Hopp til innhold

Stjernene på plass i Cannes

Se intervju med «Robin Hood» her.

Video Robin Hood innspilling

I dag ramler filmstjerner, bransjefolk og publikum om hverandre inn på hotellene i filmbyen Cannes.

Årets filmfestival, den 63. i rekken, åpner i kveld med den mye omtalte «Robin Hood,» med Russel Crowe i hovedrollen. Filmen, som er regissert av Ridley Scott, er den 111(!) film- eller TV-serieproduksjonen med karakteren Robin Hood i en rolle.

Birger Vestmo i Filmpolitiet gir «Robin Hood» ternigkast 5.

Russel Crowe og Cate Blanchett ankom Cannes 12. mai

Russel Crowe og Cate Blanchett ankom Cannes onsdag 12. mai

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

10 000 filmfolk

Det har vært mye dårlig vær i Cannes i det siste, men i dag tittet sola frem og skinte på stjernene som ankom festivalbyen.

Det var populært blant de mange fansene som hadde slått opp både campingstoler og trappestiger ved festivalens hovedkvarter for å få et glimt av kjendisene.

Fans setter opp stoler og stiger for å få et glimt av stjernene i Cannes.

Fans setter opp stoler og stiger for å få et glimt av stjernene i Cannes.

Foto: LOIC VENANCE / Afp

Det er ventet rundt 10.00 besøkende fra filmindustrien, 4.500 pressefolk og tusenvis av andre filmelskere til årets festival.

Hvor er Ridley?

Stjerneregissør Tim Burton leder juryen i år. Han er heldigvis på plass, men det er ikke hans kollega, Ridley Scott. Dette har skapt en del forundring, forteller NRKs mann i Cannes, Vegard Larsen.

Ridley Scott

Ikke på plass: Ridley Scott.

Foto: Bela Szandelszky / AP

– Det er meget spesielt at regissøren for åpningsfilmen ikke er her, sier han.

–Vet man hvorfor han ikke har kommet?

– Nei, vi vet ikke helt hvorfor han ikke har kommet. Det spekuleres i at han skal opereres, men noen tror også at han ikke ville komme fordi han er redd for å bli askefast i Frankrike, forteller Larsen.

Hva skjer i Cannes på åpningsdagen?

– Bortsett fra åpningsfilmen skjer det egentlig ikke så veldig mye i dag. Onsdag er dagen hvor de fleste kommer seg på plass i byen, og så gjelder det bare å stålsette seg for uka som kommer.

Tim Burton i Cannes 2010

På plass: Tim Burton.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters



Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober