Verdensstjerner hyller Amnesty

Patti Smith, Adele, Queens of The Stone Age, Sting, My Chemical Romance og en rekke andre store artister hyller Amnesty International med 75 nyinnspilte Bob Dylan-låter.

Bob Dylan, Sting, Mily Cyrus og Pattty Smith

Sting, Mily Cyrus og Pattty Smith er blant artistene som covrer Dylan i anledning Amnesty Internationals 50-årsjubileum.

Foto: Fotocollage: Scanpix

I anledning 50-årsdagen for menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International, har over 80 kjente artister sunget inn nye versjoner av gamle Bob Dylan-låter.

Startet i 1962

I 1962 gikk Amnesty International fra å være en ettårs kampanje for å frigi politiske fanger, til å bli en verdensomspennende organisasjon som jobber for frihet og menneskeverd.

I mars samme år ga en ung musiker med navn Bob Dylan ut sitt debutalbum.

Gjennom et halvt århundre har han sunget protestviser og frontet borgerettsbevegelsen, mens Amnesty har slåss for bedre rettigheter for mennesker verden over.

Når organisasjonen nå feirer sitt 50-årsjubileum ble derfor Dylan valgt som frontfigur for markeringen med utgivelsen av platen «Chimes of Freedom: The Songs of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International».

Alle musikksjangre

80 artister, som varierer i sjanger fra rock, rap og hip-hop til pop, folk, country, jazz og blues har valgt seg ut 75 av sine favoritt-Dylan-låter og spilt inn egne versjoner av dem.

Også i alder er spennet stort, fra 19 år gamle Miley Cyrus til den 92 år gamle folk-legenden Pete Seeger (som treffende nok har gjort en coverversjon av låten «Forever Young».)

Blant artistene som deltar er navn som Natasha Bedingfield, Jackson Browne, Mark Knopfler, Diana Krall, Lenny Kravitz, Kris Kristofferson og Maroon 5.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Chimes of Freedom
Foto: Amnesty International

Håper på å engasjere flere

Over fire CDer presenterer artistene sine versjoner av Dylan-låtene. Nesten alle sangene er nyinnspillinger som slippes for aller første gang, med unntak av samlingens siste låt, den originale versjonen av Bob Dylans «Chimes of Freedom» fra 1964.

Platen slippes den 24. januar i USA, og fem dager etter i resten av verden.

I en pressemelding forteller Amnesty at kampanjen Chimes of Freedom har som formål å sanke støtte for organisasjonens kamp mot sensur og brudd på retten til å tale fritt. De trekker frem fjorårets fredsprisvinner Liu Xiaobo som eksempel mennesker som trenger organisasjonens støtte.

Kulturstrøm

 • Bookmakerne tror på KEiiNO

  Knappe to uker før den norske Melodi Grand Prix-finalen, har gruppen den største vinnersjansen, ifølge bookmakerne, med 38 prosent. KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, De stiller med sangen «Spirit in the sky». Men det er ikke kun blant bookmakerne KEiiNO er favoritt. Ser man på strømmetallene til låtene på Spotify og visninger på YouTube, så troner «Spirit in the sky» på begge lister. (NTB)

  KEiiNO
  Foto: NRK
 • Privat høyskole vil kjøpe Deichman

  Høyskolen Kristiania vil legge inn bud på bygningen der Deichmanske hovedbibliotek holder til. Når hovedbiblioteket flytter til Bjørvika neste år, blir den gamle bygningen stående tom. Oslo kommune har meldt at de vil legge bygningen ut for salg. Høyskolen har i dag 10.000 studenter, er spredt rundt på åtte ulike adresser i hovedstaden, og venter en dobling av antallet studenter de neste årene. (NTB)

  Deichmanske Bibliotek
  Foto: Håkon Sønderland (CC BY-NC-SA 2.0)
 • Folk flest går på museum

  Mer enn 11 millioner mennesker besøkte norske muséer i 2017, viser Kulturrådets museumsstatistikk. Til sammenligning var publikumstallet for Eliteserien i 2017 på 1, 6 millioner, viser statistikk fra Norsk Toppfotball. – Det som får plass i media, gjenspeiler ikke nødvendigvis flertallets fritidsvaner, sier Ole Jakob Furset. Han er leder for museumsseksjonen i Kulturrådet. Museumsstatistikken omfatter i alt 108 muséer, med minst ett fast årsverk.