Hopp til innhold

Slik kom Stjernekamp-deltakerne seg til semifinalen

Ti har blitt til tre, og det er semifinale i Stjernekamp. Nå avslører deltakerne hvilken taktikk de har hatt for å nå så langt.

Semifinale i Stjernekamp

Tor Endresen, Tuva Syvertsen og Rita Eriksen har kjempet seg fram til semifinalen i Stjernekamp, og konkurrere om å bli Norges beste allroundartist.

Foto: NRK

De etablerte artistene har beveget seg langt utenfor sin egen komfortsone uke etter uke, og har måttet synge låter i sjangre de overhodet ikke har hatt erfaring med.

Noen har seilt trygt gjennom konkurransen med nok stemmer hver helg, mens andre har klamret seg fast med nesten færrest stemmer flere ganger.

Seerne har hørt både kjente og ukjente låter fra de forskjellige sjangrene, men hvordan har egentlig artistene gått frem når de har valgt ut låter?

– Må kunne synge den bra

Rita Eriksen har reddet seg videre etter å ha vært blant de med færrest stemmer flere ganger. Nå har hun kommet seg hele veien frem til semifinalen.

– Jeg er fornøyd med å komme så langt, men det hadde så klart vært kjempegøy å komme helt til finalen, sier hun til NRK.no.

Når hun har jobbet med å velge ut låtene hun skal synge, har hun hatt tre kriterier å følge.

– Jeg har tenkt først og fremst at det må være en sang jeg kan synge bra. Jeg må også like låta, og føle at jeg kan kose meg med den, sier hun.

De gangene de har sunget to sjangre har hun også fokusert på at det skal være godt avstand mellom de to låtene, for å vise mest mulig bredde.

Kunne valgt lettere

– Jeg kunne jo valgt lettere låter, som ligger nærmere det jeg gjør til daglig, men jeg vil utfordre meg selv. Særlig i pop, som er en sjanger som er langt unna det jeg driver med. Det er gøy å strekke egne grenser, og gå utenfor komfortsonen, sier Eriksen.

I pop valgte hun å synge Brtiney Spears´ «Toxic», og imponerte med både sceneutstråling, dans og dristig antrekk, og tok seg lett videre.

Konkurrent Tor Endresen tenker i samme baner, og velger låter han ikke har særlig kjennskap til fra før.

– Jeg har forsøkt å utfordre meg og gjøre ting jeg absolutt ikke har kunnet. Fordi det gir meg en ekstra nerve, et ekstra gir, sier han.

Han har kommet seg helskinnet gjennom alle episodene, uten å stå i «bunn to» med færrest stemmer.

– Så jeg oppdaget ganske tidlig at det fungerer, det så ut til at folk likte det jeg gjorde. Det er jo tross alt en konkurranse det her, så jeg merker at jeg får en egen energi, sier han.

– Nysgjerrig på hvem som stemmer på meg

Tuva Syversen i Stjernekamp

Tuva Syvertsen sørget for at Gilly Welch gjorde et hopp på iTunes da hun san en av låtene.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Tuva Syversten sier hun ikke har hatt noen spesiell taktikk, men har bevisst valgt litt annerledes låter som ikke så mange har hørt.

– Jeg har ikke hatt så mye fokus på at folk har hørt låtene før, og de må være på mine premisser, men låtvalgene er ekstremt viktig, sier hun.

Da hun valgte å synge Gilly Welch-låta «The way it goes» under countryen forrige uke, endte det med at den spratt opp på andreplass over mest nedlastede på iTunes.

Syvertsen har også komme seg greit gjennom konkurransen, og har fått gode tilbakemeldinger fra ekspertene.

– Jeg tror jeg har blitt bedre til å synge, og har lært mer om min egen stemme. Selv om operauka var vanskelig, lærte jeg mye da. Men jeg er litt nysgjerring på hvem som egentlig stemmer på meg hver uke, sier hun.

  • Se Stjernekamp på NRK1 lørdager kl. 19.55

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober