NRK Meny
Normal

Se Stjernekamp-gjengen øve på opera

Den kanskje teknisk vanskeligste sjangeren i Stjernekamp, opera, står for tur. Se Rein Alexander og Jenny Jenssens forberedelser her.

Det er opera i ukens Stjernekamp, og Rein Alexander øver inn Nessun Dorma fra Turandot.

Rein Alexander øver på opera med Eli Kristin Hanssveen. Se Jenny Jenssen lenger ned i saken.

De seks gjenværende Stjernekamp-deltakerne har kjempet seg gjennom hiphop, musikal, rock og storband blant annet.

Nå skal de bryne seg på den sjangeren flere har uttalt at de gruer seg mest til; opera.

Ukens coach er sopranen Eli Kristin Hanssveen. Hun er solist ved nasjonaloperaen, og har spilt i en rekke av de mest berømte operaene som Carmen, Rigoletto og La Boheme. Hun er imponert over det deltakerne har fått til.

– De er alle Norges beste artister i sitt felt, og er veldig musikalske, sier Hanssveen til NRK.no.

– Kunne blitt forferdelig

Hun hadde én time til rådighet med hver av de seks artistene, og sier hun brukte de samme teknikkene som når hun underviser utdannede operasangere, for å gi dem innblikk i hvordan de jobber.

– Det virket som bare det! Alle sammen responderte flott, og det var veldig gøy. Det kunne blitt forferdelig, men det ble det ikke, sier Hanssveen.

Opera er sjanger hvor hele kroppen tas i bruk. I motsetning til andre sjangre brukes ikke mikrofon, og stemmen må derfor bære ut en i stor sal og høres over et fullt orkester. Det er krevende arbeid.

– Vi må bruke enormt mye muskler, samtidig som vi skal være avspente. Det er ikke uten grunn at opera kalles toppidretten i sang, sier Hanssveen.

Selv bruker hun opp mot 14 timer daglig på jobben, så det sier seg selv at det er en umulig oppgave å lære seg opera fullt og helt på en time.

– Hadde de klart å synge ordentlig opera på en time, hadde jeg slutta på dagen, sier hun.

Som et skihopp

Det er små marginer som avgjør om en arie blir vellykket eller en katastrofe på scenen.

– Det er som et skihopp. Bommer man på kanten, lander man på kulen. Det er vanskelig å hente seg inn hvis man gjør feil, men hvis man treffer, er det bare å flyte gjennom, sier Hanssveen.

Nå gleder hun seg til å se hva artistene får til på lørdag.

– Det blir spennende å se hvor mye de klarer å omdanne av det jeg fikk putta inn på en time til sin greie, og få brukt det på scenen, sier hun.

(Saken fortsetter etter videoen)

Jennye Jenssen får hjelp av sopran Eli Kristin Hanssveen før ukens Stjernekamp.

Jenny Jenssen øver seg til Stjernekamp-opera

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".