NRK Meny
Normal

Stjernekamp over for Jenny

Norsk folkemusikk og reggea var ukens sjangre, og deltakerne tok utfordringen på strak arm. Jenny Jenssen har kjempet seg videre hver uke, men måtte forlate de andre i dag.

Jenny Jenssen

Jenny Jenssen måtte forlate Stjernekamp etter folkemusikk og reggea.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Med kun fem gjenværende deltakere blir konkurransen mer og mer tilspisset. Tuva, Tor, Rita, Jenny og Rein måtte imponere med ikke bare en, men to sjangre. Norsk folkemusikk og reggea var utfordringen, og sjangerekspertene var imponerte.

Jenny Jenssen har kjempet med nebb og klør, og har vært blant de to med færreste stemmer flere ganger. Denne uka var det hennes tur til å si hade til de andre.

– Jeg har stått her noen ganger nå, og for Rein var det første gang. Jeg synes han fortjente å gå videre. Jeg synes alle fortjener å gå videre, sier hun til NRK.no.

Hun tar det hele med smil, og sier at hun har storkost seg og fått bryne seg på en rekke ulike sjanger.

– Jeg trodde det skulle være verre å bli stemt ut, men det gikk helt greit. Jeg har forberedt meg hver lørdag på at jeg skulle hjem, og trodde jeg skulle bli lei meg, sier Jenssen.

Syk Endresen imponerte

Tor Endresen var først ut, og satte standarden med sin tolking av coach Kirsten Bråten Bergs låt «Heiemo og Nykkjen».

– Du åpnet fint, og jeg ble veldig blid. Det var rent og fint, sa sjangerekspert Steinar Ofsdal.

Endresen har slitt med influensa den siste uka, og på torsdag måtte han ha plateslipp, og hadde lovet å stille til konsert, selv om halsen skrek i protest.

Det nytter ikke å være sjuk i denne bransjen. Jeg er helt ferdig, men det har gått bra. Langt over forventingene, sier han til NRK.no etter det andre nummeret.

To av dommerne hadde han som favoritt etter folkemusikken, og han gjorde også en god innsats med sin versjon av Bob Marleys «Is this love»

– Det er veldig vanskelig å synge Bob Marley. Det var en fordel at du var forkjøla i dag. Jeg er veldig imponert, og du fikk til endingene. Veldig bra, sa sjangerekspert Daniel Lion.

Tor Endresen

Tor Endresen leverte solid selv med forkjølelse.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Til tross for influensaen gikk Endresen rett videre, noe han har gjort i samtlige episoder. Han er glad for at folk liker det de ser og hører, og med ekspertenes tilbakemeldinger.

– Jeg tror folk har sine favoritter, men det hjelper at dommerne gir gode vibber, tror jeg, sier han.

Tuvas kveld

Tuva Syversten hadde en liten nedtur forrige uke i operasjangeren, etter å ha briljert tidligere. Nå var hun endelig på hjemmebane, og sang låta «Mitt liv er sjukt» a cappella i folkemusikken.

– Folk har kommet bort til meg og sagt «opera, det nailet du ikke». Jeg trivdes bedre nå enn sist, sa hun.

Ofsdal var fornøyd med det han hørte, og hadde Syvertsen som favoritt.

– Det er veldig, veldig personlig det du gjør, og det var veldig flott. Denne fremføringen understreker at tekstleveringen står i sentrum i norsk folkesang, sa han.

Hennes folkemusikkbidrag var en intens sang om smerte og tap, skrevet av en ukjent person for 150 år siden.

– Hvorfor valgte du den?

– Det er et eksempel på den beste vokalen norsk folkemusikk har. Det er en brutal enkelthet, og jeg er stolt over å ha fått fremføre den i beste sendetid. Jeg fikk vise fram musikken jeg elsker, sier hun til NRK.no.

Hun imponerte også stort i reggea, og var favoritten til samtlige i ekspertpanelet.

– Veldig deilig å vinne i dag, etter at det gikk så dårlig sist. Jeg vil videre til en finale, men neste uke er det country. Da må jeg være blid og jovial, det er jeg ikke så flink på, sier Syvertsen.

Vanskelig uttale

Da alle var ferdig med sin folkemusikalske numre, ble stemningen, og ikke minst belysningen, skrudd om.

Eksotiske toner traff studio, og deltakerne skulle imponere både ekspertene, publikum og seerne med sine reggea-toner.

Nico D, den første Stjernekamp-deltakeren som måtte forlate konkurransen, var tilbake som coach. Han hjalp deltakerne spesielt med uttalen, som er særegen i reggea, og det var også dette sjangerekspert Daniel Lion la mest vekt på.

Rein Alexander som for første gang var blant de to med færrest stemmer, holdt et forrykende show til 90-tallsklassikeren «Mr. Boombastik» av Shaggy.

– Det var veldig underholdene, den låta er bare attitude. Og du klarte det til en viss grad, mye mer enn hva jeg hadde trodd. Bare litt uttlaleprobleme her og der, sa Daniel Lion.

Rein sier til NRK.no at han er utrolig glad for at han gikk videre, og avslører at han har forberedet seg på å ryke hver gang.

– Jeg tenkte at «Rein, hvis du går ut nå, har du kommet enormt langt». Men jeg ble selvfølgelig utrolig glad over å få være med videre, sier han.

Han stod for et spektakulært reggaeshow, med svært utagerende dansere som Ole Evenrud humoristisk mente var «forstyrrende elementer».

– Jeg vet ikke om mitt publikum likte den låta noe særlig, det er kanskje noe av grunnen til at jeg ikke fikk flere stemmer, sier han.

Rein Alexander

– Det var en del «forstyrrende» elementer, sa Ole Evendrud om showet til Rein Alexander.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP