Hopp til innhold

Se Stjernekamp-gjengen øve på opera

Den kanskje teknisk vanskeligste sjangeren i Stjernekamp, opera, står for tur. Se Rein Alexander og Jenny Jenssens forberedelser her.

Det er opera i ukens Stjernekamp, og Rein Alexander øver inn Nessun Dorma fra Turandot.

Rein Alexander øver på opera med Eli Kristin Hanssveen. Se Jenny Jenssen lenger ned i saken.

De seks gjenværende Stjernekamp-deltakerne har kjempet seg gjennom hiphop, musikal, rock og storband blant annet.

Nå skal de bryne seg på den sjangeren flere har uttalt at de gruer seg mest til; opera.

Ukens coach er sopranen Eli Kristin Hanssveen. Hun er solist ved nasjonaloperaen, og har spilt i en rekke av de mest berømte operaene som Carmen, Rigoletto og La Boheme. Hun er imponert over det deltakerne har fått til.

– De er alle Norges beste artister i sitt felt, og er veldig musikalske, sier Hanssveen til NRK.no.

– Kunne blitt forferdelig

Hun hadde én time til rådighet med hver av de seks artistene, og sier hun brukte de samme teknikkene som når hun underviser utdannede operasangere, for å gi dem innblikk i hvordan de jobber.

– Det virket som bare det! Alle sammen responderte flott, og det var veldig gøy. Det kunne blitt forferdelig, men det ble det ikke, sier Hanssveen.

Opera er sjanger hvor hele kroppen tas i bruk. I motsetning til andre sjangre brukes ikke mikrofon, og stemmen må derfor bære ut en i stor sal og høres over et fullt orkester. Det er krevende arbeid.

– Vi må bruke enormt mye muskler, samtidig som vi skal være avspente. Det er ikke uten grunn at opera kalles toppidretten i sang, sier Hanssveen.

Selv bruker hun opp mot 14 timer daglig på jobben, så det sier seg selv at det er en umulig oppgave å lære seg opera fullt og helt på en time.

– Hadde de klart å synge ordentlig opera på en time, hadde jeg slutta på dagen, sier hun.

Som et skihopp

Det er små marginer som avgjør om en arie blir vellykket eller en katastrofe på scenen.

– Det er som et skihopp. Bommer man på kanten, lander man på kulen. Det er vanskelig å hente seg inn hvis man gjør feil, men hvis man treffer, er det bare å flyte gjennom, sier Hanssveen.

Nå gleder hun seg til å se hva artistene får til på lørdag.

– Det blir spennende å se hvor mye de klarer å omdanne av det jeg fikk putta inn på en time til sin greie, og få brukt det på scenen, sier hun.

(Saken fortsetter etter videoen)

Jennye Jenssen får hjelp av sopran Eli Kristin Hanssveen før ukens Stjernekamp.

Jenny Jenssen øver seg til Stjernekamp-opera

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)