Musikkstjernenes favorittprodusent

Musikkprodusent André Lindal jobber med de største stjernene, men Justin Bieber er en av dem som har imponert mest.

André Lindal har produsert låter for flere kjente band og musikere. Nå er han i Norge for å produsere en låt for NRK Super.

– Han er bare musikk, det var gøy å se en som var så ung ha så mye forståelse i studio og for musikk, skryter André Lindal.

– Låt dritbra

Vi er i et studio i Asker, milevis unna Los Angeles sol og pulserende kjendisliv. Der jobber stjerneprodusenten med noe helt annet om dagen. Nemlig NRK Super-sangen BlimE, som skal få unge til å stoppe mobbing. Men på lista over stjerner han skal jobbe med står både Gwen Stefany og Maroon 5.

Til vanlig er det helt andre prosjekter på gang, og når vi spør om hvem han synes det har vært morsomst å jobbe med, så svarer han kjapt Justin Bieber.

Tenåringsidolet Justin Bieber.

IMPONERT: André Lindal er imponert over Justin Bieber, som han har jobbet mye med, sin musikalitet.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

På Justin Biebers plate «Believe», som kommer i juni for to år siden, sto nordmannen bak to låter: «As Long As You Love Me» og «She Don't Like The Lights».

Og han er full av lovord om den kanadiske popstjernen.

– Han har så mye musikalitet i seg, han er bare musikk. Det låt dritbra i studio, fortsetter han.

Lindal tror mye har skjedd siden han jobbet med Bieber for to år siden.

– Jeg tror han har forandret seg mye. Jeg jobbet med han som søt 18-åring, nå har han blitt «badboyish», sier han, og fortsetter:

– Jeg vet ikke hva som er ekte lenger, men det ordner seg for han. Han trenger bare musikken. Privatlivet har ikke noe med det han driver med som artist. Mye kan være spill, men jeg kan ikke gå så dypt i det, sier han.

Nå skal han blant annet jobbe med Maroon 5 og det er noe han gleder seg til.

– Jeg digger gruppa, smiler han.

Sol og musikk

I tillegg til en rekke prosjekter, jobber han også med musikeren Sia. I tillegg er han involvert i en ny Disney-artist. Samtidig går ryktene går om et Madonna-samarbeid, noe han ikke vil si noe om.

At han trives i USA, legger han ikke skjul på.

– Jeg begynner å bli glad i Los Angeles og musikk-livet der. Det begynner å gi noe tilbake. Man føler ofte at man gir og gir - og aldri får noe tilbake. Nå gir det masse, smiler han.

– Hva er drømmen?

– Jeg lever drømmen, jeg nå. Det er sol hele tiden og jeg lever livet mitt akkurat slik jeg vil leve det. Akkurat slik jeg vil ha det.

Han forteller at han er på en inspirerende plass i livet.

– Jeg lærer mye hele tiden og forståelsen av livet.

Felles for låtene han jobber med er at de har en positivitet og at det handler om sanger med styrke.

– Det er alltid sterke melodier og de er også sterke tekstmessig. De fleste av dem handler om kjærlighet, smiler han.

Lindal er fra Hauketo i Oslo og han sier han er priviligert som får jobbe med noe som er så viktig for han.

– Jeg har hørt på musikk hele mitt liv, spesielt når jeg ikke har klart å se fremover. Musikk får det til å gå fremover. Den tar bort skyene.

Fikk reaksjoner

Nå har han laget den nye BlimE-låten på NRK Super. Den har også fått en ny tekst, etter at den gamle vakte reaksjoner.

Den første teksten handlet i alt for stor grad om å bli likt, få venner, sende hjerter og tommel-opp på sosiale medier. Dermed kunne teksten virke mot sin hensikt, mente organisasjonen Barnevakten.

NRK Super fikk også reaksjoner, og teksten er endret. Den handler nå mest om ekte venner.

Her er den nye BlimE-teksten

Men låten til André Lindal er beholdt og gleder seg til å jobbe med den nye sangen.

– Det er helt fantastisk. Jeg gleder meg masse og har hørt mange positive ting, sier han.

Selv om han har hørt litt mye, vil han først og fremst tilnærme seg tekstene litt spontant.

– Jeg er fra Norge og jeg vil mer enn gjerne være en del av en mobbekampanje, sier han.

I Melodi Grand Prix 2014 ønsker gå litt på innsiden i musikklivet. Som del av dette har vi bedt tre suksessfulle nordmenn innen forskjellige områder i musikkverdenen gi sine tips til hvordan du lykkes i deres bransje.
Her forteller låtskriver og produsent Andre Lindal hvordan du lager en hit.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP