Stjernene sliter i Russland

En rekke store artister har slitt med å selge konsertbilletter i Russland denne sommeren. Er det russiske publikummet i ferd med å få mettet sin appetitt for vestlig musikk?

Kylie Minogue

Kylie Minogue hadde stor suksess med sine konserter på O2 arena i London, men som for mange andre vestlige popstjerner sviktet billettsalget i Russland.

Foto: Joel Ryan / AP

Siden Sovjetunionens fall i 1991 har en rekke vestlige artister nytt godt av et entusiastisk og tilsynelatende sultefôret russisk publikum. Sergei Melnikov, som leder konsertarrangøren Melnitsa, sier til Reuters at antallet konserter for mer enn 10.000 mennesker har tredoblet seg i løpet av de tre siste årene.

- Tilbudet større enn etterspørselen

Men denne sommeren har artister som Kylie Minogue, Sex Pistols og Lenny Kravitz slitt med å selge billetter. Lokale konsertarrangører skylder på situasjonen i markedet, økte kostnader og høye artisthonorarer.

- Denne sommeren har konserttilbudet vært større enn etterspørselen, sier Dmitry Zaretsky i SAV Entertainment. Han var med på å organisere Lenny Kravitz’ og Kylie Minogues konserter på Olimpiysky-stadion i Moskva, med en publikumskapasitet på 20.000.

Andre steder i Europa solgte Minogues konserter svært godt i sommer. Hun hadde sju konserter på O2 i London, som huser 18.000 mennesker. Men i følge Mikhail Shurygin i konsertarrangøren NCA var konserten i Moskva bare halvfull. NCA skal også ha tapt penger på å arrangere Kylie Minogue- og Sex Pistols-konserter i St. Petersburg.

- For mye og for dyrt

- Folk har nok penger til å kjøpe billetter, men hvis det er for mange like konserter etter hverandre kan ikke det samme publikummet gå på alle. Men vi tror Kylie gjorde det bedre enn andre artister som kom omtrent på samme tid, som Nelly Furtado og Lenny Kravitz, sier Mikhail Shurygin i NCA.

Mikhail Shurygin mener de sviktende salgstallene også skyldes at artisthonorarene har blitt så høye at de driver opp billettprisene.

- Vestlige artister krever høyere honorarer i Russland enn de gjør i Europa, men kostnadene her er også høyere, sier Shurygin. Hotellprisene i Moskva er blant de høyeste i verden og kan i følge Wall Street Journal fort komme opp i 5000 kroner per natt.

Sergei Melnikov i konsertarrangøren Melnitsa anslår at vestlige artister i gjennomsnitt krever 20-30 prosent høyere honorarer i Russland enn andre steder.

Billetter til Kylie Minogues konsert i Moskva denne sommeren kostet fra 1.000 til 30.000 rubler, eller fra cirka 225 til 6800 kroner. Til sammenligning var billettene til det populære russiske bandet Nautilus Pompilius’ konsert på samme arena priset til 340 kroner. Dette var det eneste russiske bandet som hadde konsert på Olimpiysky-stadion denne sommeren.

Kulturstrøm

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge