt av Kjell Olaf Jensen.

Arneberg forlag 2007.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober